Хиляди християни видяха чудото: Благодатният огън слезе в Йерусалим

Той ще бъде донесен в София тази вечер с огнеупорни фенери
Обновена: 15 апр 2017 17:35 | 15 апр 2017 17:21,
154

Снимка: Reuters

Благодатният огън слезе в църквата на Божи гроб в Йерусалим, където го очакваха стотици вярващи от цял свят, съобщи Интерфакс.

Както всяка година на Страстна събота свещеният огън слезе от купола на храма по време на молитвата на Йерусалимския патриарх Теофил.

Православните християни вярват, че слизането на Благодатния огън става по свръхестествен начин, а в първите минути след запалването си пламъкът има уникалното свойство да не излъчва топлина. Благодатният огън никога на причинява пожар. Първите минути той не причинява и изгаряния - вярващите символично се измиват с него, дори са известни случаи на изцеляване на рани по тялото.

Първи се запалват кандилото и 33 свещи, за годините на земния живот на Исус Христос.

За да се пресекат опитите за спекулация по истинността на слизането на Благодатния огън, има специален надзор за случващото се в храма. Кувуклия - параклисът в центъра на храма, който скрива непосредствено пещерата на Гроба Господен, където се намира силно почитаната от всички християни плоча, под която е било мястото на погребението на Исус Христос, се проверява предварително. В него не трябва да има нищо, което би могло да предизвика запалване.

Досега никой не успял да разкрие чудото на слизането на Благодатния огън въпреки многобройните опити.

Православните християни вярват, че слизането на Благодатния огън става по свръхестествен начин, а в първите минути след запалването си пламъкът има уникалното свойство да не излъчва топлина и да не изгаря.

Българска църковно-държавна делегация замина с правителствения "фалкон" рано тази сутрин за Йерусалим, за да вземе Благодатния огън. Очаква се тя да се върне между 19 ч. и 21 ч. тази вечер и да предаде огъня към храмовете в България. Той ще бъде донесен у нас с четири специални огнеупорни фенера.

На летище "София" ще чакат свещеници и духовници от всички епархии в страната, за да вземат частица от Благодатния огън и да го занесат на вечерното богослужение в храмовете за Великден. От летището Благодатният огън ще бъде пренесен в параклиса на Синодалната палата в София.

Към 23.30-23.40 часа на Велика събота, фенерът с огъня ще бъде изнесен от параклиса в Синодалната палата, за да бъде предаден на патриарх Неофит за вечерното богослужение в патриаршеската катедрала "Св. Александър Невски".

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


154
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
48
8
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Време е да започнат кръстоносните походи, Бог и България над всичко
47
9
 
5
 
! Отговори
До 28 преди 7 години
Ами по умни са явно и вярват в науката която не може да обясни как се запалва огъня !!!!
46
10
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Някой от тези, които са ми сложили минуси може ли да ми обясни с какво например християнството е по-добро от мюсюлманството или от будизма например.Нeнавиждам всички религии, защото заради тях се водят войни и умират хора, пролива се невинна кръв.А всички хора биха могли да съжителствата мирно в Света, ако ги нямаше тези измислени глупости, от които някои хитреци правят пари.
45
20
 
13
 
! Отговори
Кака СиСи патриота преди 7 години
Банда долнопробни измамници лъжат ни вече 2017 години,а вие се сърдите на другите измамници,че ни яхат само някакви си 27!хохо
44
16
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Не разбирам, как може човек претендиращ да е образован и интелигентен да вярва на подобни попски глупости.И това да се говори като нещо нормално от телевизии, уважавани хора ...
43
14
 
8
 
! Отговори
Ристу преди 7 години
До 55: Християнството е възникнало като секта на Юдеизма. Затова има доста прилики между двете религии.
42
17
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Това ми прилича на някакъв сатанински ритуал за баламурници.Науката е светлина, религията е средновековна тъмнина, удобна за манипулиране на неграмотни наивници.
41
21
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Йерусалим ?Не знаех че българската православна църква вече е юдейска.Ами тогава да заменим църквите със синагоги.
40
14
 
6
 
! Отговори
Объркан преди 7 години
Чиста ирония,смешка как така хем живеят в еврейска страна и с араби,хем за християнство и празник?
39
18
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Религията процъфтява там където има невежество.Отнася се за всички религии.
38
1
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
и тези умряха за религията24 души загинаха при атентат близо до АлепоЦелта на атаката са били евакуиращи се цивилни
37
4
 
13
 
! Отговори
до Ристу преди 7 години
Според християнството всеки ще бъде съден за делата и животът си.Господ ще отсъди и въздаде справедливост,възмездие или награда.Също така може да чете мислите.Моментално ще разбере,че разкаянието е престорено:)Така че не разчитай на последните няколко минути за да бъдеш добър.
36
8
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
тези с експлозивите на пояса са супер прооостино и тези вярващи в тази измама са тръгнали натам
35
7
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
"Използва се бял фосфор, който се самозапалва при контакт с кислорода от въздуха."....Ама Ристьо....Ти си Бог. В някое по-нецивилизовано общество като българското би бил шаман.
34
7
 
12
 
! Отговори
Ристу преди 7 години
Ако един човек цял живот изнасилва и убива млади момичета и момчета, но 10 мин преди да умре приеме Иисус Христос като свой спасител и се разкае за греховете си, то според Християнството този човек ще иде в Рая. Това справедливо ли е според вас?
33
5
 
3
 
! Отговори
хюго бос преди 7 години
Надявам се да бъде от Божи гроб, а не както преди се изагаха от Румъния, от майната си и откъде ли не
32
8
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Самата вяра е изкривена до неузнаваемост. Вместо да вярваш в проповедите и да спазваш правила, морал, поведение и т.н. тя е извратена до вярване в чудеса на възкрвсения , плачещи икони и разни огньове и дотам. Демек вервайте че Бог съществува и си грешетв нормално. Важното е да вервате а не да спазвате. Бройката на верващите е важна.
31
13
 
12
 
! Отговори
Ристу преди 7 години
До 24: Нормалните хора нямат нужда от бог, за да бъдат добри и да знаят кое е добро и кое зло. Ако ти не извърваш престъпления, само защото те е страх, че бог ще те накаже, то ти не си морален човек.
30
6
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
До РистуИма много начини,но не това е важното,важното е да си спазим християнската традиция.Ние сме длъжни да имаме респект към Християнството,защото то ни е спасило през вековете и е запазило българската книжнина,език,култура.Белият фосфор се съдържа в костите и ако някое погребение е на ниско,може да се наблюдава след време реакция,получена от взаимодействието на белия фосфор с кислорода.
29
13
 
7
 
! Отговори
varg преди 7 години
Това е лъжа.Има ли огън,които не изгаря има ли вода,която не удавя,има ли вятър които не духа ?