Москва: Само 23 от 59 ракети "Томахоук" са ударили базата

Като крайно ниска оцени Русия ефективността на американския удар
7 апр 2017 15:15, Елка Василева
448
Москва: Само 23 от 59 ракети "Томахоук" са ударили базата
Снимка: Reuters

Ефективността на масирания ракетен удар, нанесен от САЩ по авиобаза в сирийската провинция Хомс, се оказа крайно ниска, заяви пред журналисти в Москва говорителят на руското министерство на отбраната Игор Конашенков, цитиран от ТАСС.

Той уточни, че при удара са били унищожени 6 самолета Миг-23, намирали се в ремонтни хангари, радиолокационна станция, склад с материално-техническо имущество, учебен корпус и столова. Пистите за излитане и рулиране, както и паркираните самолети, не са повредени, добави Конашенков.

Още по темата

По думите на говорителя руските средства за контрол са установили, че само 23 от изстреляните 59 крилати ракети "Томахоук" са ударили базата "Шайрат". Не се знае къде са паднали останалите 36 ракети.

Конашенко заяви също, че американският ракетен удар е бил подготвен предварително, а "инцидентът с химическо оръжие" е бил само предлог.

"За всеки специалист е ясно, че решението за нанасяне на ракетен удар по Сирия е било взето във Вашингтон дълго преди събитията в град Хан Шейхун, послужили само като формален повод, а демонстрацията на военна сила е продиктувана изключително от вътрешнополитически причини", добави руският генерал.

Той отбеляза, че бойци на "Ислямска държава" и "Джебхат ан Нусра" са започнали мощно настъпление срещу позиции на сирийската армия веднага след американския удар по базата. "Надяваме се, че тези действия не са били съгласувани с американската страна", посочи Конашенков.

Говорителят на руското министерство на отбраната каза също, че системата за противовъздушна отбрана на сирийската армия в най-скоро време ще бъде засилена, за да защити най-важните инфраструктурни обекти.

Русия очаква от САЩ доказателства за използването на химическо оръжие от сирийската армия, заяви Конашенков. "Очакваме от САЩ пояснения за наличието у тях на безспорни, по думите им, доказателства, че химическо оръжие в Хан Шейхун е било използвано от сирийската армия", добави той.

/БТА/

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


448
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
298
14
 
4
 
! Отговори
Баба Ванга преди 7 години
Асад ще свърши като Кадафи а Путин ще свърши като Саддам!
297
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
до 319 тъй като гледам Доктора..направо се е посссрал. Дали с Влкадимир сега не си пият уискито някъде двамата?Владимир никога няма да изостави Доктора!А..забравих да кажа..двата хамерикански кораба обстрелвали Сирия вече се изтеглят към Гибралтаския проток!
296
10
 
9
 
! Отговори
ЕВАЛЛА НА САЩ преди 7 години
ДАНО ПРИ СЛЕДВАЩИЯ УДАР ДА ИЗСТРЕЛЯТ НЕ 59 , А 590 РАКЕТИ ! ТА БЕЛКИ НА АСАД МУ ДОЙДЕ АКЪЛА В ПРАЗНАТА ГЛАВА И СПРЕ ДА ИЗПОЛЗВА ХИМИЧЕСКО ОРЪЖИЕ ! А АКО НЕ МУ ДОЙДЕ АКЪЛА ТОГАВА АМЕРИКАНЦИТЕ ДА УДАРЯТ ВСИЧКИ ВЪЗМОЖНИ УКРИТИЯ В КОИТО АСАД МАЖЕ ДА СЕ КРИЕ , ДА УДАРЯТ С ТАКИВА БОМБИ ,КОИТО СА ПРЕДНАЗНАЧЕНИ ЗА ТАЗИ ЦЕЛ
295
12
 
7
 
! Отговори
ха-ха-ха преди 7 години
Тръмпеца леко се пошегува, а руснаците вече напълниха гащите...
294
3
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Баба Ванга каза нещо преди време...пече се за съжаление.
293
5
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Световните агенции, дават базата отблизо, не могат да открият никакви увреждания. Американците по-добре само да плашат,но да не стрелят, че стават за смях !
292
5
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Бърз, смел, ефектен, но късоглед ход на САЩ - нищо не променя. Противпоставянето само се засилва. Сега някъде някой ще удари техните приятели. Предполагам в Йемен саудитите ще ядат пердах.
291
3
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
до 312Да, затова избяга 45-та Хитлер с подводница към Южна Америка!
290
8
 
15
 
! Отговори
БАБА БУНА преди 7 години
ОТ ВОЕННА ГЛЕДНА ТОЧКА,ТАЗИ ОПЕРАЦИЯ Е ГОЛЯМ СМЯХ
289
1
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
До До мазепаХитлер три пъти е отказал предоставения му за евакуация самолет.
288
13
 
12
 
! Отговори
браво на САЩ преди 7 години
Руснаците си мислят ще като подкрепят сирийския диктатор никой няма да има смелост да се противопостави на издевателствата на сирийското правителство подкрепено от руските алкохолици !
287
7
 
6
 
! Отговори
Годжи преди 7 години
Да пръснеш 88 милиона долара за 5-6 бракувани тенекии миг-23 и 4 сиройски войници!Е Бравууу!
286
5
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Базата е много увредена, сега, ще боядисват поне един ден.
285
0
 
0
 
! Отговори
До мазепа преди 7 години
Хе-хе, каква отговорност бе пич, просто го е направил от страх какво ще му се случи и да си спести мъките и унижението.
284
15
 
11
 
! Отговори
Света има бъдеще преди 7 години
Тук няма значение числато 59, 23, 36 и т.н. Днес истинската новина е че световният полицай САЩ си пое функциите след 8 год. прекъсване по времето на мухльото Обама. Тези 8 г бяха ужасни за целия свят. Бандити като Путин започнаха да нападат най-безцеремонно съседите си и да им отнемат международно признати и гарантирани територии. Други бандити като Асад подложиха на геноцид собствените си народи. Трети бандити Иран и КНДР поискаха ядрено оръжие. Накрая бандитите от РФ, Иран и Сирия се съюзиха.
283
5
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
до 308Хитлер нападна Русия, Мазепа! А който нападне Русия, руснака го гони до дупка!Там е разликата! Аре и на теб чао!
282
1
 
1
 
! Отговори
мазепа преди 7 години
До АнонименАко всички политици поемаха отговорнстта за провалите си така както Хитлер я пое, моралът в политиката щеше да е друг. Това ти стига за днес. Чао.
281
4
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
до Тико...хамериканци и руснаци си правят майтап за сметка на изстрадалия сирийски народ. Това е.
280
5
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Базата си е жива и здрава, войската,ще яде консерви и, ще псува( столовата е с паднала мазилка), американските кораби се изтеглят по спешност...ами това е,САЩ подпомогнаха ИД , до колкото могат (не много) и сега бягат.
279
2
 
5
 
! Отговори
пророка Олег преди 7 години
има нещо гнило тука, както винаги. гледах сега кадри от "пораженията" . почти нщо сериозно, самолетите на открито не са засегнати !!!!няколко хангара са уцелени, някои празни а други със самолети за ремонт. полосите за излитане изобщо не са засегнати. или краварите са некадърни или това е игра за да се спре давлението над тръмп за връзки с русия..........н еможе в 21 век да не уцелиш самолетите , които стоят около пистата. преди това ФАЩ предупредили руснаците.