Фронтекс бие тревога: Турция може и да не задържи бежанците!

Ситуацията в Турция буди въпроси за споразумението с ЕС
10 апр 2017 16:30,
139
Фронтекс бие тревога: Турция може и да не задържи бежанците!
Снимка: архив Reuters

Агенцията за европейска гранична и брегова охрана Фронтекс бие тревога за сериозна вероятност от анулиране на споразумението между Турция и ЕС за бежанците след отслабването на турските лужби заради чистките след опита за преврат в Турция, предаде БТА.

Тревожният сигнал се съдържа в секретен доклад на агенцията, публикуван в германския в. "Велт".

Още по темата

Frontex предупреждава за вероятността Турция да не бъде в състояние да задържи бежанци, които искат да избягат.

В доклада на агенцията, в който се анализират тазгодишните предизвикателства, свързани с бежанците, се извежда оценката, че ситуацията в Турция "буди въпросителни относно жизнеспособността на споразумението" на ЕС с Анкара.

В него се поставя акцент и върху въпроса за идентификация на бежанци по външните граници на ЕС, като се прави изводът, че повечето от тях са регистрирани по "горещите точки" в Гърция и Италия.

Въпреки това точната идентификация на голям брой мигранти, разполагащи с формуляри за идентичност, остава "значимо предизвикателство", се отчита в доклада. Същевременно според Фронтекс без задоволителна идентификация преместванията на тези хора в границите на ЕС могат да имат съществени последствия за сигурността.

Агенцията алармира, че все още продължава да съществува опасност заедно с бежанците в Европа да пристигат и терористи.

Във връзка с това се преценява, че заради военни поражения на "Ислямска държава" европейски бойци от терористичната организация са започнали да правят опити да се завърнат в родината си.

По тази причина "ролята на граничните власти, осъществяващи контрол над тези премествания става все по-значима", се казва още в доклада.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


139
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
28
1
 
15
 
! Отговори
luckyman преди 7 години
САЩ и компания разчистват пътя на ИД! Пак!
27
0
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Ердоган иска да раздаде турски паспорти на сирийците. Опозицията подкрепяна от ЕС не ги иска. Вика "вън сирийците от Турция". Вчера цяла махала бежанци са били изгонени с брадви и лопати в покрайнините на Истанбул от подивели турци защото бежанец е пребил възрастен мъж и го обрал.
26
2
 
13
 
! Отговори
luckyman преди 7 години
А вие какво си мислехте бе любезни?Че ще бори ислямизма ли?!
25
5
 
6
 
! Отговори
до 41 преди 7 години
Йордания и Ливан не граничат с Европа бе! Защо да заплашват Европа?
24
3
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Агенцията алармира, че все още продължава да съществува опасност заедно с бежанците в Европа да пристигат и терористи---Да се не притесняват излишно, повечето вече са влезли
23
7
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
В Йордания има почти 2 милиона сирийци, в Ливан са около милион, а тези две държави са по-бедни и по-малки от Турция! Защо Йордания и Ливан не заплашват Европа, че ще ги натирят насам, а Турция само това прави и иска пари и то милиарди?!
22
2
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Турция искаше да построи бежански лагери на сирийска територия близо до Турция още през 2013 година. Тогава сирийците в Турция бяха стотина хиляди. Кой се възпротиви тогава? Меркел и останалите в ЕС и САЩ.Сега в сирийците са 3,5 милиона. Турската стена която се строи беше наречена от Дойче Веле "стената на срама".Значи Турция няма да създава бежански лагери в Сирия, няма да строи стена "на срама" ама и няма да пуска бежанците към Европа.Няма как да стане.
21
3
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Турция е длъжна да храни и издържа бежанците. Кой купуваше крадения петрол на Сирия от ИД? Кой въоръжаваше главорезите и продължава да ги въоръжава? Кой лекуваше ранените главорези в свои болници? Кой провежда незаконно военна операция на Сирийска територия да трепе кюрди? Кой иска свалянето на законния президент на Сирия? Отговорът на тези въпроси не е ли Турция? Хитрата сврака с двата крака, сега им се връща с бежанците. Всички спечелени пари от тая война да ги дадат за издръжка на бежанците.
20
9
 
13
 
! Отговори
Булгар преди 7 години
Разбираемо е Турция да скъса споразумението, тъй като ЕС не спазва договореностите. Първо няма я визовата либерализация, второ парите 3+3 млрд. подчертавам не за Турция, А ЗА БЕЖАНЦИТЕ, са отпуснати около 550 млн. година, след като е подписано. В крайна сметка Турция, нито създаде кризата в Сирия, нито е длъжна да ги гледа, това не е проблем на Турция, ВСЕОБЩ проблем!
19
6
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Ердоган няма да ги пусне насам, защото ще остане без коз, за да извива ръцете на ЕС. С тия бежанци колко време вече плаши и с това си остава!
18
1
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Ако не се лъжа бежанец бяга в съседна страна на воината.Не през девет в десета.Скоро тъпия ЕС може да ни иска пари за да ги интегрираме на МАРС.ИМА ЛИ ОЩЕ *** ПАРЧЕТА КОЙТО НЕ РАЗБРАХА ЧЕ СВЕТА и НАЙ ВЕЧЕ ЗАПАДА НЕ ИСКАТ ДА УНИЩОЖЪТ ИДИЛ А иска да имат ефтина работна ръка който да имат поне по три, четри деца и да спът с техните незадоволени жени
17
2
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Не може ЕС да ти праща пари и да слагаш някаква мрежа за 1 милион на метър за да "усвояваш" и да се оправдаваш, че имало чакъл от двете страни на оградата и да се боиш, че Турция ще пуска мигрантите. Турция строи със свои средства 912 км.ограда при това бетонна за 600 млн.долара, и храни над 3 милиона хора. Турция е похарчила 25 млрда долара. Ес е превел 700 млн.евро от обещаните 3 милиарда а същевременно наливат милиарди в гръцката каца без дъно.
16
8
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Emi TUrciq si e demokrati4na darjava, estestvenno 4e 6te gi pusne koy kadeto si iska da varvi...da nqma da gi darji na sila q
15
4
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
NQMA STRA6NO... PATRIOT4ETATA 6TE GI SPRAT :)))))HA SEGA DA GI VIDIM KOLKO SA MAJE :))
14
1
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Да му мисле Бойко, клетва е дал
13
1
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Добрутро!
12
8
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
европейски бойци от терористичната организация са започнали да правят опити да се завърнат в родината сиZNA4I TERORISTITE SA SAMITE EVROPEYCI !!!!!!!!!111
11
7
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Ердоган е диктатор щом не пуска хората. За да докаже, че е демократ да ги пуща кой където му видят очите. Опасност за България няма защото фирмите на патриота Валери Симеонов построиха ограда. Освен това патриота Каракачан с голямото шкембе ще възпре мигрантите.Щом могат да бутат бабички ще възпрат и бежанците.
10
1
 
14
 
! Отговори
42 преди 7 години
Майната им на ЕС.АК-47 нарамваме и проблемът е решен.
9
1
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Каква работа върши тоя Фронтекс, освен да събира мааамуните чак от крайбрежните води на Либия и да ги влачи с хиляди всяка седмица към Италия?!