Ти гей ли си? Тайни затвори за хомосексуалисти в Чечения?

Ръководството отрича: Такива хора в републиката няма
12 апр 2017 21:42, Елка Василева
36
Ти гей ли си? Тайни затвори за хомосексуалисти в Чечения?
Снимка: архив, Булфото

В Чечения се провеждат масови задържания на хора заради тяхната нетрадиционна сексуална ориентация или подозрения за такава, написа руският вестник "Новая газета".

Задържани са били над сто мъже, загинали са най-малко трима души, а по данни на източници на изданието жертвите са много повече.

Сред задържаните са представители на чеченското мюфтийство, включително известни, влиятелни и близки до ръководителя на Чеченската република религиозни дейци, както и двама известни чеченски телевизионни водещи.

Тези хора със сигурност по никакъв начин не са демонстрирали сексуалната си ориентация – в Кавказ това е равносилно на смъртна присъда. В традиционното чеченско общество, социалната дистанция между чиито членове е много къса, такива неща се научават бързо, колкото и да се крият, пише "Новая газета".

Убитите са не само млади момчета, но и възрастни мъже над 50 години. Сред тях има и известни личности в Чечения, посочва изданието.

Известно е, че някои задържани биват освобождавани заради "недоказаност". Но и в този случай тях ги грози опасност, която идва от техните роднини. В Чечения и до днес съществува древният обичай "убийство на честта" - с него се измива позорът от семейството чрез убийството на виновния за този позор.

Задържаните в Чечения гейове биват изпращани в "тайни затвори", пише още "Новая газета", като се позовава на преследвани за нетрадиционната си сексуална ориентация  в републиката.

За един от тези тайни затвори разказват всички източници на изданието – за този в град Аргун. Това са всъщност няколко сгради, в които в началото на 21 век се е намирала военното комендантство.

По информация на изданието първата вълна масови задържания на гейове в Чечения е започнала в края на февруари. Това станало, след като бил задържан човек, в чийто телефон били открити снимки и клипове с порнографско съдържание и десетки контакти на местни хомосексуалисти. Втората вълна била в края на март и по данни на "Новая газета" била свързана с намеренията на ЛГБТ активисти от други региони да проведат акции в няколко града в Северен Кавказ.

От разказите на източниците на изданието става ясно също така, че задържаните са били пребивани, изтезавани с електрически ток и в най-добрия случай били освобождавани срещу огромен откуп. Според източниците отношение към преследванията на гейовете имат председателят на парламента на Чечения Магомед Даудов и началникът на МВР в град Аргун Аюб Катаев.

Алви Каримов - прессекретар на ръководителя на Чеченската република, обаче нарече лъжа твърденията за преследване на мъже с хомосексуална ориентация.

"Не може да биват задържани и притеснявани хора, каквито просто не съществуват в републиката", каза Каримов.  "Ако в Чечения имаше такива хора, правоохранителните органи нямаше да имат никакви грижи с тях, тъй като самите роднини щяха да ги изпратят на място, откъдето да не се връщат", цитира Интерфакс думите на Каримов.

Според него публикациите за преследване на хора от сексуалните малцинства в Чечения са опит за очерняне на Чеченската република.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


36
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
25
0
 
3
 
! Отговори
айк преди 7 години
До юбералес1 на всеки 10 е гей :D да си знаеш
24
2
 
1
 
! Отговори
юбералес преди 7 години
На около 750 мъже се пада един гей, независимо в коя част на света се намира. В Чечня с 1 млн. жители е нормално да има около 650 гея.
23
9
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Eдно разумно нещо в Чечения
22
5
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
ЗАЩО ПЪК ТАЙНИ? ЗА ДА ИМ ОСИГУРЯТ НЕОБХОДИМАТА ДИСКРЕТНОСТ НА ПОЛОВИЯ ЖИВОТ ЛИ?
21
3
 
8
 
! Отговори
Луд преди 7 години
Не ме кефят гейовете и тяхната показност, но на всички който искат да вкарват в зарвора заради сексуална ориентация им пожелавам сина им зет да и м доведе. Нека тогава пак говорят
20
2
 
9
 
! Отговори
Адмиралъ преди 7 години
Kакво се чудите в арабските страни е редовна практика обезглавяване и обесване на гейове.
19
3
 
6
 
! Отговори
Идиот преди 7 години
Четейки коментарите, виждам колко много си приличаме с тях.
18
2
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
ДА!!!
17
3
 
18
 
! Отговори
Гошо преди 7 години
Само не разбирам защо като илюстрация на снимката е Варненският затвор?
16
2
 
18
 
! Отговори
Мистър 100% преди 7 години
Във всяка нация има определен процент хомоси,като при исляма процентът е по-висок,поради ограниченият достъп до жени.Там са на схемата ,,Ти първи,После аз''.И си остава в тайна,защото човекът го е казал много точно ,,.... няма такива работи,ако имаше,то техните роднини да са ги затрили ..''.На всякъде имало,само в Чечня нямало,и защо ? Защото ние такива работи не правиме като при арабите,ние сме само мъже с бради които четем корана и се молим,при нас обратни няма,а ако има сигурно не са наши.
15
6
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Гoведото Bacилефа да препише статия за гейтаците в С.Арабия, Кувейт, Катар, Турция....
14
24
 
10
 
! Отговори
коцкар преди 7 години
Хомофобите са скрити хомосексуалисти, които мразят братята си по природа неприкриващи природата си.Аз си падам по пичици. Според мен, колкто повече *** има, толкова по-голям шанс да се реализирам имам.В този смисъл съм ЗА гейовете. Колкото повече, толкова по-добре.
13
7
 
4
 
! Отговори
anonimen преди 7 години
znae6 li kakva e razlikata mejdu gey i p-as ,4e geyovete sa izvestni li4nosti det imat pari pevci,artisti i drugi ,na tqx se vzaxi6tavat i iskat da sa kato tqx ,a p-site gi rugaqt i obijdat
12
4
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Въпрос на държавна политика, да се съобразяват. Личните свободи са до определен момент, после идват интересите на обществото.
11
3
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
..от други райони да проведат акции в наколко града на ...Все едно да ти влезе някой непоканен във двора. Нохчите тръпнат от радост да им дойдат такива драги гости. Явно заради изхвърлянето на неканените гости преди време ,чак сега СМРАД са получили инстукции да изсмучат,, затворите ,, ако трябва и задниците си .Чиста лъжлива новина . Нещо като истината ,,химическото оръжие на Садам Хюсейн ,, а сега на Асад.
10
25
 
36
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
В България се напълно с хомосексуалисти. 30 % от младите мъже българи са хомосексуалисти. Това ни го донесе "демокрацията".
9
11
 
48
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Мъжете чеченци не си падат по мъже! Предпочитат козички. Или жени с бради. Квото има.
8
2
 
10
 
! Отговори
п преди 7 години
Вече захванахте с чечня пишете поне веднъж за др държави от ес интересно
7
14
 
18
 
! Отговори
Мани майтап преди 7 години
Чеченците са ислямизирани българи. Нохчи! Сурови мъже са с тях шега не бива...
6
9
 
23
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Руснаците наритаха Ти-Рекс в Москва и на нашите пишман жу не им остава друго освен да заливеат страницата с фейк нюз.