Г-7: Асад не е част от решението в Сирия

Изолирането на Русия или притискането й в ъгъла би било погрешно!
11 апр 2017 15:07, Елка Василева
111
 Г-7: Асад не е част от решението в Сирия
Башар Асад. Снимка: архив, БТА

Външните министри на страните от Г-7 са единодушни, че не може да се намери решение на конфликта в Сирия, докато президентът Башар Асад е на власт, заяви френският външен министър Жан-Марк Еро на срещата на високо равнище в италианския град Лука, предаде Франс прес.

Всички участници на срещата на външните министри на страните от Г-7 и на срещата в по-широк формат, в която участваха също Турция и няколко арабски страни (Катар, Йордания, Обединените арабски емирства, Саудитска Арабия), подчертаха, че "няма възможно бъдеще за Сирия с Башар Асад", заяви Еро пред медиите.

"Това не е агресивна позиция срещу Русия, а по-скоро протегната ръка при ясна позиция", добави той. "Стига вече. Трябва да прекратим лицемерието и да се върнем към политическия процес", подчерта външният министър.

"Казваме на руснаците: възползвайте се от тази възможност да се дистанцирате от ужаса на режима на Башар Асад и най-накрая да покажете искрено, че искате мир", заяви още френският първи дипломат, цитиран от Ройтерс.

Ракетният удар на САЩ срещу сирийска военновъздушна база създаде кратковременна възможност за прекратяване на конфликта, добави Еро. Той заяви, че въпросът за допълнителни санкции почти не е бил обсъждан на срещата. Вчера британският външен министър Борис Джонсън заяви, че Лондон би обсъдил възможността за допълнителни санкции срещу високопоставени сирийски и руски военни, припомня Ройтерс.

Между страните от Г-7 няма консенсус за налагане на нови санкции срещу Русия заради подкрепата й за сирийския президент, заяви италианският външен министър Анджелино Алфано, цитиран от Асошиейтед прес. Той добави, че Джонсън е повдигнал въпроса на срещата на външните министри.

Изолирането на Русия или притискането й в ъгъла "би било погрешно", заяви Алфано. "Позицията на Г-7 е много ясна - запазване на съществуващите санкции" срещу Русия заради военната й дейност в Украйна, добави той.

Външните министри на страните от Г-7 (САЩ, Япония, Германия, Великобритания, Канада, Франция и Италия) се събраха вчера в Италия на двудневна среща, за да обсъдят Сирия и да покажат единство преди посещението на държавния секретар на САЩ Рекс Тилърсън в Москва, отбелязва АФП.

"Искаме да убедим Русия да подкрепи политическия процес с цел мирно разрешаване на сирийския конфликт", заяви от своя страна германският външен министър Зигмар Габриел. Той уточни, че това е и позицията на държавния секретар на САЩ. "Той има цялата ни подкрепа за утрешните преговори в Москва", увери Габриел.

/БТА/

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


111
Още по темата: Г-7РусияСирия
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
19
2
 
20
 
! Отговори
Мария преди 7 години
Някои арабски страни - (Катар, Йордания, Обединените арабски емирства, Саудитска Арабия). Точно тези, които имат интерес крайни ислямисти да вилнеят по света. Какво общо имат всички те с една държава, която си е избрала Асад за президент?
18
4
 
15
 
! Отговори
Pesho преди 7 години
Тия от Г7 да си гледат в тяхната паница и да не се мешат у шамарите.
17
2
 
4
 
! Отговори
luckyman преди 7 години
До Анонимен25 научи кой въоръжава ИД, и с парите на кои данъкоплатци!
16
4
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Г-7 са приятели със Ал Кайда.
15
1
 
14
 
! Отговори
luckyman преди 7 години
Според Моше, "решението" ще да са ИД?!
14
3
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
то и с саддам,кадафи,не можеше оба4е какво става?
13
4
 
12
 
! Отговори
бежанец с нагон преди 7 години
G7 много са сгазили лука и даже този път настъпиха мотиката!
12
7
 
22
 
! Отговори
снимки на двамцата преди 7 години
Г-7 към Русия: Откажете се от Асад! Съюзете се, като нас, с ИДИЛ. Ако искате телефонния номер на ИДИЛ, обадете се на Джон Маккейн. Джон Маккейн и шефа на Ислямската държава Абу Бакр Ал-Багдади са приятелчета. Има снимки на двамцата от 27.05.2013.
11
1
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Толкова ли не могат да се договорят поне по един важен за хората въпрос? Там една група *** се организират и изтребват милиони хора а тия седят и не могат да решат въпроса 5 години. Политиците са гадно племе
10
3
 
25
 
! Отговори
23 от 59 преди 7 години
Г-7: Това не е агресивна позиция срещу Русия, а по-скоро протегната ръка. С 59 томахавки. Е, наистина, само 23 от тях са истински. Останалите 36 са кьорфишеци.
9
3
 
28
 
! Отговори
в следващата серия преди 7 години
Драги деца! В следващата серия на третокласния филм "Г-7", чичко Рекс Тилърсън ще извади от джобчето си една епруветка с прах за пране и ще каже, че това е доказателството за химическото оръжие на Саддам, пардон, на Асад.
8
4
 
25
 
! Отговори
До одобрено от ООН преди 7 години
..и като я няма Русия, бъди сигурен че, ще поздравяваш сватовете със салам алейкум и ще виждаш само очите и челото на дъщеря си?Ок ли си?
7
2
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
До до 4 ОДОБРЕНО ОТ ООНтой не е безмозъчен, а просто класически ***. Не му се връзвайте, той от това се храни.
6
2
 
23
 
! Отговори
до 4 преди 7 години
Бе ти по рождение ле не си нормален,или е придобито?Как си представяш да се заличи Русия от картата,и ти и аз и другите европейци да останем живи?
5
30
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
ВСИЧКО КОЕТО СТАВА В СИРИЯ Е ДИКТУВАНО ОТ КРЕМЪЛ!!!ТРЪМП ТРЯБВАШЕ ДА БОМБИ КРЕМЪЛ И ТО ТОЧНО КОГАТО ПУТЛЕРОЦИД Е В НЕГО!!!!ОПОМНИ СЕ ТРЪМП И СЛЕДВАЩАТА ТИ АТАКА ДА Е В МОСКВА !!!
4
30
 
4
 
! Отговори
ОДОБРЕНО ОТ ООН!!!!! преди 7 години
АСАД ОТДАВНА Е САМО СПОМЕН!!!ДОКАТО ПУТЛЕРОЦИД Е ЖИВ ВЪВ СИРИЯ ЩЕ СТАВА САМО ОТ ЗЛЕ ПО-ЗЛЕ!!!РЕШЕНИЕТО Е ДА СЕ БОМБИ САМАТА РУСИЯ ЩОТО ТЯ Е ПРЕДИМНО КОМУНИСТИЧЕСКА !! А КОМУНИСТИТЕ ЧИСТИТЕ СА АНТИХРИСТИ!!1АНТИХРИСТИТЕ АТЕИСТИ СА НАЙ-ЛОШИТЕ ХОРА НА СВЕТА И ОТ ТЯХ МОЖЕ ДА СЕ ОЧАКВАТ ВСЕВЪЗМОЖНИ ПРЕСТЪПЛЕНИЯ!!!ИЗВОДА Е, ЧЕ АТЕИСТИЧНА КОМУНИСТИЧЕСКА РУСИЯ ТРЯБВА ДА БЪДЕ ЗАЛИЧЕНА ОТ КАРТАТА НА СВЕТА И КОЛКОТО ПО-СКОРО ТОЛКОВА ПО-ДОБРЕ ЗА СВЕТА!!!
3
1
 
12
 
! Отговори
do 1 преди 7 години
4e u te i u nas kazvat koi da upravlqva
2
3
 
38
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Еиии. Цялата евро- ислямска *** иска парчета от Сирия. Няма да ви огрее, бъдете сигурни. Забележете участва и майката на ИД Саудитска Арабия. Там е бащата на ИД САЩ.
1
7
 
42
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
А тези какви се явяват на Сирия, че ще и казват кой да я управлява?!