Започва се: Евакуират хора от град на град в Сирия

Сирийското правителство и бунтовниците координират това
Обновена: 14 апр 2017 18:48 | 14 апр 2017 18:45, Петя Славова
36
Започва се: Евакуират хора от град на град в Сирия
Снимка: Reuters

Сирийското правителство и бунтовниците започнаха днес координирано прехвърляне на население - около 10 000 души - от четири града, обсадени от няколко години в продължаващата вече 6 години гражданска война в страната, предаде Асошиейтед прес.

Около 5000 души бяха евакуирани със 75 автобуса от два проправителствени града в Северна Сирия и бяха откарани към съседния Алепо, каза Абдул Хаким Багдади, който помогна за договаряне на евакуацията. Двата предимно шиитски града - Фуа и Кфрая - останаха лоялни на сирийското правителство, докато по-голямата част от северната провинция Идлиб около тях остава под твърдолинеен бунтовнически сунитски контрол.

Още по темата

А недалече от столицата Дамаск около 60 автобуса, извозващи 2350 опозиционни бойци, активисти и техните семейства, отпътуваха от два контролирани от опозицията града в посока към Идлиб, съобщиха сирийски държавни медии и базираният в Лондон Сирийски мониторингов център за човешките права.

Ако днешните евакуации бъдат успешно приключени, те ще бъдат първи тур от поредица последващи през идните два месеца с цел да бъдат прехвърлени около 30 000 сирийци от обкръжени райони. Според Багдади тази вечер ще трябва да бъдат прехвърлени с автобуси още 3000 души от Фуа и Кфрая, пише БТА.

Мадая и Забадани са последните от поредицата градове край Дамаск, държани някога от опозицията, които се предават на правителството. Те бяха под обсада от проправителствените сили от близо две години, което принуди блокираните там жители да ловят мишки и да варят трева, за да не гладуват през зимните месеци. Снимки на изнемощели от глад деца, шокираха света и дадоха нов импулс за спасителни хуманитарни акции на ООН в Сирия.

"Тръгнахме, вече сме в покрайнините на града", каза Мохамед Дарвиш, който оказваше медицински грижи в Мадая. Преди 6 г., още в началото на гражданската война, той е бил принуден да напусне университета през последната си година, следвайки стоматология, и се присъединил към опозиционното движение срещу Асад.
Критици заклеймиха споразумението и го обявиха за принудително разместване на населението на страната, което става без участието на ООН.

В Мадая местните жители на практика бяха изправени пред единствена опция: да останат и да се помирят с правителствените власти. Те ще трябва да се закълнат във вярност към правителството на Асад и да се отрекат от всякакво несъгласие. Бегълци от военна служба, от армията, и резервисти, повикани за служба, ще имат между 6 месеца и една година да се завърнат на армейска служба или да подадат молба за освобождаване. Повечето от 40-те хиляди жители ще останат и ще приемат условията.

Но според Дарвиш най-малко 2000 ще откажат. Те включват бивши бойци, опозиционни активисти и медицински работници, които казват, че не могат да преминат на страната на армията, бомбардирала някога техните домове, а и се страхуват, че ще бъдат малтретирани от прословутите правителствени сили за сигурност. "Аз не мога да остана", каза Дарвиш пред АП, когато стана ясно, че ще има евакуация. По време на целия конфликт правителството имаше особено злостно отношение към медицинските работници, подлагайки ги на арести, мъчения и бомбардировки, твърдят много от тях тук. "За един лекар да остане е по-опасно, отколкото за боец", добави той.

Подобни предложения получиха и други райони, капитулирали пред правителството, включително Моадамие, Хаме, Кудсая и долината Барада около столицата, както и доскорошните "бунтовнически" квартали в Алепо и Хомс - два от трите най-големи града в Сирия.

Що се отнася до град Забадани, той ще бъде напълно обезлюден. Споразумението за евакуация предвижда последните 160 души, останали там, за които се смята, че са или бунтовнически бойци или медицински работници, да бъдат изведени с автобуси. Така градът ще последва съдбата на много по-големия Дараа - друго предградие на Дамаск, което през август м.г. бе напълно обезлюдено след години на съкрушителна правителствена блокада и бомбардировки.

Такава беше съдбата и на Източен Алепо - напълно обезлюден чрез сила. Разследване на ООН констатира, че евакуацията на Източен Алепо е равносилна на военно престъпление, защото е била постигната с принуда чрез съвместна военна кампания на руските и сирийските правителствени сили, разрушили гражданската инфраструктура там. Над 20 000 души бяха изведени с автобуси от Алепо в края на миналата година и откарани към държани от бунтовниците райони в Северозападна Сирия.

Като цяло десетки хиляди хора бяха прехвърлени в провинциите Идлиб и Алепо, където те се страхуват, че ги събират за финалната правителствена офанзива с цел да бъдат разгромени всички заедно на едно място.

Споразумението за евакуацията бе постигнато миналия месец с посредничеството на Катар, преговарящ от името на бунтовниците, и на Иран, преговарящ от името на сирийското правителство, отбелязва АП.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


36
Още по темата: Сирияевакуация
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
24
0
 
1
 
! Отговори
пенко преди 7 години
В Ирландия се избиваха и още се- католици и протестанти / във Франция е било клане/ ! Чудя се каква е разликата днес -за шиити и сунити ??? Каква е разликата м/у конквистадорите и джихадистите!? Има я ...има я !!!: при джихадистите няма ИНКВИЗИЦИЯ !!!Тези религии са създадени целенасочено от евреите...за самозащита ! " РЕЛИГИЯТА Е ОПИУМ ЗА НАРОДИТЕ"- В ИЗГОДА НА... ?!?! На български как е -ГОСПОД-ГОСПОДАР- ГОСПОДИН !!!ОБЩЕСТВО НА ГОСПОДАРИ-/ЕВРЕИ/ ,СЛУГИ И РОБИ ! ЕХ САЩ ЕХ КЕФ !!!
23
1
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Мачкай ***, Асаде.
22
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Sbiraiii se narode.. Pak e.baha Burzalunata.. Toz pat nasred Pariz..V denia na Vlubenite.. Golama Lubov be6e..golama e.ban.. Raz6iriha na Burzaluna holkata,dokato Tia darze6e s 2 ruze Gevreka.. Dzudzenzzeto messko polu4ilo SStress... Otka4a...Nervno e, sasedite go draznat, kupuva ka6ti, izolira se..,a be dzudzko, Omotai si glavata s Izolirband i vsi4ko 6te e nared...Purvia gol na Grizman e Redoven, posle bie duzpata i posle Toi ste Vkara nakraia... Ma4a stava Drug i Atletiko pe4eli srestu Burzaluna ...Pak butnaha burzalunskite k.urvi4ki.. Nema gol.. Sudiata ne dava.. UEFAluna pak butnata napre
21
3
 
5
 
! Отговори
тръмп преди 7 години
Аз се провъзгласявам за император. И от капитола ви призовавам да се подчините. Инак моите гейм мейкъри ще ви стъжнят живота.
20
0
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
CHAKAITE VE EI AL BAGDADI OTKOGA STANA DEMOKRAT? VIE POLUDQXTE LI.DO VCHERA USA GO UBIXA 10 PYTI DNES DEMOKRAT
19
1
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Това си фактическо разделяне на държавата, както и да го наричате.
18
2
 
2
 
! Отговори
vanka преди 7 години
До Анонимен 26Ако си мислеш че бай *** е по-различен е изброените,жалко за теб.
17
1
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Кви хора, това са ислямисти. Освен това, сами са се докарали дотам. Трябва ли да ми пука за тях, за всеки турчин, всеки либиец и всеки друг участник във военен конфликт на тоя свят? Отговорът е еднозначен - не! И единственото, което има значение, е да съм сигурен, че съм на достатъчно голямо разстояние от тези полухора.
16
4
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
"Евакуацията е военно престъпелние"? В смисъл, отнемането на шанса на главорезите от ИДИЛ да се крият зад цивилни и да се превръщат когато си пожелаят от главорези в цивилни и обратно е военно престъпление? Още една авторка, населяваща паралелна реалност. Тез Джурналистки съвсем изфирясаха. За нищо не ги бива вече... Трябва да спра да чета новините тука. Толкова нискокаествени анализи скоро не бях чел.
15
0
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Браво, че са се сетили да ги евакуират толкова своевременно. Сега дано се сетят и да ги сложат на някое добре охранявано място, за да не припнат насам.
14
21
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Тоя Асад им еб** мамата на Тея хора. Съсипа целия народ , няма връщане назад вече. Тея са обречени хора с разбито бъдеще. Дано скоро тоя АД свърши и тоя се махне. Човечеството продължава да слага властта над всичко, което води до такива трагедии.
13
9
 
3
 
! Отговори
пилат понтийски преди 7 години
Преди тези земи -сирийските принадлежала на римската империя. Сегаварит по право принадлежат на Североамериканската империя. Император Тръмп заяви претенциите си. Амин
12
2
 
1
 
! Отговори
започна си преди 7 години
Де факто - разделяне на Сирия на 2-3 нови държави. Ще имат нови валуминий, столици, управници. А населението българитне какво ще ни правят? Стига с тия международни новини, които не ни интересуват.
11
1
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
До Анонимен 16Не, не са същите ....Прави си, но колко от родените на запад станаха членове на идил, отидоха да се бият за тях, а след това започнаха да се връщат?Нали и новият призив към тях е, не да ходят в Сирия и Ирак, за да се бият, а да останат там където са и да правят същото?!Или изключваш възможността, роденият и израснал на запад мюсюлманин да е член на ал-кайда и идил?!
10
3
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Защо местят невинни хора, вместо истинските виновници за всичко това? Нека да преместят американците в Русия, руснаците в Иран, а иранците в Америка. Така ще е честно!
9
4
 
15
 
! Отговори
чичо шлюц преди 7 години
мама меркел ги очаква а бате тиквочко ше си гледка у лагертите на турската граница.
8
3
 
24
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Т.нар. бунтовници са същите, които правят атентатите в Западна Европа, но след като политически е правилно да ги наричате така -ок. Утре някой "бунтовник" като се повози с камион по пешеходна зона на голям европейски град ... как ще го наречете?!60% от т.нар. сирийска опозиция са членове на ал кайда и идилци, останалите са местни банди, но за вас са опозиция ... луд умора няма!
7
1
 
13
 
! Отговори
Абе вие луди ли сте? преди 7 години
Започна се??? В коя година живеете Днес.бг? А гостите на Меркел откъде дойдоха още преди две години? Че покрай тях и половината Африка и Близък Изток? Откъде тръгна всичко това? Започва се, ама започва нещо друго - краят на утопията на е в р е и т е за богоизбраната им роля. Който копае гроб другимо сам пада в него.
6
1
 
17
 
! Отговори
факт преди 7 години
Така се прави а не като в касапницата Мосул....
5
3
 
25
 
! Отговори
PetyrVeliki преди 7 години
Поредната поръчкова статия :(Особено коментарите за Алепо, как правителствените сили разрушавали и накрая обезлюдили източните части ... но нито дума за това как бунтовниците използваха снайперисти срещу цивилни, самоделни газови бомби - пак срещу цивилни, химическо оръжие (доказано!), цивилни като жив щит, съвместни действия с ИДИЛ и куп други гадости!!!От Сирийската армия също са с доста провинения, но да не се споменават изродщините на бунтовниците е лъжа и създава много грешна нагласа!