Експерт: Химическата атака в Сирия бе провокация към САЩ!

Щеше да е страшно руски военни да бяха загинали - Мохамед Халаф пред Bulgaria ON AIR
Обновена: 8 апр 2017 13:41 | 8 апр 2017 10:04, Елка Василева
86

"Използваното химическо оръжие е провокация към САЩ дали те са склонни да променят позицията си към Сирия", посочи в предаването "Денят ON AIR" журналистът д-р Мохамед Халаф.

Според него използването на химическо оръжие е било съвместен опит на сирийския президент Башар Асад и Русия САЩ да променят политиката си към Сирия.

Гостът на Bulgaria ON AIR добави, че подобно оръжие може да бъде управлявано и съхранявано само от държавен апарат.

"Няма как опозицията на Башар Асад да е използвала подобно оръжие. То може да се притежава само от държави, а не от организации", убеден е Мохамед Халаф.

Още по темата

Журналистът посочи, че има няколко хипотези за причината за отговора на САЩ и изстрелването на десетки ракети срещу Сирия.

"Тръмп може да иска да разсее слуховете за връзки с Русия и намесата ѝ в предизборната кампания. С тези атаки Доналд Тръмп става герой в очите на американците и отрича връзката с Русия", обясни той.

Според Халаф Тръмп се интересува главно от установяване на влияние в индустриалния град Арак, намиращ се в Иран.

"Тръмп се интересува само от ликвидацията на "Ислямска държава". Той цели изтласкването на "Хизбула" и Иран от Арак. Те са главен трън в очите му", обясни журналистът.

Другата гледна точка според д-р Халаф е, че може да се очаква разваляне на отношенията между САЩ и Русия.

"Атаката на Тръмп обезсмисли ракетните бази, които Русия дава на Сирия. Това е голяма обида, която може да доведе до ескалация на напрежението между двете велики сили. Руснаците бяха информирани за тази атака, поради това те се евакуираха преди нея. Би било много страшно, ако руски военни бяха загинали", каза д-р Халаф.

Въпреки това той посочи, че стъпка в промяна на позицията на САЩ към Сирия е отстраняването на главния стратег Стив Банън от Съвета за национална сигурност.

"Един от важните показатели за промяната на външната политика на САЩ е премахването на Стив Банън от Съвета за националната сигурност. Той беше архитект на отношението на САЩ към Сирия", подчерта Халаф.

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


86
Още по темата: САЩСирияМохамед Халаф
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
1
4
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Е ИМА ЗАГИНАЛИ РУСКИ ВОЕННИ И ЩЕ СТАНЕ СТРАШНО ЗА ТАКИВА КАТО ХАЛАФ