Швеция дири нападателя, който уби трима с камион

Засега нивото на тревога няма да бъде повишено
49

Снимка: БТА

Шведската полиция не е успяла да арестува шофьора на камиона, прегазил пешеходци и врязал се в търговски център в Стокхолм, предаде Франс прес. Новината съобщиха нейни представители на пресконференция.

Те показаха кадри от охранителни камери, на които се вижда мъж, когото полицията издирва.

Още по темата
Нямаме контакт с шофьора на този камион, каза представител на полицията, отговарящ за разследването. След това той показа кадри, на които се вижда сравнително млад мъж с черна качулка.

Те са заснети от камера, намираща се в непосредствена близост до мястото на атентата.

Шведската полиция каза, че засега няма да повишава нивото на тревога от терористична заплаха след атентата в Стокхолм, предаде ТАСС, като се позова на националната информационна агенция ТТ. От 2010 г. тревогата е на трета степен.

Заради атентата шведският крал Карл Шестнадесети Густав прекъсна посещението си в Бразилия и се връща в страната, съобщи още ТАСС.
 
В кратко изявление монархът каза, че шведското кралско семейство е потресено от атаката в столицата и изразява съболезнования на семействата на жертвите и съчувствие към семействата на ранените, предаде Асошиейтед прес.
 
Нападението срещу една държава от ЕС е удар по всички ни, заяви председателят на Европейската комисия Жан-Клод Юнкер по повод атентата в Стокхолм.
 
В писмено изявление той посочва, че ЕК е в готовност да окаже подкрепа на Швеция по всеки възможен начин. Изправени сме рамо до рамо и в съпричастност с шведския народ, шведските власти могат да разчитат на комисията, добавя Юнкер.
 
По неговите думи един от най-живите и цветни градове на Европа е бил нападнат от желаещи да поразят града и европейския начин на живот. Юнкер изразява съболезнования на близките на загиналите и поздравява онези, притекли се бързо на помощ. 
 
Председателят на Европейския съюз Доналд Туск заяви в Туитър, че "сърцето му е в Стокхолм този следобед и че в мислите си е с жертвите, техните семейства и приятели". Той нарече атаката "ужасяваща".
 
Финландският президент Саули Нинистьо каза, че е шокиран от "маниакалния терористичен акт" в шведската столица.
 
Руският президент Владимир Путин поднесе съболезнования на шведския крал и каза, че руснаците скърбят заедно с народа на Швеция, предаде ТАСС.
 
Съболезнования изразиха също представители на властите в Норвегия и Дания, предаде Ройтерс.
 
Кадри от сцената на нападението показват, че камионът, врязал се в хора и после в търговски център в Стокхолм, е превозвал бира. Вестник "Афтонбладет" съобщи, че камионът е бил на шведската пивоварна "Спендрупс", но е бил откраднат, припомня АП.
 
Трима души бяха убити, а осем - ранени, при атаката. Според някои медии загиналите са петима.
Засега никой не е поел отговорност за нападението.
 
Полицията каза, че няма индикации в района на атаката да е имало стрелба, както по-рано съобщиха шведски медии.
 
След нападението центърът на Стокхолм бе блокиран от силите на реда, хората на централната гара бяха евакуирани, а метрото бе спряно.
 
Тази вечер всички търговски центрове, киносалони и няколко големи театри в шведската столица ще останат затворени.
 
Атаката бе извършена в близост до мястото, където през декември 2010 г. шведският гражданин, живеещ във Великобритания, Таймур Абдулуахаб извърши самоубийствен атентат, причинявайки смъртта на двама души. (БТА)
 
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


49
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
33
0
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Меркел измени света. Измени дори смисъла на термина "стокхолмски синдром".
32
1
 
4
 
! Отговори
байхейс преди 7 години
"Швеция дири нападателя, който уби трима с камион"да бяха погледнали в Американско посолство
31
2
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Целта на мюсюлманите не е нестабилна Европа. Много хора от Африка и Близкия изток живеят добре в европейските страни. На тия, които правят поразии им се плаща от Америка и корпорациите, ИДИЛ съществува защото има финансова подкрепа, а не заради някакъв си джихад. ИДИЛ е факторът,заради който производителите на оръжие имат пазар и поле за изява.
30
3
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Атаките в европейските градове не са на никаква верска основа и не става въпрос за джихад. Малко му трябва на един човек да го промият и да го пуснат с един колан експлозиви да свърши няколко поразии. Някой съвсем целенасочено клати Европа с малки стъпки, достатъчни да играят върху психиката на хората. Не са арабите виновни, най ми се струва че Америка има най-голям интерес от слаба Европа. Дори и Русия не иска това, все пак е икономически и географски свързана със стария континент!
29
0
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
За трима евpoгейтака ореваха орталъка. Поредната некадърна изцепка на нeгpaмотно mюcли. За 14 руснака - нито гък. Двyличният нaглоcaксонски keнеф трянва да бъде унищожен.P.S. Ама ти сериозно ли си помисли, че ще ме изтриеш? Знаеш какво става, коато триеш, НАЛИ?
28
0
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
В един репортаж по тв гледам как арабо-шведски момчета обикалят мястото на атентата, гледат сеир и се смеят на минувачите ... Шведите явно си падат да ги унижават.
27
0
 
1
 
! Отговори
Ужасите преди 7 години
В сайта Bestgore има по интересни кадри от събитието.
26
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
каквито евролидерите, такива и новините!
25
0
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Е нали беха го арестували ужким?! Ех вашта *** девем триполова! Това е нищо в сравнение с това което още ви чака зад вратата! Тепърва клетките се активизират. Тези 800 000 парчета дето ги пусна онази Меркелицата ще ви кажат къде зимуват раците. А й на нас ни ги натресоха и селянжърите от лакомия ги прибраха но ще им се стъжни живота. Нали знаете приказката за лакомото ду.***. Лошото е че ще пострадат напълно невинни хорица които нямат вина за нищо!
24
0
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Туй мУмче, извършителчето, да не е от Исландска Държава, пак гадните исландци ...
23
1
 
17
 
! Отговори
Кьолн преди 7 години
Струва ми се, че и него ще го намерят и застрелят в Италия. Сигурно си е забравил и той личната карта под седалката.
22
1
 
22
 
! Отговори
аврам преди 7 години
Освободете Брайвик
21
0
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
До 20Умерената Опозиция за Европейски Халифат не е ли организацията, която прати на Тръмп снимките и видеото с децата, разплака го и той реши да удари Сирия? Звучи ми като организация за защита на човешките права или безпристрастна новинарска агенция.
20
1
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Има над 20 загинали
19
4
 
20
 
! Отговори
Мишо преди 7 години
Няма нужда да го търсят, ако отидат в американското посолство ще го открият веднага.
18
0
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Меркел (прод.): Настоявам и ще прокарам закон всяко германско семейство да приеме в дома си поне по 10 мигранти мюсюлмани. Аз и колегите от парламента не можем, защото имаме да чистим вкъщи. Но Мелания Тръмп обеща да приеме 10 17-годишни момченца-мюсюлманчета и да се грижи за ВСИЧКИ техни нужди. Сега отивам да полегна и да скимтя от удоволствие в краката на съпруга й с изплезен език и да махам с опашка!
17
0
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Меркел (прод.): НАЙ-ТВЪРДО И СТРОГО умолявам извършителите на актове на културно различие да положат всички усилия да не пострадат последователи на религията на мира - от тях можем да научим много! Освен това ще ме направи много тъжна и ще плача, а приятелите ни и съюзници от ИДИЛ, Саудитска Арабия и Катар ще изпаднат в депресия.
16
0
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Меркел (прод.): За гей-парада жените да носят хиджаб или бурка и лубрикант и децата си. Всички помним новогодишните празненства в Кьолн - жените не носеха лубриканти, което беше възмутителен акт на негостоприемство. Ще има също рали с камиони, танци със сатъри и заря от гайки и гвоздеи от коланите на нашите приятели от религията на мира.
15
0
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Меркел: Скъпи европейци, в отговор на акта на културно различие, ние, европейските лидери решихме да организираме мощна вълна от гей-паради във всички европейски столици. Моля, малцинството хетеросексуалните бели мъже да носят дълги бради, очна линия, руж и лак за нокти, за да не накърняват чувствата на останалите. Кола-маската е абсолютно задължителна!
14
0
 
25
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Тръмп вече и той си изцапа ръцете с кръв. Имаше надежда да е свестен ама такива там май не се раждат.