Ти гей ли си? Тайни затвори за хомосексуалисти в Чечения?

Ръководството отрича: Такива хора в републиката няма
12 апр 2017 21:42, Елка Василева
36
Ти гей ли си? Тайни затвори за хомосексуалисти в Чечения?
Снимка: архив, Булфото

В Чечения се провеждат масови задържания на хора заради тяхната нетрадиционна сексуална ориентация или подозрения за такава, написа руският вестник "Новая газета".

Задържани са били над сто мъже, загинали са най-малко трима души, а по данни на източници на изданието жертвите са много повече.

Сред задържаните са представители на чеченското мюфтийство, включително известни, влиятелни и близки до ръководителя на Чеченската република религиозни дейци, както и двама известни чеченски телевизионни водещи.

Тези хора със сигурност по никакъв начин не са демонстрирали сексуалната си ориентация – в Кавказ това е равносилно на смъртна присъда. В традиционното чеченско общество, социалната дистанция между чиито членове е много къса, такива неща се научават бързо, колкото и да се крият, пише "Новая газета".

Убитите са не само млади момчета, но и възрастни мъже над 50 години. Сред тях има и известни личности в Чечения, посочва изданието.

Известно е, че някои задържани биват освобождавани заради "недоказаност". Но и в този случай тях ги грози опасност, която идва от техните роднини. В Чечения и до днес съществува древният обичай "убийство на честта" - с него се измива позорът от семейството чрез убийството на виновния за този позор.

Задържаните в Чечения гейове биват изпращани в "тайни затвори", пише още "Новая газета", като се позовава на преследвани за нетрадиционната си сексуална ориентация  в републиката.

За един от тези тайни затвори разказват всички източници на изданието – за този в град Аргун. Това са всъщност няколко сгради, в които в началото на 21 век се е намирала военното комендантство.

По информация на изданието първата вълна масови задържания на гейове в Чечения е започнала в края на февруари. Това станало, след като бил задържан човек, в чийто телефон били открити снимки и клипове с порнографско съдържание и десетки контакти на местни хомосексуалисти. Втората вълна била в края на март и по данни на "Новая газета" била свързана с намеренията на ЛГБТ активисти от други региони да проведат акции в няколко града в Северен Кавказ.

От разказите на източниците на изданието става ясно също така, че задържаните са били пребивани, изтезавани с електрически ток и в най-добрия случай били освобождавани срещу огромен откуп. Според източниците отношение към преследванията на гейовете имат председателят на парламента на Чечения Магомед Даудов и началникът на МВР в град Аргун Аюб Катаев.

Алви Каримов - прессекретар на ръководителя на Чеченската република, обаче нарече лъжа твърденията за преследване на мъже с хомосексуална ориентация.

"Не може да биват задържани и притеснявани хора, каквито просто не съществуват в републиката", каза Каримов.  "Ако в Чечения имаше такива хора, правоохранителните органи нямаше да имат никакви грижи с тях, тъй като самите роднини щяха да ги изпратят на място, откъдето да не се връщат", цитира Интерфакс думите на Каримов.

Според него публикациите за преследване на хора от сексуалните малцинства в Чечения са опит за очерняне на Чеченската република.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


36
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
5
9
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Новите газета са притеснени
4
9
 
34
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Защо да ги затварят като самите хомосексуалисти отиват в Израел. Там им организират гей паради, удобства, всякак ги толерират. Даже се чува в Университета в Тел Авив си открили факултат по Хомосексуализъм. Е, равините нещо не били много съгласни, обаче явно много не ги питат.
3
15
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
абе тия чеченци ли са меченци ли са, много гейско ми звучи - брадати мъже в униформи, белезници, всички гейове събрани заедно. май чеченците ги обичат тия работи
2
3
 
14
 
! Отговори
luckyman преди 7 години
До luckymanА и Европа може би щеше да е по-различна...
1
4
 
31
 
! Отговори
luckyman преди 7 години
Ако навремето тия бяха се покръстили, а не излъгани да приемат исляма, щяха да са силна европейска нация!