Хиляди християни видяха чудото: Благодатният огън слезе в Йерусалим

Той ще бъде донесен в София тази вечер с огнеупорни фенери
Обновена: 15 апр 2017 17:35 | 15 апр 2017 17:21,
154

Снимка: Reuters

Благодатният огън слезе в църквата на Божи гроб в Йерусалим, където го очакваха стотици вярващи от цял свят, съобщи Интерфакс.

Както всяка година на Страстна събота свещеният огън слезе от купола на храма по време на молитвата на Йерусалимския патриарх Теофил.

Православните християни вярват, че слизането на Благодатния огън става по свръхестествен начин, а в първите минути след запалването си пламъкът има уникалното свойство да не излъчва топлина. Благодатният огън никога на причинява пожар. Първите минути той не причинява и изгаряния - вярващите символично се измиват с него, дори са известни случаи на изцеляване на рани по тялото.

Първи се запалват кандилото и 33 свещи, за годините на земния живот на Исус Христос.

За да се пресекат опитите за спекулация по истинността на слизането на Благодатния огън, има специален надзор за случващото се в храма. Кувуклия - параклисът в центъра на храма, който скрива непосредствено пещерата на Гроба Господен, където се намира силно почитаната от всички християни плоча, под която е било мястото на погребението на Исус Христос, се проверява предварително. В него не трябва да има нищо, което би могло да предизвика запалване.

Досега никой не успял да разкрие чудото на слизането на Благодатния огън въпреки многобройните опити.

Православните християни вярват, че слизането на Благодатния огън става по свръхестествен начин, а в първите минути след запалването си пламъкът има уникалното свойство да не излъчва топлина и да не изгаря.

Българска църковно-държавна делегация замина с правителствения "фалкон" рано тази сутрин за Йерусалим, за да вземе Благодатния огън. Очаква се тя да се върне между 19 ч. и 21 ч. тази вечер и да предаде огъня към храмовете в България. Той ще бъде донесен у нас с четири специални огнеупорни фенера.

На летище "София" ще чакат свещеници и духовници от всички епархии в страната, за да вземат частица от Благодатния огън и да го занесат на вечерното богослужение в храмовете за Великден. От летището Благодатният огън ще бъде пренесен в параклиса на Синодалната палата в София.

Към 23.30-23.40 часа на Велика събота, фенерът с огъня ще бъде изнесен от параклиса в Синодалната палата, за да бъде предаден на патриарх Неофит за вечерното богослужение в патриаршеската катедрала "Св. Александър Невски".

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


154
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
88
1
 
2
 
! Отговори
do 105 преди 6 години
Много първосигнално гледаш на нещата. Какво означава да вярваш в институцията? Да вярваш в институцията означава СЛЯПО да следваш всичко, което тя ти казва. И да правиш това, което прави попа. Ама ти вярно си много назад с материала. Явно си млад и зелен. Нищо, ще поживееш, ще видиш. В началото бе словото. Ама се съмнявам,ч е ме разбираш. Ще ме разберат само просветените. Ти разсъждаваш някак си първосигнално и много повърхностно.
87
3
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
До до 113Хахахахахаха, значи не вярвате в институцията, само в лъжите и. Гениално... типично религиозно слабоyмие.Вярата е инструмент на религията, религията е инструмент на злото. В продължение на векове, религията е потискала човечеството и проливала океани от кръв. Отстъпва чак когато злото намира по-ефективен инструмент за контрол и експлоатация. Всяка лъжа се изтърква рано или късно, само най-бавните остават да и се връзват накрая.
86
1
 
1
 
! Отговори
до 113 преди 6 години
Не слагай знак за равенство между институцията, която е представител на знание, духовност или мъдрост със самото знание, духовност или мъдрост. Ккато ти казах не намирам никаква логическа непоследователност в думите на Христос. Напротив, в самото учение има много мъдрост, вътрешна последователност и логика. Това, че духовниците са хора, както са хора и учителите не означава, че трябва да отричаш нещо, което помага на човечеството да не тъне в мрака на невежеството и бездуховността.
85
1
 
2
 
! Отговори
do 113 преди 6 години
Хубаво, казах ти, че не са ти ясни понятията. Вземи се образовай малко. Както казват незнанието е простено, ама невежеството- не. Та в този ред на мисли те питам защо бъркаш институцията "църквата" с духовното учение? По твоята логика, ако сложим равенство между училището и знанието, излиза че понеже в училището има куп несавършенства трябва да отречеш и знанието. Още в началото ти казах, че не са си си изяснил понятията. Лично аз не намирам никакво лигическо противоречие в думите на Христос.
84
2
 
2
 
! Отговори
до 109 преди 6 години
ХРИСТО ВОСКРЕСЕ! Честит празник на ВСИЧКИ ХОРА! Нека духовното оцелее, за да ОСТАНЕМ ЧОВЕЦИ!
83
1
 
2
 
! Отговори
до 109 преди 6 години
"Никой няма морални ценности, нито вярващи, нито знаещи, всичко е за ПАРИ, и религия, и наука. Наивници тотални..."Хубаво, какво да кажа след такива глупости. Просто консуматор си ти. Консуматорите са така. Консуматорите сами се самоунищожават. Това е положението.
82
4
 
2
 
! Отговори
do 106 преди 6 години
"Вярата ВИНАГИ Е потискала знанието."Абе човек изясни си понятията! Не вярата, а невежеството е потискала знанието. Невежеството е горяло книги, не вярата. Отговарям ти с думите на Христос:"Истината ще ви направи свободни". Знанието в ръцете на невежите и бездуховни хора причинява злини, затова е забранен плода на знанието в райската градина. Ако знание и духовност не вървят ръка за ръка и знаещият човек няма високи морални ценности в момента да ни няма като човеци.
81
5
 
2
 
! Отговори
Дo 93 преди 6 години
"Защо да вярваш, като може да знаеш."А пътя към знанието не тръгва ли от вярата, че няма невъзможни неща за ума. Правилно са казали пророчиците, когато българите започнат да уважават църквата, не като институция, а като институция, която дава духовност, тогава ще се оправим. "Христос воскресе! " В тези прости думи се съдържа вечната човешка надежда, че все някога човекът ще намери пътя към безсмъртието и желанието и вярата на човека в победата на духа над материята.
80
3
 
2
 
! Отговори
до 94 преди 6 години
"Защото бог е лош и наказва хората, затова трябва да се вярва в него, за да се спасим. Голяма логика."И къде видя да съм написал това????? Ама че глупост, по-грешно съждение не съм чел. Това са съждения на примитивни хора. Когато човек не може да разбере нещо със сърцето си и с ума си, започва да се страхува? И от какво да се страхува? Както с еказва няма нищо по-лошо от страха.
79
5
 
1
 
! Отговори
do 95 преди 6 години
"Вярата и надеждата - в кофата за ***. Знание и действие - тва му е майката."Знанието и действието тръгват от вярата и надеждата.
78
1
 
1
 
! Отговори
от кухи сте преди 6 години
Извинявам се на 99, не е включен в списъка"кухи". Сори.
77
1
 
2
 
! Отговори
от кухи сте преди 6 години
Бях прав за вас от 93 до 99. Бих се извинил, ако някой от вас отговори на въпроса ми: Относно коя наука Айнщайн възкликва: Бог не играе на зарове? Добре поне, че половината хора смятат обратното на вас, ако не бе така човечеството нямаше да открива все нови и нови неща, които спасяват и улесняват живота на човека. След тях обаче идват *** и търговците. Баланс.
76
4
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
"Досега никой не е успял да разкрие чудото на слизането на Благодатния огън въпреки многобройните опити." Авторке, да беше попрочела малко, истината мнооого отдавна е разкрита, и то от самата църква, свързано е с обикновена химична реакция с фосфор. Католиците не се връзват, но православните продължават манипулацията. Божието чудо е на много други места, не и в такива елементарни масовки... Така мисля аз.
75
2
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Тия чудеса що не стават когато се събират пари за поредното дете болно от левкимия или бог има по-големи планове за него? Ай ще ви таковам религиите ако не бяха те рака щеше да се лекува като кашлицата вече.
74
2
 
1
 
! Отговори
Lilith преди 7 години
Маймуни сме си.За пореден път гледаме огъня,но не гледаме посоката. Нищо де, утре, като " възкръсне" навреме и овреме, всички ще сме много по братя и сестри во Христе....
73
2
 
5
 
! Отговори
Ристу преди 7 години
До 92: Ти си типичен пример за Дънинг-Крюгер ефект. Всички топ учени в света са атеисти. А от какво спасява вярата човека? От бог ли? Защото бог е лош и наказва хората, затова трябва да се вярва в него, за да се спасим. Голяма логика.
72
13
 
16
 
! Отговори
кухи сте преди 7 години
Извинете, ама не разбирате. Сега, който учи химия и физика, както и математика МНОГО ДОБРЕ ЗНАЕ, че тези науки описват и изучават природни закони. А да ви е минавало НЯКОГА през главата, че в тези природни закони има вложен разум, а той не е човешки? Колкото повече човек изчава природата толкова по-добре разбира, че има БОГ. Хората говорят на различни езици и следват различни култури, но....Създателят е един. Вярата спасява човека. Вярата и надеждата.
71
2
 
3
 
! Отговори
Щирлиц преди 7 години
До ВенераЗайците са доскачали от католицизма.
70
11
 
14
 
! Отговори
До Довечера преди 7 години
Другите ще продължат да движат света напред, въпреки вярващите...
69
20
 
17
 
! Отговори
fesa преди 7 години
С правителствения фалкон ли?Аз за това ли плащам данъци за да ги пилеят за глупости некакви дядки по чужбина.Бил падал огъня от небето,незнам си какво,хей да не сме в детската градина бе.Не могъл никой да разбере как ставало.Хората Космоса опознаха,та някакъв огън ли ням да знаят кой и кога го пали.