Ракетите над Хомс – наказание за Асад?

Скоростта на удара сочи, че целта е била изненадваща атака
Обновена: 7 апр 2017 10:56 | 7 апр 2017 10:00,
82
Ракетите над Хомс – наказание за Асад?
Снимка: архив Reuters

САЩ преминаха в нападение с въздушните удари срещу сирийска военна база и показаха рязка промяна на курса, пише френският в. "Монд". По-рано американският президент Доналд Тръмп беше заявил, че САЩ "трябва да подбират в кои битки ще участват".

Снимките от нападението с химическо оръжие на 4 април промениха всичко. Това беше една непредвидима реакция, защото след нападението с химически оръжия през август 2013 г. Тръмп беше предупредил предшественика си Барак Обама да не се намесва в Сирия, припомня френският вестник, отбелязвайки, че атаката през 2013 г. причини много повече жертви, отколкото тази във вторник.

Още по темата

Републиканците обаче одобряват решението на своя президент, особено "ястреби" като сенаторите Марко Рубио, Том Котън и Джон Маккейн, отбелязва в. "Монд". По време на предизборната си кампания Тръмп показа, че не иска да сменя режими. Американският отговор, ограничен до удар по една военна база, изглежда цели преди всичко да изпрати посланието, че ръцете на сирийския президент няма да са развързани, както при предишната администрация, и че Тръмп е решен да наложи спазването на своите "червени линии".

Ако Доналд Тръмп не беше предприел този удар, режимът на Башар Асад щеше да извърши клане в Идлиб, един от последните останали бастиони на бунтовниците, заявява Кусай Закария, сирийски активист, цитиран от британския в. "Телеграф". С този удар режимът се опитваше да всее страх и да принуди опонентите си да избягат от страната, добавя той.

Днешният удар не означава, че САЩ ще се замесят в сирийската война, подчерта държавният секретар на САЩ Рекс Тилърсън, цитиран от в. "Телеграф". "Това показва ясно, че президентът е готов да предприеме решителни действия, когато се налага, и мисля, че в този случай използването на забранени химически оръжия, което нарушава множество международни норми и съществуващи споразумения, изискваше подобен отговор", подчерта той. Политиката на Вашингтон обаче остава непроменена, добави Тилърсън.

Целта на нападението беше да се накаже, а не да се победи Асад и то няма да навреди на отношенията с Русия, подчертава пред изданието пенсионираният генерал Джон Алън, специален пратеник на администрацията на предишния президент Барак Обама в коалицията срещу "Ислямска държава". "За Асад щетите са по-скоро психологически", посочва генералът. "Сега той ще трябва да обмисля внимателно всеки свой ход", преди да нареди нападение срещу мирни граждани, смята Алън, посочвайки, че Русия и Иран няма да защитят сирийския президент. "Кой ще се изправи и ще заяви, че е недоволен от това, че САЩ са наказали сирийците за убийството на мирни граждани по един от най-ужасните начини?", пита генералът. Всъщност ударът срещу Сирия може да помогне на САЩ да възстановят влиянието си на световната сцена, смята генералът.

Скоростта, с която реагира администрацията на Тръмп, изглежда целеше да увеличи максимално ефекта на изненадата, коментира в. "Ню Йорк таймс". Тя е в рязък контраст с методичното обмисляне на използването на сила от страна на предишната администрация.

Това беше най-важната заповед на Тръмп за употреба на сила до момента - практически всички други операции на неговата администрация в Сирия, Йемен и Ирак се извършват по силата на правомощия, делегирани на командири - и изглежда има за цел да изпрати послание до Северна Корея, Иран и други потенциални противници, че новият върховен главнокомандващ на САЩ е готов да действа, понякога с кратко предизвестие.

/БТА/

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


82
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
43
20
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
До Бай РангелБай Рангеле, продължавай да лежиш на руската тухлена печка и да си мечтаеш за химерното руско величие.
42
2
 
20
 
! Отговори
Бай Рангел преди 7 години
Анонимен 46, не си прави "военни изводи" ,защото не ги можеш. Както и в играта на карти има пласиране на слаби карти,надлъгване,надцакване... Дано не дойде времето на взаимни удари между двете велики сили,дори и на чужда територия и дано не ни се наложи да разберем,какви нови оръжия са скрити под миндера. Засега това прилича на пропагандна, а не на истинска атака.
41
22
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
До Факт 43Разсъжденията на руски *** като теб изобщо не ме интересуват. То ти не можеш и да мислиш, а само повтаряш руски опорни точки като мегафон по точно рупор, защото мегафона е доста по сложен.
40
2
 
22
 
! Отговори
някой може ли да преди 7 години
обясни защо е 'хуманно' да се убиват хора с автомат, а когато е с химическо оръжие - на някого му се просълзяват очите ... да ви кажа истината - и двете са едно и също сатанистко дело .. лицемерие 1000 % е да се използва и едното и другото като повод за обстрел, убийства и т.н.
39
1
 
3
 
! Отговори
Ромел преди 7 години
Какво да чакат вече Щатите,ако някой прежалил се камикадзе им взриви небостъргач с много жертви?! Само един дружен смях от всички посоки.
38
4
 
23
 
! Отговори
Факт преди 7 години
До Анонимен"Кой прави склад за БОВ в центъра на града,до училището и детската градина?"Ами опита от войната в Сирия и Ирак показа,че ВСИЧКИ ислямисти използват тактиката да се крият зад мирното население,а боеприпаси се складират умишлено точно до такива обекти!Освен това връзката на въпросните бунтовници със САЩ е очевидна и възможно взривяването на химическите боеприпаси да не е случайно,а целенасочено действие с цел оправдаване на американски удари!САЩ нямат задръжки да направят такова не
37
0
 
12
 
! Отговори
Едно пионерче преди 7 години
Другарки идругари, като чета коментарите, излиза, че вие сте членове на междузвездната федерация, обединяваща 123456789 планети и имаща 987654321 пъти по-голяма интелигентност от земната, това САЩ и Русия са прашинки, от ваша гледна точка де. И след малко ще решите всички проблеми по-успешно и интелигентно, разбира се. А проблеми в България няма отдавна.
36
2
 
21
 
! Отговори
Jack Burton преди 7 години
1.Близо 60 ракети "Томахоук" удрят авиобаза Шайрат.2.Попаденията са единствено и само по стоянките на самолетите, пистите са невредими.3.Руснаците и сирийците са предупредени за ударите и евакуират базата.4.По непотвърдени данни има 4ма загинали - по други, няма жертви.5.Ракетите използвани са от най-стария модел, някой си подновява арсенала?Заключение: Ударите са отвличане на вниманието, т.нар. "False flag", от Тръмп и проблемите около него.
35
0
 
25
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Запада още малко ако ни ''помогне'' и ще се свием под сянката на една череша или някой Тиквен ластар. Да живее Тръмп и Обама нали тъй бе евро-лакеи.
34
25
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
До Анонимен 35Нищо не е поискала Русия, освен че наложи вето на резолюцията на ООН. Ти вярваш ли на руските глупости за бомбандиран склад с хим. оръжие? Ако си толкова голям наивник колкото руския *** продължавай да си вярваш. Кой прави склад за БОВ в центъра на града до училището и детската градина?
33
2
 
34
 
! Отговори
Един от Северозапада преди 7 години
Между другото, 99% от войните, водени от Сащ напоследък, са след фалшива провокация, като Виетнамската, фалшиви разузнавателни сведения, както в Ирак, или просто сами си създават поводи-Майдани, цветни революции, въоръжена опозиция....Но, ако Русия направи нещо такова, въпреки че Крим си е тяхна територия от векове-вой до небесата, по всички форуми,от продажни со.ро.со.***,още със жълто около устата.Нещо като с Герб-сега реват всички, че са спечелили, но гласуват за тях преди...
32
5
 
39
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
САЩ се изгавриха с Целяи свят!!!! Само Китай и Русия могат да озаптя тези ненормалници !за последните 20 години САЩ и НАТО са нападнали и разрушили над 5 държави по света където сега цари хаос !
31
2
 
30
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
До Фейк държаваЗабележете, че Русия поиска международно разследване на т.н. "хим. атака", но Пиндостан не искаше и да чуе за доказателства.
30
26
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Смешно е положението на Русия и Путин. На приказки се правиш на непобедим лъв, а на действие си най-обикновено мишле.
29
1
 
24
 
! Отговори
Един от Северозапада преди 7 години
Спорно е, кой е използувал БОВ. Спомняте ли си една японска секта,която пусна абсолютно същия газ в едно метро преди години?Формулата за тоя газ се знае от първата световна война, а и явно не е трудно да сеполучи, стига да има подходящите съставки и поне елементарно оборудване.Помните ли, как в този сайт, ни убеждаваха, че бунтовниците си правят всичко сами, бъркат взривове в легени, оръдия правят, а една Опел Корса теглеше чисто нова американска минохвъргачка?Колко му е да им подскажеш малко?
28
1
 
30
 
! Отговори
Май, май е преди 7 години
ВЕРНО ЛИ ТЕ И КАДАФИТО И МИЛОШЕВИЧ ИМ БЯХА ВИНОВНИ И "ЖАЛЕХА" ОБИКНОВЕНИТЕ ХОРИЦА, А ВИЖ СЕГА ЛИБИЙЦИТЕ, АФГАНИСТАНЦИТЕ, ИРАКЧАНИТЕ И ОЩЕ СУМА ТИ НЕЩАСТНИЦИ "ПРОЦЪФТЯВАТ" ОТ "ЗАГРИЖЕНОСТТА" НА СА(ТРАПИТЕ)Щ?!? МАЙ И САДАМ УЖ ИМАЛ НЕКВИ ХИМИИ, А ПОСЛЕ СЕ ОКАЗА ГРЕШКА.
27
22
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Дори монстъра СССР не беше изпадал в такова глyпаво и неловко положение, в каквото днес се оказа Русия и нейният велик вожд Путин.
26
22
 
14
 
! Отговори
Bad Company преди 7 години
Лоша работа за тролчетата руски. Много лоша. Мятат се горките като муха в паяжина и не знаят какво да пишат. Унижението на Путин е пълно. Естествено, че военния ефект е почти нулев-на кой му пука за 20 сирийски железа от които половината са негодни да летят. На Путин му беше казано:"***, само с пропаганда не става. Технологично сме 50 г.напред. "Иджис" може да свали всяка твоя балистична ракета а С-400 НЕ РАБОТИ срещу Ф-22, Ф-35 и "Томахоук". Сядай си на *** , че ще ядеш дървото."
25
11
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Нещо не разбрах тая седмица ли ще отменят санкциите на Русия или другата?
24
5
 
28
 
! Отговори
до 21 преди 7 години
Я ни разкажи как Тръмп ще демократизира Иран, Сирия и С Корея и Китай и Индия и Бразилия че да се посмеем ние русофилите. Aма нещо не виждам голями ентусиасти сред вас НАТО-вците да демократизирате Сирия ами заминавай бе те ти Сирия отивай да раздаваш демокрация, ако искаш ще ти платя билета дотам, искаш ли ?