Защо Путин няма да се оттегли от Сирия

Западни издания за ситуацията около близкоизточната страна
Обновена: 11 апр 2017 09:20 | 11 апр 2017 09:15, Елка Василева
139
Защо Путин няма да се оттегли от Сирия
Владимир Путин. Снимка: архив, Reuters

Лидерите от Г-7 не биха могли да накарат Путин да размисли за Асад - дори и да искат, пише "Индипендънт".

Изданието отбелязва, че Русия в момента разчита на Сирия за своя нов статут на велика световна сила, а същевременно Западът е наясно какви са рисковете от възникване на властови вакуум в Близкия изток.

Поради тази причина според вестника е много малко вероятно Русия да оттегли подкрепата си за Башар Асад въпреки призивите за това от срещата на външните министри от Г-7 в Италия.

Още по темата

В друга статия по темата изданието посочва, че вчера британският министър на външните работи Борис Джонсън е поставил ултиматум на Москва да промени позицията си към Асад или ще й бъдат наложени санкции.

В статия, озаглавена "Защо Владимир Путин няма да се оттегли от Сирия", "Гардиън" коментира, че това няма да стане, защото Русия не е възприела умерена позиция към Сирия и вместо това се е окопала там, както и че в Москва никой не иска да отстъпва територия на САЩ.

Според "Дейли телеграф" британският премиер Тереза Мей и американският президент Доналд Тръмп в телефонен разговор са стигнали до извода, че съществува "времеви прозорец", в който е възможно да убедят Русия да скъса отношенията с Асад.

Тръмп се е консултирал с Мей и с германския канцлер Ангела Меркел в телефонни разговори за конфликта в Сирия, пише "Франкфуртер алгемайне цайтунг". Според вестника и Мей, и Меркел очевидно са подкрепили действията на Тръмп в Сирия. Събеседниците изглежда са единодушни и по отношение на по-нататъшния курс към Русия, отбелязва вестникът.

"Вашингтон пост" коментира, че военните удари на Тръмп в Сирия се натъкват на сложност поради ролята на Иран. Според изданието това е така, защото с всяко задълбочаване на американската намеса се повишава рискът от пряка конфронтация между тях.

Много гласове се чуха за политиката към Сирия, но Тръмп мълчи, пише "Ню Йорк таймс".

Вестникът посочва, че представители на американското правителство са представили силно различаващи се виждания за външната политика след ударите с крилати ракети миналата седмица, както и че Тръмп не е говорил публично за Сирия след тях. Това според изданието оставя световните лидери и американските конгресмени в неведение какво възнамеряват да правят САЩ по-нататък.

"Уолстрийт джърнъл" отбелязва, че САЩ са загатнали за втвърдяване на позицията им към Сирия на фона на днешната визита на държавния секретар Рекс Тилърсън в Москва.

/БТА/

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


139
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
91
2
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Ако Сирия разреши евтиния газ от Катар да минава и да захранва ЕС, тогава Русия ще обеднее съвсем, няма да диктува цените на газта.Затова Путин подкрепя Асад, за да не мине евтина газ през Сирия!
90
2
 
0
 
! Отговори
bluesky1 преди 7 години
До Анонимен 109 Често по теми за конфликта в Сирия като доводи в подкрепа на американското поведение там се посочват такива, че Русия е страна на пияници, на ***, че САЩ са могъща икономика, че Русия е изостанала и суровинен придатък... Трябва да е ясно, че всичко това, вярно или не, не е каквато и да е изходна точка относно определяне на това, чия е правилната, морална и законна позиция относно конфликта в Сирия! За мен поведението на САЩ е абсолютно деструктивно за целия регион!
89
2
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
А ти как разбра че са пияници и ***?Там живя ли?По вероятно да си живял при краварите... Те не миришат на оборска тор а пък и въобще не пият,те направо се друсат
88
2
 
2
 
! Отговори
(не)случаен минувач преди 7 години
До бедният духом анонимен от 109Ами на такива като тебе не може да се обясни нещо, което за тях е необяснимо...
87
14
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Русия е толкова бедна и слаба - защо сте толкова глупави - един беден пиян народ и проституткие чиято единствена радост е водката и войната!! Защо ги харесвате?!?!
86
1
 
4
 
! Отговори
Фактите преди 7 години
И така ... за сведение на неграмотните троляци е добре да прочетат какво се случва при противопоставяне на американска крилата ракета "Томахоук" от последно поколение срещу руски комплекс "Калибр". Може при добро желание да се види и в YouTube. Коментарите са просто излишни. Проблемът на Асад е, че няма на въоръжение "Калибр" ... засега.
85
7
 
12
 
! Отговори
До 102 преди 7 години
Не познавам някой що-годе разумен политик от която и да е страна, който да "не брои Русия за велика сила". Към момента това е единствената велика сила, която на дела доказва, че е такава. Нима някой от квичащите палячовци от САЩ и ЕС направи нещо по събитията в Крим, Луганск, Донецк или от близкото минало при конфликтите в Нагорни Карабах, Южна Осетия, Чечня и да не изброявам други? Какво се случи и чии интереси надделяха? Просто Путин показа среден пръст на всички без много приказки.
84
3
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Когато САЩ се махне от границите на Русия.
83
4
 
12
 
! Отговори
АНОНИМЕН преди 7 години
Когато САЩ се оттеглят от освободените Афганистан, Ирак ,Либия и хилядите бази по целия свят тогава и Русия ще се оттегли от Сирия. Все пак Русия бе помолена да помага, а не е влязла като САЩ в Югославия. Русия поддържа мира по света без военни бази. А с Русия шега не бива още повече с нейните междуконтинентални ракети.
82
4
 
21
 
! Отговори
БРЕЙ преди 7 години
НЕ ВИЖДАМ ЗАЩО ТРЯБВА ДА СЕ ОТКАЗВА. ЗА ДА НАПРАВЯТ ЯНКИТЕ ОЩЕ ДЕСЕТИНА БАЗИ НА НАТО В СИРИЯ ЛИ ? ЦЯЛА ЕВРОПА ОС.РАХА С БАЗИ , ВОЕННА ТЕХНИКА И ПЕДЕРАСКА ВОЙСКА. КОМУ Е НУЖНО ТОВА. ОПРОТИВЯХА НА ВСИЧКИ НОРМАЛНИ ХОРА ПО СВЕТА. А УПРАВНИЦИТЕ В ЕВРОПА СА ТОЛКОВА ПРОСТИ. НАПУХАХА ГИ С БЕЖАНЦИ А ТЕ ЛАЯТ НЕ СРЕЩУ КОГОТО ТРЯБВА.
81
23
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Немцов към Запада: Не вярвайте нито дума на Путин !
80
28
 
8
 
! Отговори
св.св.Маркс и Енгелс преди 7 години
Русия има статут на велика световна сила само в мокрите сънища на кремълското джудже .На практика никой голям играч на политическата сцена не брои руснаците за живи..
79
6
 
29
 
! Отговори
Г7=ИД=АЛ Кайда преди 7 години
запада иска да свали Асад за да може Сирия да стане поредната унищожена държава където ще властват амеро-джихадистите от ИД и Ал Кайда които са войските на САЩ и НАТО в Билизкият Изток
78
4
 
24
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Западните сили искат от Русия да се откаже от Сан-Стефанска България.Нещо по-различно?Е отказала се е. После - виновна, не ни защитила била.
77
21
 
10
 
! Отговори
Шоп преди 7 години
Иначе на психопата Путин самолетните атентати са му любим пройом. Избива накуп десетки и стотици хора и следи не остават.
76
22
 
3
 
! Отговори
Шоп преди 7 години
Качински е убит от ФСБ заради собствената си глупост.Не може да натовариш 70 човека от висшия ешелон на държавата и да ги вкараш в устата на вълка. Иначе операцията е извършена елементарно с изместване на лъча на глисадния радиопредавател на системата за инструментално кацане. Всяка наивност в политиката се плаща с кръв.
75
4
 
19
 
! Отговори
Ala_Bala преди 7 години
Ако се оттеглят ще имаме още една провалена държава от западните агресори!
74
17
 
6
 
! Отговори
До Боби преди 7 години
Путин е мафиот
73
0
 
1
 
! Отговори
един там преди 7 години
Пък за такива, пилеещи държавни пари, за стратегическо въоръжение, по ***- смърт чрез мъчения- за назидание на другите, дръзнали да направят подобно нещо!
72
4
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Няма да се оттегли, щото е мъж.Не мека китка, третополов, толераст или феминист. Мъж е. С всичките плюсове и минуси, произтичащи от това.