САЩ: Ракетният удар в Сирия е послание и за други държави

Тръмп е разговарял с китайския президент за ситуацията в Северна Корея
Обновена: 9 апр 2017 21:02 | 9 апр 2017 20:58, Анисия Иванова
393
САЩ: Ракетният удар в Сирия е послание и за други държави
Снимка: БТА

Държавният секретар на САЩ Рекс Тилърсън каза, че американския ракетен удар срещу сирийска военна база като възмездие за извършено химическо нападение носи послание за всяка държава, която действа извън международните норми. Той не спомена конкретно Северна Корея, но контекстът беше достатъчно ясен, предаде Асошиейтед прес.

"Ако нарушаваш международните споразумения, ако не спазваш ангажиментите, ако станеш заплаха за другите, в някакъв момент вероятно ще бъде предприет отговор", заяви Тилърсън по телевизия Ей Би Си.

По думите му напредъкът в севернокорейската програма за балистични ракети най-много тревожи САЩ. Попитан дали разработването на междуконтинентална ракета е "червена линия" за американския президент Доналд Тръмп, Тилърсън отговори: "Ако преценим, че те усъвършенстват този вид снабдителна система, тогава това става много сериозен етап от тяхното по-нататъшно развитие."

Според него Китай започва да осъзнава, че ракетните и ядрените програми на Северна Корея са заплаха и за интересите на Пекин, посочва ТАСС.

"Надявам се, че можем да работим заедно с китайците за промяна на състоянието на нещата в ръководството на КНДР", каза той по телевизия Си Би Ес. По думите му "всички споделят мнението колко опасна става ситуацията".

Тилърсън заяви, че китайският президент Си Цзинпин "ясно разбира и се съгласява", че положението в Северна Корея се "изостря и достига определено ниво на заплаха, а във връзка с това е необходимо да се предприемат мерки".

Той подчерта, че Тръмп е провел със Си "обстойни преговори за опасната ситуация в Северна Корея".
Според държавния секретар бездействието на Русия е спомогнало да се стигне до химическото нападение срещу цивилни в Сирия, тъй като Москва не е изпълнила споразумението от 2013 г. за обезопасяване и унищожаване на сирийските химически оръжия, отбелязва Ройтерс.

Той не обвини Русия, че е пряко замесена в планирането или извършването на химическото нападение и каза, че не е видял "твърди доказателства", които да предполагат, че Москва е съучастник на сирийския президент Башар Асад.
Тилърсън обаче заяви, че САЩ очакват Русия да заеме по-твърда позиция към Сирия, като преосмисли съюза си с Асад, защото "всеки път, когато става някоя от тези ужасни атаки, това приближава Русия към определена степен на отговорност".

Държавният секретар каза, че се пита за действителните намерения на Русия в Сирия, където според него тя се е показала "некомпетентна" да надзирава процеса на елиминиране на химическия арсенал на сирийския президент Башар Асад, предаде Франс прес.

"Това ще бъде част от дискусиите, които ние ще имаме, когато ще бъда в Москва следващата седмица. Ще поискам от руския министър на външните работи Сергей Лавров и руското правителство да спазват своите ангажименти към международната общност, след като са дали своето съгласие да бъдат гаранти на елиминацията на химическите оръжия", каза Тилърсън в интервюто за Ей Би Си.

"Защо Русия не беше способна да изпълни тази мисия, това не ми е ясно. Не искам да правя извода, че те са били съучастници (на режима на Сирия), но те определено бяха некомпетентни и може би сирийците ги изиграха", добави той.

"Ясно е, че те (руснаците) са съюзници на Башар Асад. Те трябва да имат по-голямо влияние върху него и да го накарат да не използва повече химически оръжия", допълни Тилърсън.

Сирийският режим отрича да е използвал химическо оръжие, а руският президент определи американския отговор - изстрелването на ракети Томахок по сирийската военна база - като "агресия срещу суверенна държава", припомня Франс прес.

"Не мисля, че руснаците искат влошаване на отношенията със САЩ, но ще са необходими много дискусии и диалог, за да разберем по-добре какви отношения иска Русия да има с нас", заяви държавният секретар два дни преди визита в руската столица.

"Надявам се, че ще имаме конструктивни дискусии с руското правителство и с министъра на външните работи Лавров, за да подкрепи Русия един процес, който ще доведе до една стабилна Сирия", допълни той.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


393
Още по темата: САЩСирияракетен удар
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
213
3
 
1
 
! Отговори
до 269 от славянин преди 7 години
И какво ще стане след 2 дни бе, п.дал!? Путин е единственият политик на Земята от световна величина, твоите третополови сополи само за г.йпаради стават, а някои даже и за това не стават!
212
8
 
3
 
! Отговори
Striker преди 7 години
Посланието е ясно: Хипофизно кремлинско джудже, обирай си крушите от Сирия и Крим! Макейн и Тръмп са хората! Америка кихна и 58 ракети омааха самолетите и бункерите на Асад в тази база. Мисля, че в момента оня хомо педо-фил каП-утко роно сълзи за Обама, ама е късно. Най-яко е да гледаш как мужикистанските кратуни от възхвала на Тръмп, сега ревнаха на фалцет, бхохохох!
211
2
 
6
 
! Отговори
бай петко преди 7 години
Тръмп нищо не започва той просто изпълнява заповедималко е странно 59 крилати ракети да ударят летище и след два дни от това летище да излизат самолети
210
0
 
3
 
! Отговори
До 262 преди 7 години
Успокой се много си информиран,да не си от шайката крадл..ива, на онзи манг..ал Сорос..
209
1
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Хаха...от Тръмп наш...и всенародни празници...русофилите...вече говорят с омраза и подигравки за Тръмп.Абе....много ви беше кратка любовта :).Пак останахте несподелени в любовта.Няма нищо...Дебелият Ким все още обича джуджето. Аа...също и *** в Иран...ии..Асад. Абе...такива приятели....на които всеки да завиди. :)
208
2
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
До Анонимен 256Аз донякъде съжалявам Дончо. Много курназ се пишеше, но онези от ВПК така го стиснаха за топките, че сега прави всичко, което му кажат. Но до голяма война съссилен противник не вярвам да стигне, докато откачената бабиера непременно щеше до направи голяма беля.
207
2
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
От САЩ заявяват че все пак Тилерсон ще отиде до Москва, защото трябва да им поднесе изненадващ ултиматум към Русия. Какъв ще бъде той не е ясно. Най-вероятно САЩ ще поискат Русия моментално да се изнесе до 72 часа от Сирия в противен случай ще преминат към четвърта степен санкции. Блокаж на всички руски банкови сметки на юридически и физически лица. Закриване на СУИФТ за Русия и световно петролно ембарго на руския петрол и газ.
206
2
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Рекс Тилърсън да запази красноречието си за Москва, където скоро ще допълзи! Ама ииме - Рекс! Само да не се държи като Rex, нищо царствено няма в него! В повечето страни такова име дават на най-добрия приятел на човека...
205
0
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Притеснявам се, че чичо Дончо още не е показал в пълен размер колко е "умен". Предполагам, че чичо Дончо ще извърши още много простотии, докато е президент.
204
1
 
9
 
! Отговори
След "ударите&q преди 7 години
-Веднага след американските удари започна атака на ИДИЛ в Сирия-Един ден след ударите бе проведен атентат в Швеция-Вчера имаше атентати на ИДИЛ в Египет, при който загинаха 44 християниКакво целяха "ударите" на САЩ?
203
3
 
9
 
! Отговори
извод преди 7 години
Който харесва краварите е к.р.е.т.е.н , зодия о.л.и.г.о.ф.р.е.н !
202
2
 
5
 
! Отговори
Иран преди 7 години
САЩ са книжен тигър-вече целият свят го вижда--Сащ нищо не произвежда-колите им ги правят в Мексико и всичко останало се прави в Китай!
201
0
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Чичо Дончо Тръм е американския Ким Чен Ун. Едно към едно са, на един акъл са. Добре, че Путин поне е умен и търпелив. Иначе вече щяхме да сме станали на прах и да не пишем тука коментари.
200
1
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Добро послание - 23 от 59!
199
1
 
4
 
! Отговори
м преди 7 години
Ае ко стана уе, нали бачо Тръмпата беше русофилистичен путинофил?Що така се обърна червения Тръмпар?Нали тръбяхте, че бил Кремълски плъхоподобен?Или поросто устите ви са орални септични ями.
198
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Четете Матиас фон Хайн на немски или с който и да превоач. Там е описано почти всичко. Сами си отговорете съмнявайки се
197
1
 
7
 
! Отговори
славянин преди 7 години
Атлантиците отлично знаят, че лъжат като дърти ''демократи'' по адрес на Русия, затова и надуват всичката пара в свирката, пък а дано от тази патърдия светът да забрави за техните престъпления! Само че престъпленията ви няма да бъдат забравени господа ''демократи'', дъненето на тъпана е много примитивна защитна реакция!
196
0
 
7
 
! Отговори
Въпрос по снимката преди 7 години
Тази спътникова снимка на атакуваното летище е след нападението. Къде са следите от ударите на 59 ракети ? Май наистина 36 ракети не са стигнали до летището, а в ТТХ на С-400 комплекта от антиракети е точно 36.
195
6
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Тилерсон е зачеркнал срещата си с Путин, отпаднала е от програмата му, защото не желаел да разговаря с военен престъпник. Под въпрос е дали изобщо ще отиде до Москва на 11 март.
194
2
 
6
 
! Отговори
футурист преди 7 години
Канада и Мексико да си поделят Islamic States of America.Планирана интервенция с подкреата на целия свят.САЩ трябва да се изтрие от лицето на Земята.