"Стопяват" ли се японците? Очаква се да намалеят с 30%

Това сочи прогноза на държавна агенция, изготвена до 2065 г.
10 апр 2017 22:32,
39
"Стопяват" ли се японците? Очаква се да намалеят с 30%
Снимка: Reuters, архив

Населението на Япония ще намалее с 31% до 2065 година - от 127 милиона души в момента до около 88 милиона, а делът на хората над 65 години ще достигне близо 40%. Това сочи публикувано днес изследване на държавна агенция, цитирано от Ройтерс.

От десетилетия японските лидери не успяват да намерят решение на демографския проблем, който поставя държавните финанси под засилващ се натиск заради необходимостта за осигуряване на пенсии.

През 2015 г. правителството създаде нов пост на държавен министър, натоварен със задачата да попречи броят на населението да намалее под демографската "червена линия" от 100 милиона души до 2060 година.

Прогнозите за идните 50 години, изготвяни на всеки пет години от подразделение на министерството на здравеопазването, сочат, че темпът на намаляване на населението леко се е забавил, спрямо предишната оценка от 2012 година.

Сега се очаква японците да станат по-малко от 100 милиона през 2053 година, а "пределната" година по-рано бе 2048-а.

По-бавният темп на свиване на населението показва, че правителствената политика дава резултат, посочи генералният секретар на кабинета на министрите на Япония Йошихиде Суга.

Средната продължителност на живота в страната през 2015 г. за мъжете е била малко под 80,8 години, но до 2065 г. се очаква да нарасне до 85 години. При жените, според прогнозите, показателят ще се повиши от сегашните 87 години до 91,4 години.

Същевременно застаряването на населението ще продължи и към 2065 г. Японците на възраст над 65 години ще бъдат 38,4% спрямо 26,6% в момента, предаде БТА.

Към 2065 г. едва 1,2 души в трудоспособна възраст ще трябва да осигуряват всеки гражданин над 65 години спрямо 2,1 души през 2015 година.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


39
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
13
3
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
С разумни инвестиции в подходящите технологии това няма да е проблем.Хората ще стареят по-бавно,ще живеят по-дълго.Може би дори ще започнат да си произвеждат тела по поръчка.Отначало механични след това биологични.Кой не би искал да изглежда вечно на 25-30год,млад силен с вграден имунитет към стотици заболявания?Единственото което може да спре неминуемият прогрес са купищата "бежанци" които просто ще се размножават докато не изчерпат всички налични ресурси.После естественото зануляване-масов мор
12
1
 
2
 
! Отговори
Кибик преди 7 години
До ЦиникАбсолютната и неоспорима истина!!!Само не мога да разбера, тези, които са ти сложили минуси с какво не са съгласни и какво имат предвид?
11
1
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Спокойно. Китайци има за всички японски острови.
10
1
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Отмъщението на потъпкваните трудови хора към капитализма. Просто не правят деца. А на капитализма горивото му са...консуматорите. няма да има кой да купува стоките на корпорациите. Арабите и африканците имат друга култура. Не ходят по молове и не са консуматори в такива размери.
9
1
 
9
 
! Отговори
Joko преди 7 години
Много си падам по прогнози към 2065 г.
8
0
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Преди 100 години:Иран - 10 милионаЕгипет - 12 милионаТурция - 13 милионаДНЕС:Иран - 80 милионаТурция - 80 милионаЕгипет - 90 милиона
7
3
 
22
 
! Отговори
Питанчо преди 7 години
А дали българите сме цъфнали и вързали в съотношение роми и раждаемост ,че се тревожим вече и за японците?!
6
0
 
22
 
! Отговори
Американ преди 7 години
В смотаните страни децата са пенсионна политика и се множат като мишки.В добрите страми децата са скъпи за отглеждане и объчение и не бройката им, а качеството им е ценно за родителите и обществото, там се ражда малко.Жалкото е, че пенсионните системи почти навсякъде са пирамидални схеми и имат нужда от наразващо население..
5
5
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Нема значение, китайците се увеличават.
4
6
 
19
 
! Отговори
Циник преди 7 години
Засилва се натискът под формата на пенсионни фондове...Още не е измислен нов строй , който да наследи капитализма....но всеки полуразумен вижда, че целия световен капитал се съсредоточава в ръцете на има няма 100 души, за които освен "профита" народите...пенсионерите...и демографските кризи са просто досада! И човек започва да си задава въпроса - дали "бежанските кризи" не са начин за подмяна на скъпоструваща работна ръка! България се топи...и до 2065 сигурно няма да я има! Пука ли му на някой?
3
1
 
33
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Улисани от работа, няма време да е оженят. Обаче през 2060 година, 1,2 работещи щели да издържат по един пенсионер. А тук всеки работещ издържа един политик, милиционер, държавен служител, ром и пенсионер. Направо удрихме японците в земята! Само че ние трябва да си направим харакири заради идьотите, които ни управляват.
2
0
 
44
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
живота е ужасно скъп, много хора са без работа и са задлъжнели, хората просто не се женят и не искат деца. скоро четох че почти половината младежи не са имали интимен контакт и не искат и да имат. това е положението
1
4
 
27
 
! Отговори
койчо преди 7 години
Веднага да си внесът араби и *** да им увеличат популацията!