Г-7: Асад не е част от решението в Сирия

Изолирането на Русия или притискането й в ъгъла би било погрешно!
11 апр 2017 15:07, Елка Василева
111
 Г-7: Асад не е част от решението в Сирия
Башар Асад. Снимка: архив, БТА

Външните министри на страните от Г-7 са единодушни, че не може да се намери решение на конфликта в Сирия, докато президентът Башар Асад е на власт, заяви френският външен министър Жан-Марк Еро на срещата на високо равнище в италианския град Лука, предаде Франс прес.

Всички участници на срещата на външните министри на страните от Г-7 и на срещата в по-широк формат, в която участваха също Турция и няколко арабски страни (Катар, Йордания, Обединените арабски емирства, Саудитска Арабия), подчертаха, че "няма възможно бъдеще за Сирия с Башар Асад", заяви Еро пред медиите.

"Това не е агресивна позиция срещу Русия, а по-скоро протегната ръка при ясна позиция", добави той. "Стига вече. Трябва да прекратим лицемерието и да се върнем към политическия процес", подчерта външният министър.

"Казваме на руснаците: възползвайте се от тази възможност да се дистанцирате от ужаса на режима на Башар Асад и най-накрая да покажете искрено, че искате мир", заяви още френският първи дипломат, цитиран от Ройтерс.

Ракетният удар на САЩ срещу сирийска военновъздушна база създаде кратковременна възможност за прекратяване на конфликта, добави Еро. Той заяви, че въпросът за допълнителни санкции почти не е бил обсъждан на срещата. Вчера британският външен министър Борис Джонсън заяви, че Лондон би обсъдил възможността за допълнителни санкции срещу високопоставени сирийски и руски военни, припомня Ройтерс.

Между страните от Г-7 няма консенсус за налагане на нови санкции срещу Русия заради подкрепата й за сирийския президент, заяви италианският външен министър Анджелино Алфано, цитиран от Асошиейтед прес. Той добави, че Джонсън е повдигнал въпроса на срещата на външните министри.

Изолирането на Русия или притискането й в ъгъла "би било погрешно", заяви Алфано. "Позицията на Г-7 е много ясна - запазване на съществуващите санкции" срещу Русия заради военната й дейност в Украйна, добави той.

Външните министри на страните от Г-7 (САЩ, Япония, Германия, Великобритания, Канада, Франция и Италия) се събраха вчера в Италия на двудневна среща, за да обсъдят Сирия и да покажат единство преди посещението на държавния секретар на САЩ Рекс Тилърсън в Москва, отбелязва АФП.

"Искаме да убедим Русия да подкрепи политическия процес с цел мирно разрешаване на сирийския конфликт", заяви от своя страна германският външен министър Зигмар Габриел. Той уточни, че това е и позицията на държавния секретар на САЩ. "Той има цялата ни подкрепа за утрешните преговори в Москва", увери Габриел.

/БТА/

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


111
Още по темата: Г-7русияСирия
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
39
2
 
8
 
! Отговори
ПЕНКО преди 7 години
Г -7 може да означава : 7-гъ.за ; 7-га.да; 7- гов.а !!!Какъв процент от света сте вие 20%- 25% ??? Знаете ли ,колко от нас /клелите се да воюват с НАТО и дълго още ще могат да убиват/сме на "линия" ??? Няма вариант ОБЩЕСТВОТО НА ГОСПОДАРИ, СЛУГИ И РОБИ ДА ПОБЕДИ !!!" чУДНО ЗАЩО ЕВРЕИТЕ СЕ ПАЗЯТ ОТВСЯКЪДЕ !?!?"
38
2
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Г-7 да бъдат така дорби да не никнат там, дето не ги сеят.
37
2
 
15
 
! Отговори
БРЕЙ преди 7 години
ОТ СЕДЕМ *** НЯМАШЕ ЛИ ПОНЕ ЕДИН ДА КАЖЕ ИСТИНАТА ?МАЙНАТА И НА ЕВРОПА С ТАКИВА ***. НЕКА ГИ ПРЕВЗЕМАТ АФРО-АЗИАТЦИТЕ...ДАЖЕ ИМ Е МАЛКО.
36
2
 
9
 
! Отговори
ст.лейтенант Иванов преди 7 години
Башар Асад е спасението на Сирия но Г 7 нерешава решава Русия а Г 7 ще духа под вода. Ето това това е истината която е и правилния подход - никой не може да казва в суверенна страна кой да бъде президент народа иска Асад а терористите американски слуги не . Е ще си остане Асад и Баас на власт и армията на Сирия и руската армия ще го гарантират а американците да внимават да не бъдат потопени че Искандер и С400 са на брега в Тартус в морето е опасно ако не си способен да изплуваш.
35
6
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Браво на г7. След 6 години чуха това което им казваше Ердоган.
34
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Кучетата лаят,кервана си върви!
33
2
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Ок, махате Асад, а после кой ще дойде на негово място?Някой има ли идея колко от тия т.нар. бунтовници, които са си брадати джихадисти са сирийци?Каква е народността на уж сирийската опозиция?
32
1
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
На тези преди да решат какво то и да е, първо да се запознаят с пророчеството на Ванга за Сирия и Руския Цар!
31
2
 
12
 
! Отговори
До 47 преди 7 години
Да де ,сигурно с томахавките демонстрираха краварите нещо на някой обаче пък повечето от половината томахавки се изгубиха по пътя.Дали пък някой не им е демонстрирал ,че може да ги сваля като патици.Въобще не са толкова прости нещата колкото си ги мислиш ти.Всъщност сега последно имало ли е въобще химическа атака или имаше холивудски пиески за тИлИвизъро
30
2
 
10
 
! Отговори
luckyman преди 7 години
До Анонимен 48Не си ли разбрал, че форума е само за ционистки държави? И не само тоя!
29
1
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
А защо не са поканили и ИРАН!
28
3
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Аз от петък им думам на родното русороб, че томахавките по ония тенекета беха само демонстрация за пред високия китайски (баси оксиморона ;)) гост, ама кой да слуша. :)
27
2
 
7
 
! Отговори
luckyman преди 7 години
До АнонименАми, че те главорезите са повечето от "западните" страни бе, приятел!
26
2
 
15
 
! Отговори
ДжО1984 преди 7 години
И какво е бъдещето на Сирия, същото като на Афганистан, Ирак и Либия ли????
25
2
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Бе ква червена линия..при оранжевия :)))). Сигурно Иванка му е пратила смс - виж там оня дебелия кореец ме дразни нещо, и К. Винсън вече е под балкона на фетким :)))
24
5
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Четете ли, какво туитва оранжевия в момента?С. Корея да се готви, сирийската база беше само тест и показно за някои моментни гости в белия дом.
23
1
 
8
 
! Отговори
luckyman преди 7 години
Море, а кой плаща на службите да организират потока през една сюрия държави и закони? А то, контрабанда в такъв размер има и космически разходи! Ами обучението? вече хиляди са т. нар. съветници... Чадър! Геополитически чадър има над това чудовище за да безчинства нашир и надлъж толкова години вече!Прочети още на: dnes.bg/world/2017/04/11/g-7-asad-ne-e-chast-ot-reshenieto-v-siriia.337814
22
2
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Г 7 - ***
21
7
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Почнаха старата игра. Г7 е доброто ченге и призовава за съдейстствие и координиране на действията с русия, а Р. Тилърсън е лошото ченге и днес постави директно ултиматум на джуджетата близнаци - с нас или с асад!
20
2
 
10
 
! Отговори
luckyman преди 7 години
До АнонименДа бе, то тъй се продават такива гигантски количества оръжие, боеприпаси и прочее, и то на най-голямата терористична организация в света ( определението не е мое)! Която организация всички страни са сключили договор да изолират?! Кой е този, който има възможност да го прави, а?