Китай и САЩ се разбраха за Корейския полуостров

Медии: Противопоставянето между двете страни не е неизбежно
8 апр 2017 15:04, Елка Василева
23
Китай и САЩ се разбраха за Корейския полуостров
Доналд Тръмп и Си Цзинпин. Снимка: Reuters

Президентите на Китай и САЩ - Си Цзинпин и Доналд Тръмп - постигнаха взаимно разбирателство по въпроса за ракетно-ядрените дейности на Северна Корея и възнамеряват да засилят взаимодействието в тази насока, заяви китайският външен министър Ван И, цитиран от ТАСС.

Още по темата

"На срещата лидерите на двете страни определиха насоките за китайско-американското сътрудничество, като очертаха план. Китай е заинтересован да полага усилия заедно със САЩ. В съответствие с атмосферата, в която се проведоха разговорите, а също с постигнатото взаимно разбирателство, Китай и САЩ ще засилят взаимноизгодния диалог на високо ниво", каза външният министър.

"Страните изразиха взаимен стремеж да съдействат на Корейския полуостров да няма ядрени оръжия, а също изразиха готовност да поддържат тесни контакти и активен диалог по този въпрос", заяви той.

По думите му Си е подчертал на срещата с Тръмп, че е недопустимо разполагането на американски системи за противоракетна отбрана THAAD в Южна Корея.

"Пекин подкрепя инициатива за "съвместно прекратяване" (КНДР замразява своите ракетно-ядрени комплекси, а САЩ спират да провеждат военни учения до севернокорейските граници) и се надява, че по-нататъшните преговори (с Вашингтон) ще позволят да бъде постигнат пробив", заяви министърът.

Китайски държавни медии приветстваха срещата между Тръмп и Си. Според тях тя е показала на света, че противопоставянето между двете страни не е неизбежно, посочва Ройтерс.

Според в. "Чайна дейли" е окуражително, че срещата е преминала добре, след като преди това е имало "объркващи сигнали" от САЩ за подхода им към отношенията с Китай.

По време на предизборната кампания Тръмп правеше остри изказвания против Китай, а преди да заеме президентския пост разгневи Пекин, като разговаря с президентката на Тайван.

САЩ и Китай обаче не допуснаха дипломатически гафове при срещата в курорта "Мар а Лаго" във Флорида. Според "Чайна дейли" и двете страни са изглеждали "еднакво въодушевени от конструктивните отношения, които обещават да изграждат".

Според в. "Глобал таймс" срещата е "послужила като показател, че отношенията между Китай и САЩ все още до голяма степен се развиват добре след встъпването в длъжност на правителството на Тръмп през януари".

"Изглежда, че и двете страни разбират важността на това колко съществено е да има плавен преход - и то не само за самите тях, а всъщност за целия свят", коментира изданието.

Мнение в подобен дух изказа и печатният орган на Китайската комунистическа партия в. "Женмин жибао", който написа в своето чуждоезично издание, че срещата е задала тона за развитието на отношенията между САЩ и Китай.

В коментарите на китайските издания обаче не беше споменато нищо за американския ракетен удар срещу сирийска военновъздушна база, който засенчи срещата.
 

/БТА/
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


23
Още по темата: КитайСАЩ
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
18
2
 
2
 
! Отговори
Бай Хой преди 7 години
Уж се разбрали, а изпращат самолетоносач към Корея. Американците имат сърбел нещо, въпрос на време е някой да го начеше
17
5
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Страх краварски ли се усеща тук?? Краводерите се уплашиха на сериозно от малка Корея и взеха да просят помощ от китайчтата.
16
8
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Русофилите разправяха че Путин назначил Тръмп. Истината е че Тръмп ще уволни Путин. You are fired!
15
7
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
А корейците изобщо някой питал ли ги е? Ей за това сте омразни на целия свят.
14
12
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
И какво е злето за Русия? Китай имат поръчки за над 30 милярда за руско оръжие. Това руско оръжие няма да е насочено срещу Русия, гарантирам ти ;)
13
6
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
В китайските медии беше споменато за подкрепата на китайското правителство и китайския президент за Асад веднага след удара. Смятам, няма смисъл да го дъвчат непрекъснато. Освен това силите на САЩ в региона са ограничени, за разлика от китайските. А и те винаги могат да подновят подкрепата си за севернокорейската ядрена програма. Могат дори да подтикнат военни действия на корейския полуостров ако там бъдат разположени американски системи. Та, изтъргуваха ситуацията добре. Тръм отстъпи.
12
10
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Напоследък нещата се развиват зле за Русия.
11
4
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
"...не беше споменато нищо за американския ракетен удар срещу сирийска военновъздушна база, който засенчи срещата."
10
20
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
До Малеее Страх Сащ,Ес и Япония,ще смажат Китай и Русия а турция ахха тя голям"приятел на Русия сваля и самолетите и и убива посланиците ХАХАХАХААХАХАХ слава на Сащ и Ес!!!
9
18
 
20
 
! Отговори
Малеее Страх преди 7 години
Снимката е показателна.Дзинпин всъщност е постигнал неразполагане US ракети в Ю. Корея.Тръмп "започва" 100 дневни преговори за намаляване търговския дефицит с Китай.Mили жълтурчета,за да има "Америка на първо място",трябва да спрете с тия ПРОДАЖБИ у US,че ще ги банкрутирате.Хит ще бъде,ако Китай започне да продава танкове по руска технологоия на US.Самия Китай има нужда само от ЕНЕРГОНОСИТЕЛИ.Не е важно да изглеждаш като лисица,а да си лисица!Оста Индия,Китай,Русия,Турция ще срине EC&US.
8
9
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
До 8 Според теб ако Сащ решат да ударят Турция пълно мащабна война за колко време,ще смачкат турците??
7
33
 
28
 
! Отговори
До 6 преди 7 години
Кой беше тоя Путин, че двете единствени световни свръхсили да го питат за каквото и да е? А сетих се, едно жалко джудженце, вожд на една изостанала ***!
6
35
 
21
 
! Отговори
лопи преди 7 години
Тръмп и Си колко са весели.Цивилизовани хора водещи двете най мощни икономики в света.А през това време Путин и мюсулманските му аверчета са изправени пред ООН да отговарят за военни престпления.
5
20
 
25
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Как така ще се разбират без да питат Путин?
4
17
 
5
 
! Отговори
юбералес преди 7 години
В момента ядреното оръжие на С Корея е повече заплаха за Китай отколкото за САЩ, в този смисъл САЩ нямат интерес от премахването му, впредвид съперничеството на САЩ с Китай. До момента в който КНДР се сдобие с ракета с голям обсег на действие.
3
1
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Mтел де вие нета от един час бре
2
40
 
27
 
! Отговори
русомразец преди 7 години
Всяка такава новина е ужас за руските алкохолици !
1
10
 
26
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Абе Жълтата Златка много ми е смешна визуално, във фотогенично отношение. Голям клоун е тоя. Като го гледам, постоянно имам усещането, че този просто ... играе в някакъв холивудски филм - толкова несериозно ми стои, Циркаджия, който като на майтам - пуска по 59 томахавки, ей така - за пиниз!