"Рубу" означава румънци и българи. Но кои?

Българите в Германия се "проявяват" в измамите, кражбите с взлом, в джебийството
7 апр 2017 16:00, Елка Василева
53
"Рубу" означава румънци и българи. Но кои?
Снимка: архив, Reuters

"Рубу" - така кьолнската полиция е наричала години наред една определена група българи и румънци. Дойче веле се свърза с пресслужбата на полицията в Кьолн и попита какво точно се крие зад това съкращение.

"На площада пред Централната гара в момента се проверяват няколкостотин "нафрис"", написа кьолнската полиция в нощта срещу 1 януари 2017. Бързо стана ясно, че под "нафрис" служителите на реда имат предвид потенциални извършители от северноафрикански произход, както и че по принцип това обозначение е предназначено само за вътрешна употреба. "Звучи неуважително", призна часове след това говорител на органите на реда и изрази съжаление, че терминът е изтекъл в публичното пространство.

Всички българи и румънци?

В тази връзка агенция ДПА публикува неотдавна извадки от "речника" на германската полиция, като сред обозначенията фигурираше и съкращението "рубу". Обяснението на информационната агенция бе кратко: "хора от България и Румъния" (съкратено от немските думи за Румъния и България - Rumänien и Bulgarien). Дали обаче това отговаря на истината? Още преди месец българската редакция на Дойче веле реши да се обърне с този въпрос към пресслужбата на кьолнската полиция. Отговорът пристигна едва сега и гласи следното:

""Рубу" полицията започна да използва през 2011 година - но само за криминално проявените българи и румънци. Най-вече за джебчии и взломаджии. За съжаление, установихме, че непосредствено след присъединяването на България и Румъния в ЕС броят на тези престъпления, извършени от българи, се покачи. Става дума за организирани банди от двете страни, пристигащи в Кьолн специално с цел да извършват подобен вид престъпления. Именно през 2011 полицията в Кьолн стартира специален проект, посветен на анализа на този вид престъпления с цел по-успешната борба срещу тях. Проектът носеше името "Рубу" и включваше и сътрудничество с колеги от Румъния и България."

"Румънците извършват 2/3 от престъпленията"

От пресслужбата обясняват, че през 2014 г- проектът е бил преименуван на МОСК, тъй като към групата на българските и румънски престъпници са били прибавени и криминални банди от страните от бивша Югославия. "Днес понятието "рубу" вече не се използва", уверяват от кьолнската полиция. И добавят: "Поне в Кьолн. Не знаем дали в другите германски градове използват подобно обозначение за престъпниците от България и Румъния."

А в кои видове престъпления са най-активни българите и румънците днес? На този въпрос от пресслужбата на кьолнската полиция отговарят така: "В измамите, кражбите с взлом, в джебийството. Не са малко и тези, които се занимават с продажба на наркотици. През 2016  година обаче в Кьолн успяхме да намалим престъпленията, извършвани от тази група, и то благодарение на доброто сътрудничество с румънски и български колеги. Докато през 2014 и 2015 г. в Кьолн имаше по 2500 криминални прояви на хора от тези две страни, през 2016 г. регистрираните престъпления бяха само 2000."

Полицейският говорител изтъкна още, че в криминалните статистики на Кьолн българите и румънците често вървят ръка за ръка, като румънците са отговорни за около 2/3 от общия брой на престъпленията, извършени от граждани на тези две страни. 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


53
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
18
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
До АнонименПърво погледни в Дойче веле на български и после коментирай тука
17
0
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
То и нас, Рубу са доста активни: бране на метали; кражби по селата; ало- измами, обаче според модерните схващания това не бали тежки простъпки. Зер, българи били окрали цели банки, а Рубу били невинни гладни агънца. Особено, като изнасилвали стари баби по селата. Етнически различия, простими...
16
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Ти нас за овце ли ни имаш , ти която си на снимката горе в дясно
15
1
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Целия Текст копиран 1:1 от Дойче веле и то на български , голяма новина си написла хаха..........
14
1
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Аз като искам да прочета на български ще си го прочета директо от Дойче веле
13
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Пак ли копира от някаде , иначе няма да иам никаква новина
12
1
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Разбира се, че ще е използвано политическо коректното българи. Никой няма да тръгне да казва, че са предимно от една специфична етнос. В днеса правилното им наименование се цензурира, трият се коментари и затова ще ги наречен така както те искат роми. Няма как да не са със събратята си от Румъния. А немския хелзинки комитет какво прави и защо не се е намесил? Името рубу е дискриминационно и оскърбително! Да не говорим й за името на чернокожите. Тия шваби, срам нямат.
11
0
 
3
 
! Отговори
COPY-PASTE преди 7 години
Добре че има Дойче веле на български та да копираш целия Текст който е на български в сайта на Дойче веле
10
0
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Това са българските граждани от шведското малцинство.
9
3
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
V KOLN NIAMA BALGARI TOVA SA KONIZI S BALGARSKI DOKUMENTI KATO ZIALO V GERMANIA NIAMA CHISTI BALGARI TAM SA 220000 DUSCHI OT BALGARIA 80% SA KONIAZITE BALGARSKI TURZI I BALGARSKI PUMAZI
8
2
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Добре , не *** ,а драскачи.
7
1
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
То световна война се запали, тия прости *** още ни глозгат кокалите да отвличат вниманието по поръчка на фашистките щати.
6
0
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
2000 престъпления на година в Кьолн само от българи? Това е ужасно много. Не ми се вярва.
5
0
 
15
 
! Отговори
Кико преди 7 години
Жалко, едновремешната Западногерманска Бундесполиция, което беше една от най-елитните полицейски части в света, сега е сведена до нивото на долна пропагандна машина, натискаща за болните идеи на глобалистите - утописти, които чрез сатанинския "мултикултурализъм" налагат ислямизация и джихад! Това е края на Европейския Съюз и на Християнска Европа като цяло, и уви, вече е прекалено късно да се спре и обърне процеса! Всеки, който се разходи из някой западноевропейски град може да се убеди в това!
4
0
 
28
 
! Отговори
Евротолерантен преди 7 години
Ама давайте, плюйте яко по румънци и българи, срещу тях може - хем бели хора европейци, хем християни! Плюйте ги и ги наричайте с всякакви имена я, няма нито да ви помисли някой за "расисти", нито за "нетолерантни"! Виж, за ония, ***, с килимчетата, и ножовете, дето ви взривяват, газят по улиците с камиони и коли, изнасилват и колят дъщерите ви и желаят да ви избият до последния човек - за тях дума да не сте обелили! Те са "бежанци" милите, гости на Меркел! За тях или добро или нищо!
3
0
 
21
 
! Отговори
Баба Меркел преди 7 години
РуБу ще им се видят като светци след АвПа -то дето си ги напазаруваха от Афганистан и Пакистан.
2
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Чете от Аусвайса: Паула Ото Паула Ото Виктор! С други думи шведа се казваше Попов
1
0
 
23
 
! Отговори
мaнгaл или рубу преди 7 години
Значи вече да им викаме и ние на нашите цветнокожи рубу, а? "Днес"-а дали ще я цензурират и тази думичка сега :)))