Русия спира споразумението със САЩ за предотвратяване на инциденти във въздуха

Москва иска спешно заседание на Съвета за сигурност на ООН
7 апр 2017 12:36, Елка Василева
52
Русия спира споразумението със САЩ за предотвратяване на инциденти във въздуха
Снимка: Reuters

Руското външно министерство съобщи, че суспендира сделката с САЩ за предотвратяване на сблъсъци във въздушното пространство на Сирия в отговор на американския удар по сирийска военновъздушна база, предаде Асошиейтед прес.

Съгласно меморандума за предотвратяване на инциденти и осигуряване на безопасност на полетите, подписан след като Русия започна през септември 2015 г. въздушната си кампания в Сирия, Русия и САЩ разменяха информация за полетите си, за да избегнат нежелани сблъсъци в небето над Сирия.

Още по темата

Русия има няколко дузини бойни самолети и противовъздушни батареи в базата си в Сирия, отбелязва Асошиейтед прес.

В специално изявление на руското външно министерство се призовава Съвета за сигурност на ООН да се събере на извънредно заседание за обсъждане на ситуацията след американския удар по сирийската авиобаза в провинция Хомс, предаде ТАСС.

От руското министерство подчертаха, че военната акция на САЩ в Сирия е опит да се отвлече вниманието от положението в иракския град Мосул, където в резултат от действията, включително на американската коалиция, са загинали стотици мирни жители и където се задълбочава хуманитарната катастрофа.

"На всеки специалист му е ясно, че решението за нанасяне на удари е било взето от Вашингтон преди събитията в Идлиб, които бяха използвани просто като претекст за демонстрацията на сила", подчертаха в руското дипломатическо ведомство.
/БТА/

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


52
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
4
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
До АнонименНай-малкото може да я убие...знаеш - бивните са ценни...
3
15
 
8
 
! Отговори
До ГАДОРЯН преди 7 години
Все ми се струва, че за да започне световна война, трябва да се сблъскат световни сили!За сега няма индикации за такова нещо: САЩ и Китай преговарят в момента, европейските държави са мирни, в Япония и Индия никой не си и помисля за конфликти. Има още някои страни с БВП над трилион и половина - Бразилия, Ю. Корея... Но никъде не виждам засега сблъсък между две такива държави.Пропуснах ли някоя световна сила?
2
21
 
9
 
! Отговори
TPE3BEH преди 7 години
Очаквайте скоро свалени руски изтребители...
1
2
 
26
 
! Отговори
ГАДОРЯН преди 7 години
Все си мислех че ТСВ ще почне към 2025 , но с тия темпове като нищо може да е по скоро