Недоверието между Русия и САЩ – подклаждано от Сирия

Срещата между Лавров и Тилърсън бе изпитание и за двамата
13 апр 2017 10:00,
27
Недоверието между Русия и САЩ – подклаждано от Сирия
Снимка: Reuters, архив

Седем часа "откровени и съдържателни" преговори, но блудкав резултат, изразен с многозначителното понятие "борба срещу тероризма". Така френският вестник "Фигаро" окачествява вчерашната визитата на държавния секретар на САЩ Рекс Тилърсън в Москва в статия, озаглавена "Сирия подклажда недоверието между Москва и Вашингтон".

"Русия е отворена към диалог със САЩ във всички сфери и към общи действия, когато е в интерес на двете ни страни", каза руският външен министър Сергей Лавров, който на практика монополизира съвместната им пресконференция. Американският му колега отвърна, че това може да стане, ако двете страни преодолеят "ниското ниво на доверие" помежду си.

Руското президентство изневери на обичая и информира едва в последната минута медиите, че ще има среща между Тилърсън и президента Владимир Путин, която бе предназначена главно да покаже великодушието на господаря на Кремъл, отбеляза френското издание. Путин изрази готовност да се поднови двустранното военно сътрудничество за избягване на инциденти в небето над Сирия, но единствено за целите на борбата срещу тероризма, без да се закача Башар Асад, разбира се.

Но по всичко личи, че посещението на Тилърсън в Русия, първото в кратката му кариера в американската дипломация, бе изпитание за бившия шеф на "Ексън мобил". През целия ден Кремъл полагаше усилия да ръководи хореографията на събитието, представено като изправяне очи в очи между двама съперници, от които само на Москва е предопределено да излезе победител, отбелязва "Фигаро.

Още в 10 ч. сутринта бе поставен декорът за предстоящата битка, когато заместник-външният министър на Русия Сергей Рябков нарече "непоследователна" външната политика на Доналд Тръмп. След това руският топдипломат Лавров, който принципно се изразява на мек и бюрократичен руски, атакува апострофиращите го американски журналисти с въпрос на английски: "Кой ви е възпитал и ви е учил на добри обноски?". По-късно вечерта в Съвета за сигурност на ООН Русия наложи за осми път вето на проекторезолюция за Сирия, внесена от САЩ, Обединеното кралство и Франция, пише "Фигаро". 

(БТА)

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


27
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
1
6
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Има млади български анализатори, но вие винаги предпочитате да превеждате чужди издания. Това ли ви е модерната българска журналистика? А за срещата - почти нищо не бе договорено, Лавров даде да се разбере, че руската позиция е твърда - Асад остава, иначе идват Ал кайда. Тилърсън мънкаше в съпричасност за ислямистите, но не му се получи.