Ракетите над Хомс – наказание за Асад?

Скоростта на удара сочи, че целта е била изненадваща атака
Обновена: 7 апр 2017 10:56 | 7 апр 2017 10:00,
82
Ракетите над Хомс – наказание за Асад?
Снимка: архив Reuters

САЩ преминаха в нападение с въздушните удари срещу сирийска военна база и показаха рязка промяна на курса, пише френският в. "Монд". По-рано американският президент Доналд Тръмп беше заявил, че САЩ "трябва да подбират в кои битки ще участват".

Снимките от нападението с химическо оръжие на 4 април промениха всичко. Това беше една непредвидима реакция, защото след нападението с химически оръжия през август 2013 г. Тръмп беше предупредил предшественика си Барак Обама да не се намесва в Сирия, припомня френският вестник, отбелязвайки, че атаката през 2013 г. причини много повече жертви, отколкото тази във вторник.

Още по темата

Републиканците обаче одобряват решението на своя президент, особено "ястреби" като сенаторите Марко Рубио, Том Котън и Джон Маккейн, отбелязва в. "Монд". По време на предизборната си кампания Тръмп показа, че не иска да сменя режими. Американският отговор, ограничен до удар по една военна база, изглежда цели преди всичко да изпрати посланието, че ръцете на сирийския президент няма да са развързани, както при предишната администрация, и че Тръмп е решен да наложи спазването на своите "червени линии".

Ако Доналд Тръмп не беше предприел този удар, режимът на Башар Асад щеше да извърши клане в Идлиб, един от последните останали бастиони на бунтовниците, заявява Кусай Закария, сирийски активист, цитиран от британския в. "Телеграф". С този удар режимът се опитваше да всее страх и да принуди опонентите си да избягат от страната, добавя той.

Днешният удар не означава, че САЩ ще се замесят в сирийската война, подчерта държавният секретар на САЩ Рекс Тилърсън, цитиран от в. "Телеграф". "Това показва ясно, че президентът е готов да предприеме решителни действия, когато се налага, и мисля, че в този случай използването на забранени химически оръжия, което нарушава множество международни норми и съществуващи споразумения, изискваше подобен отговор", подчерта той. Политиката на Вашингтон обаче остава непроменена, добави Тилърсън.

Целта на нападението беше да се накаже, а не да се победи Асад и то няма да навреди на отношенията с Русия, подчертава пред изданието пенсионираният генерал Джон Алън, специален пратеник на администрацията на предишния президент Барак Обама в коалицията срещу "Ислямска държава". "За Асад щетите са по-скоро психологически", посочва генералът. "Сега той ще трябва да обмисля внимателно всеки свой ход", преди да нареди нападение срещу мирни граждани, смята Алън, посочвайки, че Русия и Иран няма да защитят сирийския президент. "Кой ще се изправи и ще заяви, че е недоволен от това, че САЩ са наказали сирийците за убийството на мирни граждани по един от най-ужасните начини?", пита генералът. Всъщност ударът срещу Сирия може да помогне на САЩ да възстановят влиянието си на световната сцена, смята генералът.

Скоростта, с която реагира администрацията на Тръмп, изглежда целеше да увеличи максимално ефекта на изненадата, коментира в. "Ню Йорк таймс". Тя е в рязък контраст с методичното обмисляне на използването на сила от страна на предишната администрация.

Това беше най-важната заповед на Тръмп за употреба на сила до момента - практически всички други операции на неговата администрация в Сирия, Йемен и Ирак се извършват по силата на правомощия, делегирани на командири - и изглежда има за цел да изпрати послание до Северна Корея, Иран и други потенциални противници, че новият върховен главнокомандващ на САЩ е готов да действа, понякога с кратко предизвестие.

/БТА/

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


82
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
3
1
 
24
 
! Отговори
Да преди 7 години
но м/у Сирия,Северна Корея и Иран има съществени разлики!
2
3
 
42
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Имали доказателства, че това нападение с химическо оръжие е от правителствените сили?!По-скоро доказателствата са като тия за Ирак.
1
3
 
39
 
! Отговори
САЩ СВЕТОВЕН ЖАНДАРМ преди 7 години
бяха и си остават такъв, независимо кой е президент. Засега. Вече им се вижда края на агресията по целия свят. Или може би искат да разпалят 3 световна война.