Гръцките пенсионери – пак засегнати, падат им пенсиите

Парите за пенсии трябва да са до 1% от БВП, или ?1,8 млрд.
10 апр 2017 13:23,
36
Гръцките пенсионери – пак засегнати, падат им пенсиите
Снимка: Reuters

Пенсионерите в Гърция ще са най-потърпевши от постигнатото в петък споразумение между правителството и кредиторите на страната, тъй като доходите им за сетен път се очаква драматично да паднат, като това орязване ще е до 25 на сто за 2019 г., съобщи в. "Та неа", пише БТА.

Още по темата

Правителството е поело ангажимент съкращенията на разходите за пенсии да бъдат до 1 на сто от брутния вътрешен продукт на Гърция или 1,8 млрд. евро.

Вестникът припомня, че поредното намаляване на пенсиите идва година, след като от джобовете на хората от третата възраст бяха иззети 1,1 млрд. евро. Тогава съкращенията засегнаха близо един милион пенсионери.

Не се изключва съкращенията да са още по-болезнени за пенсионерите, когато правителството и кредиторите, които се очаква да се завърнат в Атина до края на месеца за продължаване на преговорите, финализират техническото споразумение по мерките за икономии.

Гърция ще получи третия си спасителен пакет от правителствата в еврозоната, но за да й бъдат отпуснати средствата, Атина трябва да проведе реформите, договорени в замяна на финансирането.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


36
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
35
3
 
0
 
! Отговори
Баладжията преди 7 години
На вашите баби и дядовци пенсиите да са станали по-малки? Щото на гърците им паднаха с бая десетки проценти.
34
2
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Добре бе хора.Нали капитализма е най-великата система съществувала някога.Така ни се вменява непрекъснато.А Европейския Съюз е върха на сладоледа!Значи аз нещо не разбирам.Или това твърдение не е вярно,или това вече не е онзи капитализъм който беше преди 30 години и към който се стремяхме.Или пък го обсебиха шепа богати(1% от населението),които притежават 60 % от световното богатство,а всички останали им работят за жълти стотинки.И ни се втълпява колко нормално е това,и че така трябва да бъде!
33
1
 
6
 
! Отговори
соцялно слаб депутат преди 7 години
А тука българските пенсионери се ширят на воля с 162 лв на месец
32
1
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Живи да ги оплачеш. Пролях сълза.
31
1
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Палехаре смеехте се на нашите възрастни сънародници, какво пенсии вземали в червената България. Скоро,ще ги настигнете :)))
30
9
 
4
 
! Отговори
бр преди 7 години
Само един алкохолик,мързелиец,човек с ограничен ум и способности искат да живее в държави от типа-комунизам при бай Тошо.За съжеление тези хора в новия свят наистина не живеят добре тъй като нямат ума и възможностите да се реализират и да се възползват от всички чудеса на новия свят и свободат да пътуваш по света.Повечето от тях си представят земното кълбо като една държава България.Те живеят в малак,тесен,мрачен и алкохолизаран свят.
29
2
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
До Бай ТошоБае Тошо, ти ни управлява лошо!Каквото построи, хубаво или лошо, както и заплатите, които даваше на абсолютно всички, дължим на явните и тайни дарения от СССР. Нашето относително уж-благоденствие от времето на късния социализъм е платено с пари, отгладувани от руснаците!Поне малко срам имай и ти, и онези, на които им е толкова мъчно за теб!За онова, което съсипахте или ограбихте пък изобщо няма да говорим. Трудно е да се пресметне и в материален, и в морален аспект!
28
2
 
3
 
! Отговори
The vice преди 7 години
Миналато година като си бех у комуноидната *** на КГБ,чух че гърците били супер бедни и горките взимат за Великден всички ама всички само по 170 евро!!!! 170 евро взимат горките гърци за великден.....
27
2
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
И, в крайна сметка, на колко евро ще се равнява най-ниската пенсия в Гърция?
26
6
 
2
 
! Отговори
ДО възмутения преди 7 години
Ами да вземем като гърците стотина милиарда и да направим пенсиите 500лева.Ти какво точно работиш?Гладуваш ли? Аман от хленчещи неудачници.
25
1
 
7
 
! Отговори
До 24-Анонимен преди 7 години
Не говори глупости.Не са цъфнали и вързали и вървят надолу.Едно е да си на екскурзия или почивка,друго да живееш там.
24
3
 
9
 
! Отговори
ВЬЗМУТЕН ГРАЖДАНИН преди 7 години
НЕ ГИ МИСЛЕТЕ ГЬРЦИТЕ- БЯХА ДОБРЕ ПРЕДИ СЕГА СЬЩО . НЕКА НАШИТЕ УПРАВНИЦИ КОИТО СПАЗАРЯВАТ СЕГА ПРАВИТЕЛСТВОТО ДА ЗАЛОЖАТ НАША ПЕНСИЯ ОТ 500 ЛЕВА КАТО ТЯХНА 500 ЕВРО. !!! МНОГО ЛЕСНО ЩЕ ГО ОБЯСНЯТ НА ТЕЗИ ОТ БРЮКСЕЛ НО МАЙ НЯМА ДА СТАНЕ . БЬЛГАРИТЕ ИЗНЕМОГВАТ И ГЛАДУВАТ -ГРЕХОТА Е ИДВА ВЕЛИКДЕН !!!
23
4
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
гърция не го мислете минималната им е повече от нашия таван
22
4
 
7
 
! Отговори
изи джи преди 7 години
По принцип се шири мнението че гърка не работил,а българтина слугувал в Гърция.Това изобщо не е вярно.Първо много българи работят на по добре платени работи от гърците.Второ,много българи не работят-мързелуват,далаверки,изкарат само по някое евро за хапване.Естествено,в криминалния бранш българина има голям дял,като е замесен в всяка една сфера.Младите българи в Гърция живеят като младите гърци.Колички,забави,пийване,апване,павкане и нослето винаги напудрено.Българина отдавна не е емигрант.
21
4
 
5
 
! Отговори
Бобо преди 7 години
16,аз не живея там но всяка седмица пътувам минимум по един път до Атина.Говоря за мотокаристи,кранисти,складови работници.Заплата 550евро,ако искаш ако не друм...На мен ми предложиха в Инофита 1000евро ,но естествено отказах в тази държава не искам да живея.
20
2
 
17
 
! Отговори
шматка преди 7 години
Ей няма да ги оставят тези Балкани докато не докарат всички до просешка тоягаКаква е целта
19
3
 
6
 
! Отговори
изи джи преди 7 години
Пенсията в Гърция се определя като в България,тоест,къде и какво си работил,и какви осигуровки си внасял.Минималната пенсия е от 500-600 евро,много хора взимат такива пенсии и живеят зле.Високите пенсии се режат през два-три месеца по малко,като 1000 евро взимат хора работили в специални сфери.Като цяло,тежеста на кризата се изнася от младите хора,а пенсионерите се пазят.И последно,в гърция половината население е гърци,другото е от източна Европа,Албания,Русия и техните сателити.
18
5
 
9
 
! Отговори
Пенсионер преди 7 години
Гърците ще бъдат зле след около 10-15 години, ако нещата продължават по същия начин. Сега са си добре, защото правилно казва 17, че имат дълбоки запаси. Виж им само къщите, хотелите, фермите и т.н. Ти през целия си живот няма да постигнеш това.
17
6
 
23
 
! Отговори
чакащ заплатата си преди 7 години
Престъплението на Запада е че вместо да инвестира в България, даваше кредити на гърчулята да правят бизнес у нас. Така им станахме цех към ПУЦ за да се учат. Колко хора не си взеха заплатите. То не бяха мурафети то не бяха чудеса. Колко момичета осакатиха. А комунистите им съдействаха.Да стоят гладни, да си плащат и дано се затрият с комунистите наедно!
16
5
 
33
 
! Отговори
До 15 преди 7 години
Ще те разочаровам,но покупателната стойност на гръцките пенсии е все така висока,защото цените при тях са приблизително колкото при нас.Купих си кг.месо за 7 лева.Няма да ти изреждам всички стоки.Има и разлики,естествено.Освен това гръцките пенсионери и не само те имат дълбоки запаси от средства още от времето,когато бяха много по-добре.Но те не са свикнали като нас да живеят в мизерия и затова се борят за своя стандарт.Нещо неясно има ли?