Хиляди християни видяха чудото: Благодатният огън слезе в Йерусалим

Той ще бъде донесен в София тази вечер с огнеупорни фенери
Обновена: 15 апр 2017 17:35 | 15 апр 2017 17:21,
154

Снимка: Reuters

Благодатният огън слезе в църквата на Божи гроб в Йерусалим, където го очакваха стотици вярващи от цял свят, съобщи Интерфакс.

Както всяка година на Страстна събота свещеният огън слезе от купола на храма по време на молитвата на Йерусалимския патриарх Теофил.

Православните християни вярват, че слизането на Благодатния огън става по свръхестествен начин, а в първите минути след запалването си пламъкът има уникалното свойство да не излъчва топлина. Благодатният огън никога на причинява пожар. Първите минути той не причинява и изгаряния - вярващите символично се измиват с него, дори са известни случаи на изцеляване на рани по тялото.

Първи се запалват кандилото и 33 свещи, за годините на земния живот на Исус Христос.

За да се пресекат опитите за спекулация по истинността на слизането на Благодатния огън, има специален надзор за случващото се в храма. Кувуклия - параклисът в центъра на храма, който скрива непосредствено пещерата на Гроба Господен, където се намира силно почитаната от всички християни плоча, под която е било мястото на погребението на Исус Христос, се проверява предварително. В него не трябва да има нищо, което би могло да предизвика запалване.

Досега никой не успял да разкрие чудото на слизането на Благодатния огън въпреки многобройните опити.

Православните християни вярват, че слизането на Благодатния огън става по свръхестествен начин, а в първите минути след запалването си пламъкът има уникалното свойство да не излъчва топлина и да не изгаря.

Българска църковно-държавна делегация замина с правителствения "фалкон" рано тази сутрин за Йерусалим, за да вземе Благодатния огън. Очаква се тя да се върне между 19 ч. и 21 ч. тази вечер и да предаде огъня към храмовете в България. Той ще бъде донесен у нас с четири специални огнеупорни фенера.

На летище "София" ще чакат свещеници и духовници от всички епархии в страната, за да вземат частица от Благодатния огън и да го занесат на вечерното богослужение в храмовете за Великден. От летището Благодатният огън ще бъде пренесен в параклиса на Синодалната палата в София.

Към 23.30-23.40 часа на Велика събота, фенерът с огъня ще бъде изнесен от параклиса в Синодалната палата, за да бъде предаден на патриарх Неофит за вечерното богослужение в патриаршеската катедрала "Св. Александър Невски".

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


154
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
28
11
 
12
 
! Отговори
Ристу преди 7 години
А огънят няма свръхестествен произход и измамата с него е разобличена доста отдавна -още през 13-ти век. Разобличаването ѝ е предизвикало дебати за морала на Църквата и някои от монасите са били против поддържането и, но впоследствие решили да запазят традицията понеже била изключително доходоносна. Десетки хиляди миряни се стичат всяка година да станат свидетели на "чудото".
27
3
 
1
 
! Отговори
fizkulturnik pomoshn преди 7 години
cuco pravi kROS- cvatcha mete ulici - Baco bos po asfalta- magareshki pase seno- razboinicheskiq blok v ostavka- pylen tashak
26
8
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
До Герасим"Четейки коментарите въобще не ме очудва че в българия цари злото. Територия на отчаяние, завист, мизерия, пошлост, убийства, гаври, и всичко лошо каквото се сетите. И е така защото обърнахте гръб на Господ. Краят ви не е далече!"----------Тук не пишат само българи или само християни,всеки си пише,така че не обиждай българите!Мнозинството от българите са християни.
25
9
 
7
 
! Отговори
Ристу преди 7 години
Сталин е атеист, но не е убивал в името на атеизма. Докато религиозните убиват в името на бог. Хитлер е вярващ християнин и на войниците му е стоял надписа Gott mit uns, т.е. С нами Бог.
24
10
 
12
 
! Отговори
x преди 7 години
не е нужно да си религиозен за да различиш зло и добро, имаме си мозък за тази целда си чул за атентат извършен от атеистична група, няма и да чуеш, все някакви религиозни фанатици убиват неверници в името на правилния бог
23
14
 
18
 
! Отговори
Ристу преди 7 години
Използва се бял фосфор, който се самозапалва при контакт с кислорода от въздуха. За да се забави този процес, фосфорът се разтваря в подходящ органичен разтвор. Разтворът се изпарява за около час, като времето за изпаряване може да се контролира с изключителна прецизност. И ето така се пали Благодатният огън.
22
6
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Нашите ръководни са глупавички.Не е нужно да си учил теория на вероятностите.Нарича се здрав разум.Два фенера -разбирам.Ако единият се повреди, другият стои.Но ако самолетът нещо .... . Тогава и 40 фенера да имаш заминават.
21
5
 
20
 
! Отговори
hodrchapovylnite преди 7 години
И никой няма да обясни слизането му,защото Бог и неговите проявления са необясними за нашия ограничен ум....
20
12
 
24
 
! Отговори
Герасим преди 7 години
Четейки коментарите въобще не ме очудва че в българия цари злото. Територия на отчаяние, завист, мизерия, пошлост, убийства, гаври, и всичко лошо каквото се сетите. И е така защото обърнахте гръб на Господ. Краят ви не е далече!
19
6
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Ако не е била вярата в отец и сина едва ли щеше да се запази живота в този си вид. Представете си че нито един човек на земята няма страх от Бога. Всички убиват крадът изнасилват как си мислите че щеше да протече живота през хилядолетията и щеше ли да има оцелели? Или ще кажете ама тя полицията ни пази. От какво ви пази от самите вас ли? Вярата и страха от божието наказание е спасила света от унищожение. Въпреки че в днешно време такива като Тарамбуката краварска нямат страх от бога и убиват!
18
18
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
А каква е разликата между благодатния и обикновения неблагодатен огън?Моля някой запознат фантаст да каже!!!
17
9
 
4
 
! Отговори
Упоритко преди 7 години
Абе попитах в един ентранс и четирите фенера ли са в единсамолет, че така не сме подсигурени с огъня. Статията изчезна.
16
19
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Пенчо бре, кой ти пречи да изповядващ вярата си? Изповядвай си я. Но не ми пречи на мене да се забавлявам като гледам изповядващите я как се молят на разни статуи и гоблени.
15
24
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
"Православните християни вярват, че слизането на Благодатния огън става по свръхестествен начин, а в първите минути след запалването си пламъкът има уникалното свойство да не излъчва топлина. Благодатният огън никога на причинява пожар. Първите минути той не причинява и изгаряния - вярващите символично се измиват с него, дори са известни случаи на изцеляване на рани по тялото."Що за *** трябва да си, че да повярваш на подобно нещо?
14
5
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
До BURZUMНе само,има много начини,също и чрез разделяне на водата на кислород и водород и т.н.Но все пак,ние сме християни и трябва да си уважаваме,спазваме ритуалите.
13
6
 
18
 
! Отговори
"Мустафа" преди 7 години
Наистина атеиста неможе да усети сладостта на Молитвата!
12
23
 
14
 
! Отговори
Умен преди 7 години
Няма свръхестествени неща. Светът е познаваем.
11
7
 
39
 
! Отговори
Сократис преди 7 години
До сега не съм чул някой да се възпротиви против Олимпийския огън който също е пренасян от планината Олимп,от Дядо Коледа,който радва и малки и големи,от Кукерите безсмислено вдигащи шум и "гонейки" злото което никога не си отива,от така масово отразяваното "мъжко хоро" във ледените води на реките...Да изброяваме ли още?Това са традиции,това е вяра,това е историята през която са минали праотците ни и трябва да се уважава а не охулва от съвременни невежи без ценностна система и морал
10
25
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Още римляните едно време са били наясно че тези богове са вятар работа.
9
33
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Аман от простотии средновековни...