Русия прекъсна "горещата линия" за връзка с Пентагона

Причината за решението е ракетният удар на САЩ в Сирия
8 апр 2017 09:42, Елка Василева
104
Русия прекъсна "горещата линия" за връзка с Пентагона
Снимка: Reuters

Руското министерство на отбраната съобщи, че прекратява от полунощ - 0 ч на 8 април, работата по меморандума от 2015 г., съгласно който бе установена "горещата линия" за връзка с Пентагона, която има за цел да се избягват непреднамерени сблъсъци и конфликтни ситуации в небето над Сирия, предаде ТАСС.

Съответната нота за прекратяването на линията е била връчена на военния аташе на САЩ в Москва, съобщи на брифинг за журналисти в руската столица говорителят на руското военно министерство генерал Игор Конашенков.

Той опроверга съобщенията на американски медии, че Русия е запазила "горещата линия". По-рано високопоставени американски военни служители, цитирани от Асошиейтед прес, съобщиха, че Русия се е съгласила да поддържа оперативната "гореща линия" за връзка въпреки американската ракетна атака срещу сирийска ВВС база.

Те добавиха, че американски и руски военни са контактували по горещата линия няколко пъти след ракетната атака. Според тях американската страна е поискала уверение, че контактите ще продължат, и руснаците са потвърдили това.

Генерал Конашенков, цитиран от ТАСС, потвърди обаче казаното по-рано от него, че министерството прекратява сътрудничеството с Пентагона в рамките на меморандума за предотвратяване на инциденти заради ракетния удар на САЩ, който той окачестви като "най-грубо нарушение" на този меморандум. Той уточни, че съответната нота е била изпратена и в Пентагона по военно-дипломатически канали през деня.
 

/БТА/
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


104
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
37
6
 
7
 
! Отговори
Изгърбич Задвратян преди 7 години
и тъкмо излезна информация че газпром са изтрили сто милиарда рубли дълг на чеченците от отчета за 2016, и сащ удариха в сирия, а горещата линия прекъсна. колко странно.
36
4
 
27
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Смърт на световния терорист САЩ.
35
28
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
САЩ са супер сила , Русия с един самолетоносач каква сила е , че то Франция са по добре в това отношение .
34
8
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Путин дай властта на Жириновски и от САЩ ще остане само спомен,
33
24
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Съгласно това споразумение САЩ бяха длъжни да предупреждават Русия при евентуални техни атаки. Те така и направиха 2 часа преди атаката. Благодарени на това няма загнали руснаци на воената база. Сега Русия прекъсна горещия телефон и по този начи им го върна на САЩ. Американските ракети вече ще могат да унищожават цели в Сирия без да предупреждават руснаците ! Свещенна тъпота.
32
23
 
3
 
! Отговори
болшевика путин преди 7 години
Пази базата си - единствената в Средиземно море. Дреме му на болшевика Путин за живота на сирийския народ. За болшевика Путин е важно да оцелее Асад, той им пази базата.
31
9
 
8
 
! Отговори
:) преди 7 години
Путин може отново да разходи адм. Кузнецов до бреговете на Сирия, белким димната завеса след него вдигне малко моралът на ***. Тръмп направи демонстрация как се харчат 93 млн. $ за 15 мин. - фойерверки за вечерята със Си Дзинпин.
30
35
 
17
 
! Отговори
соросоиден илюминат преди 7 години
Русия? Има ли още такава държава? Кой го интересува какво е направила руската, изостанала ***? Ще му пръднете на *** на Тръмп. Очакваме скоро летящите руски москвичи в Сирия да започнат масово да падат като круши. Мужиците сами си го направиха, после да не *** на умряло...
29
40
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Вчера Сирия, утре русия..... а дано. Давай Тръмп, смачкай последната крепост на световния тероризъм.
28
4
 
40
 
! Отговори
до 33 преди 7 години
Ако те срещна ще пропикаеш евроценности....
27
6
 
16
 
! Отговори
до 29 европа преди 7 години
....радвай се , че не те познавам. Иначе нямаше да хабиш кислорода на планетата.
26
40
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Ууу русофилите газ пикаят горките. Техният бог путин е безпомощен пред гиганта САЩ. Най - много да се ядоса и да не му вдига телефона на Тръмп. Абее пубертетски маниери.
25
3
 
44
 
! Отговори
европа преди 7 години
Няма по гнусна държава от САЩ.Напада суверенни държави навсякъде по света. бомбардира и ги разрушава и говори за свобода, демокрация и ценности.
24
4
 
42
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Владимир е справедлив. Също така отстъпчив и прощаващ. Но не безкрайно. А най-страшен е гневът на търпеливия. Внимавайте! Много внимавайте!
23
45
 
9
 
! Отговори
европа преди 7 години
Няма по гнусна държава от Русия.Напада суверенна Украйна,анексира територията и,отцепва територия и говори за суверенна Сирия.
22
1
 
44
 
! Отговори
Мария Гущерова преди 7 години
Очертава се нерадостно бъдеще за САЩ. Мъкааааа и страдание.
21
1
 
36
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Първо нарушаваш мемурандума, обаче после се обаждаш на руснаците и им казваш, че въпреки това искаш контактите да продължат?!?!Без коментар.
20
1
 
19
 
! Отговори
Истина преди 7 години
И едните и другите си играят с огъня. Ако е прекратено това означава че Русия ще сваля всичко което лети над Сирия без предупреждение. Очаквам 2ра химическа атака за да се провокират САЩ за още ракети, а Русия да си изтества Ц400 в реални военни условия, естествено страдат сирийците! Американците и Руснаците са си добре....
19
1
 
8
 
! Отговори
БФС преди 7 години
До 19.Само май ти си вярваш,че са 10000 :))). Това аз не си го измислям,а казвам какво съм прочел. Напиши в Гугъл victims/death people of Irac/USA war и ще видиш различни мнения,но под 100000 няма. Или това за теб е малко в 21 век?Нали викаш съвсем нормално кво пък толкова.Дай още 10-на войни да го закръглим на 1млн .
18
2
 
31
 
! Отговори
Кофти за краварите преди 7 години
Следващата стъпка е пълно затваряне на въздушното пространство на Сирия и руска декларация, че всяко нарушение ще бъде считано за акт на агресия срещу Руската Федерация и че срещу всеки такъв акт Русия ще е в законното си право да отвърне с цялата си военна мощ. И когато това се случи всички форумни русофоби, сорроссоиди и цялата останала нагла и продажна краварска своллочь да се заравя минимум на 200 метра със запаси от храна вода и кислород за петдесетина години поне.