САЩ удариха Сирия с 59 ракети "Томахоук"

Това е отговор на химическата атака срещу Хан Шейхун
Обновена: 7 апр 2017 06:30 | 7 апр 2017 06:28, Елка Василева
567
САЩ удариха Сирия с 59 ракети "Томахоук"
Снимка: БТА

Бойни кораби на САЩ в Средиземно море изстреляха тази нощ 59 крилати ракети "Томахоук" по правителствени цели в Сирия.

Ударите са били насочени срещу сирийско летище в отговор на предполагаемата химическа атака от страна на силите на президента Башар Асад срещу град Хан Шейхун в провинция Идлиб.

Според източник от администрацията във Вашингтон, пожелал анонимност, сред поразените мишени е военновъздушната база край централния сирийски град Хомс, откъдето във вторник сирийската авиация е извършила химическата атака, в която загинаха много цивилни.

Още по темата

Доналд Тръмп призова тази нощ "всички цивилизовани страни" да се присъединят към САЩ, за да се сложи край на кръвопролитията в Сирия.

По думите на Тръмп атаката срещу базата, от която на 4 април сирийската авиация е предприела химическата атака срещу цивилни, е била "жизнено важна за националните интереси" на САЩ.

Президентът каза, че докато неговата страна отстоява справедливостта, "мирът и хармонията ще надделяват".

Той заяви, че сирийският режим несъмнено притежава забранените химически оръжия и че САЩ трябва да предотвратят и спрат разпространяването и използването им.

Настоящата бойна операция е най-драматичната военна заповед на Тръмп от встъпването му в длъжност.

Малко по-рано Русия предупреди за негативни последици от евентуални
въздушни удари на САЩ в Сирия.

Руският заместник-посланик в ООН Владимир Сафронков предупреди снощи, че ще има "негативни последици", ако САЩ решат да нанесат въздушни удари в Сирия заради смъртоносната химическа атака, предаде Ройтерс.

"Трябва да мислим за негативните последици, негативните последици и цялата отговорност, ако има военна акция, ще падне на раменете на тези, които инициират такова съмнително и трагично начинание", каза Сафронков пред репортери, запитан за възможни въздушни удари на САЩ. На въпрос какви биха били тези негативни последици руският дипломат отговори: "Вижте Ирак, вижте Либия".

Пентагонът междувременно обяви тази нощ, че Русия е била уведомена предварително за предстоящите въздушни удари по база на сирийските ВВС край Хомс, от която според Вашингтон е била предприета смъртоносната химическа атака във вторник срещу цивилни.

Преди това американски медии съобщиха, че САЩ са уведомили много страни за подготвяната операция, но сред тях не е била Русия.

Източник от Пентагона каза, че ракетите не са поразявали секторите на летището, където вероятно имало руски самолети.

Според източник на Ройтерс по първоначални данни ракетната атака срещу летището "Шайрат" е нанесла сериозни повреди и унищожения на сирийската авиация, както и на инфраструктурата и оборудването на летището, пише БТА.

Държавният секретар на САЩ Рекс Тилърсън заяви, че Русия не е изпълнила споразумението от 2013 г. за обезопасяване на химическия арсенал на Сирия. По думите му Москва или е била съучастник на режима в Дамаск, или е била некомпетентна да гарантира прилагането на споразумението.

Тилърсън каза, че у Вашингтон има голяма степен на категоричност, че на 4 април сирийската авиация е използвала нервнопаралитичния газ зарин. Относно въздушните удари по базата край Хомс Тилърсън каза, че според него те са пропорционален отговор.

По сирийската държавна телевизия беше заявено, че американските военни удари срещу военновъздушната база на режима в провинция Хомс са акт на „агресия“, предаде АФП.

Сирийската държавна телевизия цитира военен източник, според когото на летището край Хомс има поражения. А губернаторът на провинция Хомс заяви, че атаката на САЩ обслужва целите на "въоръжените терористични групи и на "Ислямска държава".
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


567
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
Услугата коментари е временно недостъпна. Извиняваме се за неудобството.