САЩ: Ракетният удар в Сирия е послание и за други държави

Тръмп е разговарял с китайския президент за ситуацията в Северна Корея
Обновена: 9 апр 2017 21:02 | 9 апр 2017 20:58, Анисия Иванова
393
САЩ: Ракетният удар в Сирия е послание и за други държави
Снимка: БТА

Държавният секретар на САЩ Рекс Тилърсън каза, че американския ракетен удар срещу сирийска военна база като възмездие за извършено химическо нападение носи послание за всяка държава, която действа извън международните норми. Той не спомена конкретно Северна Корея, но контекстът беше достатъчно ясен, предаде Асошиейтед прес.

"Ако нарушаваш международните споразумения, ако не спазваш ангажиментите, ако станеш заплаха за другите, в някакъв момент вероятно ще бъде предприет отговор", заяви Тилърсън по телевизия Ей Би Си.

По думите му напредъкът в севернокорейската програма за балистични ракети най-много тревожи САЩ. Попитан дали разработването на междуконтинентална ракета е "червена линия" за американския президент Доналд Тръмп, Тилърсън отговори: "Ако преценим, че те усъвършенстват този вид снабдителна система, тогава това става много сериозен етап от тяхното по-нататъшно развитие."

Според него Китай започва да осъзнава, че ракетните и ядрените програми на Северна Корея са заплаха и за интересите на Пекин, посочва ТАСС.

"Надявам се, че можем да работим заедно с китайците за промяна на състоянието на нещата в ръководството на КНДР", каза той по телевизия Си Би Ес. По думите му "всички споделят мнението колко опасна става ситуацията".

Тилърсън заяви, че китайският президент Си Цзинпин "ясно разбира и се съгласява", че положението в Северна Корея се "изостря и достига определено ниво на заплаха, а във връзка с това е необходимо да се предприемат мерки".

Той подчерта, че Тръмп е провел със Си "обстойни преговори за опасната ситуация в Северна Корея".
Според държавния секретар бездействието на Русия е спомогнало да се стигне до химическото нападение срещу цивилни в Сирия, тъй като Москва не е изпълнила споразумението от 2013 г. за обезопасяване и унищожаване на сирийските химически оръжия, отбелязва Ройтерс.

Той не обвини Русия, че е пряко замесена в планирането или извършването на химическото нападение и каза, че не е видял "твърди доказателства", които да предполагат, че Москва е съучастник на сирийския президент Башар Асад.
Тилърсън обаче заяви, че САЩ очакват Русия да заеме по-твърда позиция към Сирия, като преосмисли съюза си с Асад, защото "всеки път, когато става някоя от тези ужасни атаки, това приближава Русия към определена степен на отговорност".

Държавният секретар каза, че се пита за действителните намерения на Русия в Сирия, където според него тя се е показала "некомпетентна" да надзирава процеса на елиминиране на химическия арсенал на сирийския президент Башар Асад, предаде Франс прес.

"Това ще бъде част от дискусиите, които ние ще имаме, когато ще бъда в Москва следващата седмица. Ще поискам от руския министър на външните работи Сергей Лавров и руското правителство да спазват своите ангажименти към международната общност, след като са дали своето съгласие да бъдат гаранти на елиминацията на химическите оръжия", каза Тилърсън в интервюто за Ей Би Си.

"Защо Русия не беше способна да изпълни тази мисия, това не ми е ясно. Не искам да правя извода, че те са били съучастници (на режима на Сирия), но те определено бяха некомпетентни и може би сирийците ги изиграха", добави той.

"Ясно е, че те (руснаците) са съюзници на Башар Асад. Те трябва да имат по-голямо влияние върху него и да го накарат да не използва повече химически оръжия", допълни Тилърсън.

Сирийският режим отрича да е използвал химическо оръжие, а руският президент определи американския отговор - изстрелването на ракети Томахок по сирийската военна база - като "агресия срещу суверенна държава", припомня Франс прес.

"Не мисля, че руснаците искат влошаване на отношенията със САЩ, но ще са необходими много дискусии и диалог, за да разберем по-добре какви отношения иска Русия да има с нас", заяви държавният секретар два дни преди визита в руската столица.

"Надявам се, че ще имаме конструктивни дискусии с руското правителство и с министъра на външните работи Лавров, за да подкрепи Русия един процес, който ще доведе до една стабилна Сирия", допълни той.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


393
Още по темата: САЩСирияракетен удар
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
293
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Стабилна Сирия - колко стабилна? Като Ирак и Либия? Май по-точно ще е да се каже - една послушна, безвредна Сирия
292
1
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Осетия също не иска ***. Въпреки че се знаеше, че Москва поддържа кандидатурата на действащия президент Леонид Тибилов, повече избиратели избраха Анатолий Бибилов.С Русия останаха КНДР,Венецуела и Иран. Все хубави държави, в които кой знае защо никой не иска да живее.
291
0
 
0
 
! Отговори
Отговор преди 7 години
До extremist 337 В главата ти няма зарин , а табун.
290
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
До АнонименВ действителност разбира се говорим за 3д пространство, неимоверно по-голямо от плоската повърхност на земята. Имайки предвид колко малко от пироните ще останат в стабилна орбита, дори вероятността да закачат един сателит първата година е нищожна. Разстоянията са огромни, много по-огромни отколкото можеш да си представиш.
289
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
До АнонименИначе е забавно как смяташ че вероятността спътника да срещне пирон зависи от скоростта.Нека опростим задачата и приемем че всички сателити се движат в една плоскост около земята, а не в 3д пространство. Да приемем, че тая плоскост е с повърхността на земята, макар и реално да е по-голяма. Да приемем че в това кило имаш 500 пирона, и ги разпределяш равномерно по цялата повърхност.Това ти дава по 1 пирон на всеки 1 милион км^2. T.e. 1000 км помежду всеки пирон.
288
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
До Анонимен 351Не става въпрос за скорост а за това за какви разстояния иде реч. Ако взривиш кило пирони в орбита, половината ще се върнат на земята, другата половина ще излетят нагоре, много малка част ще останат в орбита. Да пръснеш 100 пироня в пространство с обем милиарди кубически километра оставя между всеки пирон толкова дупки, че сателити да минават в продължение на векове без да срещнат пирон.Със същия успех може да се пробваш да замеряш някой с камъни от космоса
287
0
 
2
 
! Отговори
luckyman преди 7 години
Химическата атака е подоготвена и осъществена от ЦРУ и МИ-6...Повтаря се сценария с Ирак и кулите близнаци.....
286
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
До Анонимен 348вземам в предвид всичко смятай един спътник обикаля за около 90 минути около земята, ако пироните не го настигнат той ще се срещне с тях... обиколката на земята е около 40000 км и се върти с 1600 км за час смятай имаш задача с каква скорост се движи спътника и каква е вероятността да се срещне с пироните
285
1
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
До АнонименАбе с едно кило пирони и тротил няма да стане, не мисля че взимаш предвид разстоянията. Но сателитите са доста лесни за сваляне, избухне ли война между ФАЩ и Русия ще съм крайно учуден ако 24 часа по късно има оперативни сателити. Може би нано сателитите, но дори за тях ще е много лесно да се пръсне метален прах в орбита, който ефективно ще ги заглуши.
284
1
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Хаха, всичките томахавки били стигнали целите си. Сигурно. За тва от 60 ракети има едва 6 жертви и 6 унищожени самолета. При положение, че по време на атаката имаше 6 незащитени самолета, подредени в редица един до друг, без дори да са в укритие, които и една реката щеше да унищожи. Сигурно не са се целили там, а?Русия публикува видео от базата, от инфрачервена кемара на дрон по време на атаката, и после видео от земята. Щетите бяха минимални. 23 стигнали базата, не повече от 15 поразили нещо.
283
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
До Анонимен 332един пакет , около килограм , пълен с пирони и 200 тротил на подходящата орбита и противодействието е на лице , пък ида е различна орбитата вълната от шашката е сферична ... сещай се за последствията всички спътници ще са леж
282
1
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Демек, сметката излиза че на Русия и струва 3.5 милиона $ да унищожи краварски ракети за над 50 милиона $. Не смята, че на Русия и трябва нито процъфтяваща икономика, нито разплута военна машина, за да победи унизително краварите и пажовете им.
281
1
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Да направим сметката. Едно изстрелване на С400 струва около 3.5 милиона $. Звучи значително по-скъпо от 1.5-те милиона за една томахавка. С тази разлика, че една ракета носител С400 съдържа 36 броя индивидуални ракети плюс радар, способен да следи до 80 независими мишени.И въпреки че крилатите ракети са ниско летящи и се предполага, че трябва да са трудни за прихващане, особено за С400, която е система, която може да сваля сателити, точно 36 от томахавките дават фира преди да стигнат целта...
280
2
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Ако нарушаваш международните споразумения, ако не спазваш ангажиментите, ако станеш заплаха за другите, в някакъв момент вероятно ще бъде предприет отговор"Няма държава, която да прави тези неща повече от Кравария, което е още по-абсурдно имайки предвид, че те самите налагат голяма част от тия споразумения.
279
2
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Опасявам се че Тръмп ще свърши като Хитлер.Над Белия дом ще се вее руското знаме, а на мястото на статуята на свободата ще бъде издигнат паметник на Путин.
278
2
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Този ракетен удар беше чутовен провал на говеждите.Руснаците си направиха гаргара с тях,която дълго време ще им държи влага.Забележете,че от 59 томахавки,само 23 стигнаха целта.Губят се 36.Ама никой не смее да каже,че в един залп на С-400 са точно 36 ракети.Или с други думи 100% успеваемост.Втори пуск не е бил необходим първо заради разходите.А и да бъде позволено на краварите да се порадват на 'поразените" предварително опразнен склад,столовата и трите ръждясали бракувани 45-годишни Мига.
277
0
 
4
 
! Отговори
extremist преди 7 години
СЕВЕРНА КОРЕЯ Е УДОБНО ОСНОВАНИЕ САЩ ДА ПРОДЪЛЖАТ ДА ЗАОБИКАЛЯТ КИТАЙ С ВОЕННИ БАЗИ...ДОТУК СА 440 И НИТО ЕДНА ОТ ТЯХ НЕ ДАВА ВЪЗМОЖНОСТ ЗА АТАКА КЪМ КОРЕЯ ! КОГА САЩ ЩЕ НАПУСНЕ ОСТРОВ ОКИНАВА ???
276
0
 
4
 
! Отговори
extremist преди 7 години
САЩ ДА СИ ПРИБИРА БЕЖАНЦИТЕ !!!
275
2
 
3
 
! Отговори
extremist преди 7 години
КОЛКО ТЕЗИ 59 РАКЕТИ НОСЕХА ЗАРИН В БОЙНИТЕ ГЛАВИ ?
274
1
 
3
 
! Отговори
extremist преди 7 години
ТО И АЗ КАТО ХВЪРЛЯ НЕЩО ТО ВИНАГИ ПАДА НА ЗЕМЯТА...ЕЙ ТРЪМПАК ИМАШ ЛИ НЯКВА ИДЕЯ ЩО Е ТАКА ТВА БЕ ???