1 млн. гласували зад граница в референдума на Ердоган

Избирателната активност на допутването минала 50% в Европа
10 апр 2017 10:45,
12
1 млн. гласували зад граница в референдума на Ердоган
Снимка: Олег Попов, Dnes.bg

Над 1 милион турски граждани са гласували зад граница и на турските ГКПП за референдума в Турция по серия конституционни промени, с които може да бъде въведена президентска система на управление в Турция. На територията на страната всенародното допитване ще се проведе в неделя, 16 април, предаде БТА.

Вчера приключи гласуването за референдума на турските граждани, живеещи извън Турция, които подаваха своите бюлетини в дипломатическите представителства. Гласуването на турските ГКПП обаче, включително на Капъкуле/Капитан Андреево, Хамзабейли/Лесово и Дерекьой/Малко Търново, а така също и на летищата и пристанищата ще продължи до 16 април с приключването на вота в Турция.

Още по темата

Според медиите избирателната активност на турските граждани зад граница е около 51-52 процента при общо 2,5 милиона избиратели в 31 страни в Европа.

Анадолската агенция предаде, че турските избиратели в България са проявили висока активност във вота, който се състоя на 7, 8 и 9 април в посолството на Турция в София и консулските служби в Бургас и Пловдив, където са били разкрити общо 5 избирателни секции. По думите на турския посланик в София Сюлейман Гьокче броят на турските избиратели в България е около 10 хиляди души.

Подадените зад граница бюлетини ще бъдат транспортирани с товарни самолети на "Turksih airlines", а преброяването им ще стане на 16 април веднага след приключване на гласуването в Турция.

Бюлетините, подадени зад граница, ще имат решаващо значение за изхода от референдума.

От днес в Турция влизат в сила определени ограничения за предизборна пропаганда, които са определени от Висшата избирателна комисия (ВИК). Според тях премиерът, министрите и депутатите до 16 април нямат право да ползват служебни коли, самолети, а също и обществени средства за провеждане на митинги и други прояви. При нарушение на забраната ВИК има право да им потърси съдебна отговорност.

През настоящата седмица Турското радио и телевизия /ТРТ/ ще излъчва изявленията на представители на политическите партии в страната. Президентът Ердоган обяви по-рано пред ВИК, че няма да използва правото си да прави изявления по ТРТ.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


12
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
11
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Браво редакторити ДОПУТВАНЕ е наистина. Ха ха
10
3
 
5
 
! Отговори
ХА-ХА-ХАААААААА преди 7 години
ТУРЦИТЕ ИСКАТ СУЛТАН,ТУРЦИТЕ НЕ ЖЕЛАЯТ ВЕЧЕ СПАРУЖЕНИ ДЕПУТАТИ ХА-ХА-ХА-ХААААААААААААААААААААААА
9
4
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Evet е отговора на въпроса. Само така ще бъде опазена държавата, а не както Плевнята съсипа собствената си...
8
5
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Да живее Султанът на Република Турция.
7
7
 
5
 
! Отговори
До Хах-хахото преди 7 години
Момче при теб кое е при нас и кое е при вас?И още нещо, изборите в Турция са демократични колкото ти си християнин! Капиш?
6
2
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Йок или евет. това е въпроса...
5
2
 
11
 
! Отговори
ХА-ХА-ХАААААААА преди 7 години
ТУРЦИТЕ ПРОВЕЖДАТ , НАЙ- ДЕМОКРАТИЧНИТЕ И КУЛТУРНИ ИЗБОРИБЮЛЕТИНИТЕ СА ХУБАВИ, ПРОСТИ И ЦВЕТНИ, ОТБЕЛЯЗВАНЕТО СТАВА С ПЕЧАТ, А НЕ С ХИМИКАЛКАИЗБОРИТЕ В ЧУЖБИНА ПРИКЛЮЧИХА, ИЗБИРАТЕЛИТЕ ИМАХА 3 ДЕНА ЗА ГЛАСУВАНЕ,СЕДМИЦА ПРЕДИ ВОТА СЕ ЗАБРАНЯВА ОБЯВЯВАНЕ НА РЕЗУЛТАТИ ОТ АНКЕТИ И ПРОУЧВАНИЯ КОЛКО Е ПРИЯТНО, КУЛТУРНО И ИНТЕЛИГЕНТНОПРИ НАС Е ВСЕ ЕДНО ГЛАСУВАТ СТАДА ОТ ОВЦЕ ХА-ХА-ХА-ХАААААААААААААААААС
4
4
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
"Бюлетините, подадени зад граница, ще имат решаващо значение за изхода от референдума""Подадените зад граница бюлетини ще бъдат транспортирани с товарни самолети на "Turksih airlines", а преброяването им ще стане на 16 април веднага след приключване на гласуването в Турция."Защо бюлетините не са преброени на място и протоколирани? Само на мен ли ми се струва, че по този начин вота на турците зад граница може да бъде подменен?
3
0
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Az doputvamTi doputbashToi doputvaNie doputvame...A, TAKA... BRAVO!!!!SUBUDETE SE!!!!!
2
1
 
1
 
! Отговори
до 1 преди 7 години
Детето малко, не разбира :)
1
2
 
23
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Ех, голямо "допутване" стана - "Избирателната активност на допутването минала 50% в Европа" ;)