Москва обвини Вашингтон за "акта на агресия" в Сирия

САЩ предупредиха, че може да има нови наказателни действия
90
Москва обвини Вашингтон за "акта на агресия" в Сирия
Владимир Сафронков. Снимка: БТА

Русия, основният поддръжник на сирийския режим, обвини днес в ООН Съединените щати, че са погазили международното право с въздушните удари в Сирия след нападението с химическо оръжие, отнело живота на близо 80 души, съобщи Франс прес.

Още по темата
"САЩ атакуваха суверенната територия на Сирия. Ние смятаме това за недопустимо нарушение на международното право и акт на агресия", заяви представителят на Москва в ООН Владимир Сафронков на свиканото тази вечер спешно заседание на Съвета за сигурност на ООН.

По думите на руския дипломат ударът на САЩ по Сирия е "опит да се отвлече вниманието от многочислените жертви на едностранните действия на Вашингтон и партньорите му в Ирак".

В отговор посланичката на САЩ в ООН Ники Хейли заяви, че Вашингтон е готов да продължи операцията в Сирия и предупреди, че САЩ няма да стоят със скръстени ръце, когато се използва химическо оръжие. Тя отбеляза, че американските военни са унищожили летището, от което е била извършена химическата атака в Идлиб. Хейли заяви също, че Русия и Иран носят отговорност за действията на сирийския президент. "Светът очаква от Русия да преразгледа съюза си с Башар Асад. И разчитаме, че Москва и Иран ще накарат своя съюзник да прекрати войната срещу народа си." 

Френският представител Франсоа Делатр определи като напълно законни американските въздушни удари в отговор на смъртоносната химическа атака. Той подчерта, че тези удари са от съществено значение за възпиране на режима на Асад, чиято очевидна цел е да изтреби всички онези, които са против него.

Британският посланик Матю Райкрофт заяви, че Лондон подкрепя ударите на САЩ, които са "абсолютно пропорционален отговор" на химическата атака и предупреждение към сирийския президент.

Райкрофт призова Русия да се откаже от подкрепата си за военнопрестъпника Асад. "Русия може да тръгне по друг път. Призовавам Руската федерация да се присъедини към останалите членове на Съвета за сигурност в призива им за справедливост. Същевременно ние подкрепяме трайно политическо уреждане на конфликта и създаване на представително и легитимно правителство."

Преди началото на заседанието, свикано по искане на Боливия, генералният секретар на ООН Антониу Гутериш призова към сдържаност и подчерта, че няма друг път за решаване на конфликта освен политическия. 

 (БТА)

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


90
Още по темата: ООНСАЩРусияСирия
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
Услугата коментари е временно недостъпна. Извиняваме се за неудобството.