САЩ пресметна: Ударът унищожил 20% от самолетите на Асад

Ще е неразумно Дамаск да ползва пак химическо оръжие, смята Пентагона
11 апр 2017 08:15,
54
САЩ пресметна: Ударът унищожил 20% от самолетите на Асад
Снимка: Reuters, архив

Американският ракетен удар, нанесен миналата седмица по сирийска военновъздушна база, е унищожил 20 процента от изправните летателни машини на режима на Башар Асад, заяви днес министърът на отбраната на САЩ Джеймс Матис, цитиран от Франс прес.

"Ще бъде неблагоразумно сирийското правителство да използва отново химически оръжия", каза в комюнике шефът на Пентагона.

Съединените щати удариха в нощта на четвъртък срещу петък с 59 ракети "Томахок" военновъздушната база "Шайрат" в централната сирийска провинция Хомс. Американският удар бе в отговор на предполагаема химическа атака, извършена два дни преди това в местността Хан Шейхун, където загинаха 87 души.

По думите на министъра на отбраната САЩ са "повредили или унищожили инсталации за зареждане на гориво, боеприпаси и 20 процента от изправните летателни машини на Сирия".

Някои експерти в САЩ изразиха съжаление, че цел на ударите не е било разрушаването на пистата за излитане и кацане в базата. Самолети на правителствените сили са използвали тази писта още на следващия ден по информация на Сирийския център за наблюдение на човешките права.

Но според шефа на Пентагона сирийската армия вече не може да зарежда там летателните си машини с гориво или да ги презарежда с боеприпаси, така че "използването на пистата не е от чак такова военно значение".

Служители на Пентагона смятат, че в базата е възможно все още да има химически оръжия. Но при американския удар нарочно са били избегнати сградите, където се предполага, че са складирани, за да няма разпръскване на опасни вещества, обясни днес военен говорител. 

(БТА)

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


54
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
39
6
 
1
 
! Отговори
Ха Ха преди 7 години
Всички последователи на Путинуида и колхознически *** изобщо не схванаха какво се случи :D. Че химическата атака е инсценировка е повече от ясно, на САЩ им трябваше повод. По-важното е защо. Всичко се случи точно когато китайският президент беше в САЩ. И посланието към него беше пределно ясно - Русия е безпомощна! Всички путинуиди се бият в гърдите как само 40% от ракетите стигнали. Не господа путинуиди, ЦЕЛИ 40% успяха да преминат през легендарните C-400 и Китай го разбра. Сега схващате ли?
38
1
 
5
 
! Отговори
на лъжата... преди 7 години
колкото химическото нападение е дело на сирийската армия, толкова и резултатите от ракетнотното нападение са както ги казват краварите.....
37
1
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Сега като Американците могат да удрят вероломно къде им скимне защо руснаците да не могат да го правят?Нали международното право е правото на по-силния?
36
1
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
ООН одобри ли такова нападение?Наякой има ли информация?
35
1
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Ударът унищожи 0,00000002% от планктона и рибите в Средиземно море. Инфраструктурата на Посейдон е разрушена и той вече няма да изпуска мехурчета с газ от храносмилателния изход.
34
1
 
13
 
! Отговори
в следващата серия преди 7 години
Драги деца! В следващата серия чичко Джеймс Матис ще извади от джобчето си една епруветка с прах за пране и ще каже, че това е доказателството за химическото оръжие на Саддам, пардон, на Асад.
33
1
 
14
 
! Отговори
Нобелова награда преди 7 години
Още колко сириеца трябва да убие Донката Трумп, за да получи и той Нобеловата награда за мир?
32
1
 
15
 
! Отговори
23 от 59 преди 7 години
Онзи ден немците показаха разрушенията в базата"Шайрат". Самолетите бяха непокътнати в бетонните хангари. Само на пистите имаше няколко дупки. Въпросът е, защо му трябваше на Донката Трумп да потроши 120 милиона долара за 60 томахавки, без да има видими разрушения? Защо трябваше да се излага с 39 процента успех, 23 от 59 ракети стигнаха до целта. Защо трябваше сирийците да му се подиграят и на следващия ден да възобновят бойните полети от базата?
31
0
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Говедарите както винаги си съчиниха холивудски сценарий и за пореден път се оакаха. Гледах интервю с един шведски професор по токсикология, човекът бе категоричен, че показаното в Сирия относно химическата атака е много зле изфабрикуван клип. Да не говорим пък за един друг клип на който "жертвите" почнаха да мърдат под чаршафите.
30
2
 
15
 
! Отговори
Байхейс преди 7 години
4 самолета МИГ 23 са 20% значи Асад има 20 самолета .....Шенгенска България след 25 години "демокрация и пазарна икономика" остана с 14 самолета .....Народен съд и бесило за гнусната юдо-масонска банда, която ни продаде на САЩ и шенгения!!!
29
1
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Ако са 20% ударени,то Сирия разполага точно с 15 самолета преди бомбардировките.Това се вижда на сателитните снимки от западни онлайн медии!А според Пентагона Сирия има над 400 преди ракетите:)))
28
2
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Гледах снимките от летището.Едно изоставено тренировъчно поле. Не прилича на важен стратегически обект.Удобно за игра на война.Пистите запазени?!Два стари самолета на парчета.След 59 удара за 90 млн.долара нищо съществено няма като резултат.А и една ръждясала цистерна улучена.Много шум за нищо.Че и предварително ги предупредили.Някакъв цирк пред света се прави.За вътрешна употреба в САЩ.За сплашване на северна Корея.За враговете на Тръмп вътре в САЩ.Резултата от ракетите е почти нулев.
27
2
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Очакваме на следващите избори патриотите да ударят турските автобуси
26
18
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Когато томахавката удари как ушшанките заглъхват!!!
25
2
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Като свършат със Сирия да почнат с Турция.Режима на Ердоган трябва да падне.
24
0
 
3
 
! Отговори
до 25 преди 7 години
тъпичко си ...
23
3
 
22
 
! Отговори
Българин преди 7 години
Тези томахоук били големи дървета. Толкова ниска успеваемост ... пари на вятъра. Три самолета унищожени в ремонтен хангар. Нищо чудно, че в Мосул избиват толкова цивилни американците. С тези криви ракети...
22
4
 
24
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Хаха, тия се чудят как да замажат епичния си провал. Добре че Путин им остави някоя и друга ракета да стигне целта си, да им спести тоталното унижение, и невероятната глупост, която щяха да направят по всяка вероятно.20%... сигурно, ако Асад има 30 самолета, само че реалната бройка е по към 460 в началото на 2017.
21
23
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Да нанасят още удари и така доката не превземат Сирия и невъведат ред.
20
30
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Не разбирате ли, че ако нямат доказателства за вината на Асад, това е още по-зле за руснасците? Означава, че са толкова слаби, че американците си позволяват да мачкат руските съюзници дори без причина.