Оръжия и стотици килограми експлозиви в скривалищата на ЕТА

Мадрид поиска организацията да обяви "окончателното си разпускане"
11
Оръжия и стотици килограми експлозиви в скривалищата на ЕТА
Снимка: Reuters, архив

Десетки оръжия и стотици килограми експлозиви са открити от френската полиция след получаването на списъка със скривалища на оръжие от испанската баска сепаратистка организация ЕТА, съобщи френското правосъдие, цитирано от Франс прес и БТА.

Следствието е започнало разследване, което трябва да определи дали някои оръжия са били използвани в миналото от организацията, обявила преди няколко дни "пълното си разоръжаване".

Испанското консервативно правителство отправи днес искане ЕТА "да поиска прошка" и да обяви "окончателното си разпускане", след като баската сепаратистка организация предаде на френските власти списък с оръжейни скривалища.

"Единственият логичен отговор на тази ситуация е да обяви окончателното си разпускане, да поиска прошка от жертвите си и да изчезне, вместо да прави медийни акции, за да прикрие поражението си", каза в комюнике испанското правителство.

"Терористите не могат да се надяват на никакво снизходително отношение от страна на правителството и още по-малко на безнаказаност за престъпленията си", се допълва в текста.

ЕТА предостави списък с местоположенията на осем скривалища с експлозиви, които са последната останала част от нейния арсенал. Те се намират във френския департамент Пирене-Атлантик.

Френският вътрешен министър Матиас Фекъл нарече това "голяма стъпка" и "безспорно важен ден", като същевременно отдаде почит на жертвите на сепаратистите.

ЕТА е създадена през 1959 г. в борбата срещу франкизма и през октомври 2011 г. обяви край на въоръжената борба.

Атентатите й в името на независимостта на Страната на баските и Навара са отнели живота на 829 души според властите.

Тя отказваше от 2011 г. да се разоръжи и разпусне, както искаха Мадрид и Париж, настоявайки за преговори за задържаните нейни членове (около 360, от които 75 във Франция и стотина излежаващи присъди от по над 10 години).

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


11
Още по темата: ФранцияоръжияЕТА
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
7
1
 
3
 
! Отговори
Петолъчка в сърцето преди 7 години
"Терористите не могат да се надяват на никакво снизходително отношение от страна на правителството и още по-малко на безнаказаност за престъпленията си"Защо се предават, щом няма да получат амнистия, сериозно питам, някой ако знае, моля да ми обясни?
6
2
 
6
 
! Отговори
Ян Бибиян преди 7 години
Е нали сами са им показали къде са били скрити оружията и боеприпасите, значи се разпускат, а така като слушам Мадрид, май не е трябвало, хем се предаваш с мир, хем съд. Не сравнявайте ЕТА с ислямските изверги, рехните атаки са насочени към политици, военни, отвличания на богаташи, към полиция, фашистите на Франко, а не безразборно избиване на "неверници" , изнасилвания на жени и деца, мъчения и т.н. мънгалоизми.
5
3
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
"Този ислямски тероризъм ,,погреба,, организация с наистина благородна кауза ,независимост за Баските."Значи, когато става дума за християнски тероризъм викате, че е "благородна кауза", а когато е тероризъм в земите на мюсулманите, те са някви тъпaци, така ли?Двоен е метъра!
4
2
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
"Аматьори! Да се учат от арабите как се прави"То арабите ако не забелязваш се се финансират и прикриват отнай високо ниво *** евросъюза иначе и те като ета биха изчезнали така безславно и безвъзвратно . Само си помисли ако ни набиваха че баските СА БЕЖАНЦИ НЕЩАСТНИ БЯГАЩИ ОТ КЪРВАВИЯ РЕЖИМ НА ИСПАНСКИТЕ дали щеше да си мислиш че ЕТА е терористична организация
3
3
 
2
 
! Отговори
до 2 преди 7 години
Пише се: Askatasuna.
2
3
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Този ислямски тероризъм ,,погреба,, организация с наистина благородна кауза ,независимост за Баските.Вече е антиреклама използването на въоражени методи за борба.
1
6
 
16
 
! Отговори
Euskadi ta asatasuna преди 7 години
Да живее ЕТА (Euskadi ta asatasuna)! Свобода за Страната на баските (Euskal herria)!