Оръжия и стотици килограми експлозиви в скривалищата на ЕТА

Мадрид поиска организацията да обяви "окончателното си разпускане"
11
Оръжия и стотици килограми експлозиви в скривалищата на ЕТА
Снимка: Reuters, архив

Десетки оръжия и стотици килограми експлозиви са открити от френската полиция след получаването на списъка със скривалища на оръжие от испанската баска сепаратистка организация ЕТА, съобщи френското правосъдие, цитирано от Франс прес и БТА.

Следствието е започнало разследване, което трябва да определи дали някои оръжия са били използвани в миналото от организацията, обявила преди няколко дни "пълното си разоръжаване".

Испанското консервативно правителство отправи днес искане ЕТА "да поиска прошка" и да обяви "окончателното си разпускане", след като баската сепаратистка организация предаде на френските власти списък с оръжейни скривалища.

"Единственият логичен отговор на тази ситуация е да обяви окончателното си разпускане, да поиска прошка от жертвите си и да изчезне, вместо да прави медийни акции, за да прикрие поражението си", каза в комюнике испанското правителство.

"Терористите не могат да се надяват на никакво снизходително отношение от страна на правителството и още по-малко на безнаказаност за престъпленията си", се допълва в текста.

ЕТА предостави списък с местоположенията на осем скривалища с експлозиви, които са последната останала част от нейния арсенал. Те се намират във френския департамент Пирене-Атлантик.

Френският вътрешен министър Матиас Фекъл нарече това "голяма стъпка" и "безспорно важен ден", като същевременно отдаде почит на жертвите на сепаратистите.

ЕТА е създадена през 1959 г. в борбата срещу франкизма и през октомври 2011 г. обяви край на въоръжената борба.

Атентатите й в името на независимостта на Страната на баските и Навара са отнели живота на 829 души според властите.

Тя отказваше от 2011 г. да се разоръжи и разпусне, както искаха Мадрид и Париж, настоявайки за преговори за задържаните нейни членове (около 360, от които 75 във Франция и стотина излежаващи присъди от по над 10 години).


11
Още по темата: ФранцияоръжияЕТА
Още от
Напиши коментар Коментари
8
0
 
2
 
! Отговори
Funfree преди 10 месеца
Отказват се от въоръжената борба защото постигнаха целите си. Сега борбата ще се прехвърли на корпоративния фронт. Отдавна се знае, че контролират цели корпораций. Например една испанска верига с 4 букви (започва със Z/завършва на А), притежаваща над 1400 магазина в цял свят, и още над 2000 магазина под други четири имена. Имат и собствена банка управлявана от област Ла Коруня.
7
1
 
3
 
! Отговори
Петолъчка в сърцето преди 10 месеца
"Терористите не могат да се надяват на никакво снизходително отношение от страна на правителството и още по-малко на безнаказаност за престъпленията си"

Защо се предават, щом няма да получат амнистия, сериозно питам, някой ако знае, моля да ми обясни?
6
2
 
6
 
! Отговори
Ян Бибиян преди 10 месеца
Е нали сами са им показали къде са били скрити оружията и боеприпасите, значи се разпускат, а така като слушам Мадрид, май не е трябвало, хем се предаваш с мир, хем съд. Не сравнявайте ЕТА с ислямските изверги, рехните атаки са насочени към политици, военни, отвличания на богаташи, към полиция, фашистите на Франко, а не безразборно избиване на "неверници" , изнасилвания на жени и деца, мъчения и т.н. мънгалоизми.
5
3
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 10 месеца
"Този ислямски тероризъм ,,погреба,, организация с наистина благородна кауза ,независимост за Баските."

Значи, когато става дума за християнски тероризъм викате, че е "благородна кауза", а когато е тероризъм в земите на мюсулманите, те са някви тъпaци, така ли?
Двоен е метъра!
4
2
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 10 месеца
"Аматьори! Да се учат от арабите как се прави"
То арабите ако не забелязваш се се финансират и прикриват отнай високо ниво ма евросъюза иначе и те като ета биха изчезнали така безславно и безвъзвратно . Само си помисли ако ни набиваха че баските СА БЕЖАНЦИ НЕЩАСТНИ БЯГАЩИ ОТ КЪРВАВИЯ РЕЖИМ НА ИСПАНСКИТЕ дали щеше да си мислиш че ЕТА е терористична организация
3
3
 
2
 
! Отговори
до 2 преди 10 месеца
Пише се: Askatasuna.
2
3
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 10 месеца
Този ислямски тероризъм ,,погреба,, организация с наистина благородна кауза ,независимост за Баските.Вече е антиреклама използването на въоражени методи за борба.
1
6
 
16
 
! Отговори
Euskadi ta asatasuna преди 10 месеца
Да живее ЕТА (Euskadi ta asatasuna)! Свобода за Страната на баските (Euskal herria)!