Непознатият Христос – в няколко неизвестни щрихи

Въпреки образа на смирен човек, Исус всъщност е бил "кибритлия"
35
Непознатият Христос – в няколко неизвестни щрихи
Снимка: архив Reuters

1984 години след разпъването на Исус Христос житието на Спасителя продължава да изненадва с неизвестни досега щрихи.

Четирима апостоли – Матей, Марко, Лука и Йоан – описват живота му в евангелия. Има и едно апокрифно – Евангелието от Юда.

С фактологията на тези библейски източници е запознат почти всеки християнин, но има малко известни факти от житието на Спасителя, които може да пробудят нов интерес към него, пише "Труд".

Името Исус произтича от староармейското Йешуа, което означава "спасение". Във всички езици обаче то не се превежда, а се предава максимално близко до оригиналното му звучене. В Библията това име се появява около 900 пъти.

Още по темата
Христос всъщност не е име, а титла. В Стария завет се говори за Месията, дошъл да изкупи греховете на човечеството. В Новия завет не се използва думата "Месия", Христос – и в двата случая обаче в превод титлата означава "богопомазан". Първото споменаване на Спасителя в Стария завет е в "Битие" 3:15, а в новия думата се среща над 500 пъти.

Исус нарича себе си по най-различни начини – "хлябът на живота" и "светлината на живота", "добрият пастир" и "човешкият син" (Евангелие на Йоан). Също казва, че е "пътят, истината и животът" (Йоан 14:6).

Професията на Спасителя е дърводелец (Марко 6:3). Това е нормално, защото той отраства в къщата на дърводелец. Има разногласия относно точния превод на думата "дърводелец" – от гръцкото tekton, което е общ термин за човек, който прави неща – в най-общия смисъл е "занаятчия". Най-ранните източници сочат, че Исус е боравил най-вече с дървесина, така че "дърводелец" е удачен превод.

Кога е роден Исус? Рождеството му се чества по традиция на 25 декември. В Библията обаче никъде не се споменава точната му рождена дата. Според много учени той по-скоро е роден през зимата или ранната пролет. Чак в IV век от новото летоброене църквата се спира на датата 25.12.

Всъщност и годината на неговото раждане не е фиксирана точно. Дионисий Малки (около 470 г. – около 544 г.) е римски абат, скит по произход, който се смята за основоположник на летоброенето, използващо като база рождението на Христос, или – началото на новата ера. Според много учени той е сбъркал годините и най-вероятно Христос е роден между 2 и 7 години по-рано от обявеното впоследствие.

Имал ли е родственици? Да, определено – няколко полубратя и сестри. За братята му знаем, че са се казвали Иаков, Иосия, Иуда и Симон (Матей 12:46), но за имената на сестрите му в Светото писание не се споменава нищо.

Въпреки широко разпространения образ на благ и смирен човек Исус всъщност е бил голям кибритлия и е изпитвал силни и дълбоки чувства. Достатъчно е да се припомни как разпердушинва масите на менячите на пари пред църквата (Матей 21:12). Същевременно е бил и изключително състрадателен – разплаква се горко след смъртта на Лазар (Йоан 11:35).

С какво се хранил Спасителя? Според апостол Матей той е консумирал предимно хляб, което е било най-разпространената форма на прехрана в библейските времена. Според Лука също е употребявал чисти меса – агнешко и риба. От неговите думи, че яйцето е добър подарък можем да заключим, че е употребявал и този продукт. Според Стария завет Месията ще се храни още с мед и масло – в Евангелието на Лука (24:42) се казва, че след възкресението Исус е хапнал варена риба и пита мед.


35
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
22
2
 
1
 
! Отговори
dhk13 преди 4 години
До муспи

"Какъв дърводелец, когато дъски там се появяват след като идват англичаните и то с цената на злато, защото най близките дървета са на Балканите и територията на сегашна турция"... Благогаря ти, развесели ме за седмица напред. Рибарите в Юдея вероятно са излизали в езерата и моррто в яхти от метал и пластмаса... А финикииците, които също са цивели по тези земи са плували със златни кораби за по-евтино...
21
0
 
0
 
! Отговори
до2 преди 4 години
Само те ли
20
3
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Толкова години,не го ли опознахте
19
4
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Според мюсюлманите те са си християни а ''Осанна'' на техен диалект си е ''Осамма...бин Ладен''
18
4
 
13
 
! Отговори
до ДО цент преди 4 години
Вие казвате господине че християнството няма шанс, защото нашия бог умира на кръста,
а ислямския е войнстващ . Във Библията е казано, че всеки християнин има право, когато
засягат неговата вяра.неговата земя и семейство също да бъде войнстващ . Това трябва да го знаем много добре и да си браним нашето .
Друго , мюсюлманите са войнстващи като своя пророк и се бият един срещу друг -сунити срещу шеити .Вижте на какво прилича Близкия Изток .Така че шанса е наш.
17
21
 
10
 
! Отговори
BURZUM преди 4 години
Шизофреник!Кланяте се на психично болен!Близкия изток е бил пълен с такива откачалки по това време.Тоя е извадил късмет първо с тариката Павел ,после с нуждата на разлагащата се Римска империя от идеология за сплотяване на простолюдието.И ето ни днес колим агнета румънски при това кухи и с ребра,а не като българските дето са изчезващ вид.
16
6
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Никой не трябва да се примирява с империята на злото - САЩ и това което те вършат.
15
2
 
17
 
! Отговори
Троя преди 4 години
"....староармейското Йешуа" !?!?!
Ех, Верче ,Верче!
Можеше направо да напишеш, че Христос е бил ефрейтор от стр. войски!
14
3
 
4
 
! Отговори
куре преди 4 години
До До 6:
Какво общо имат филмите с истината,те се правят единствено да забавляват хората,нищо повече.
13
21
 
10
 
! Отговори
vanka преди 4 години
Никой нормален човек не вярва в такива църковни глупости,измишльотина голяма.Но щом някой иска да вярва нека,негова си работа.
Но най-ми е смешно като хвали бог за добрините,а злините се преписват само на хората.
Честит ви празник.
12
4
 
12
 
! Отговори
До 6: преди 4 години
И в крайна сметка той е осъден на смърт от римския управител Пилат Понтийски по обвинения, че е подбуждал към бунт срещу римското управление.
==========
Пилат е принуден да осъди Исус. Основния грях за това е на други. Пилат дори си измива ръцете като споменава, че той не иска да поеме отговорността.
Този момент е покажан много добре във филма на Мел Гъбсън "Страстите на Исус".
Между другото, ролята на Пилат там се изпълнява от българин.
11
1
 
18
 
! Отговори
risk assessor. преди 4 години
Апокрифните Евангелия са много повече от едно.
10
0
 
24
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Разбира се! това което Исус е сътворил с изгонването на търговците от Божия храм ме изпълва с възхищение. Това не е акт на вандализъм, а справедлив гняв, породен от непримиримост към поругаването на светите места и неща,към фарисейството в живота въобще. С този свой бунт той ни показва, че хората трябва да са непримирими и борбени срещу алчността, злото и лицемерието. А не бездушни и примирени! Да си търговец и богат, предполага доза лукавство, материална изгода, а това са пороци които нямат общо с ценностите на Църквата. Казва, че по - скоро камила ще влезе през иглени уши, отколкото богат да
9
3
 
10
 
! Отговори
do Надя преди 4 години
И ти може да се смириш! Защо обиждаш? "Не съдете, за да не бъдете съдени"!
8
8
 
17
 
! Отговори
Надя Николова преди 4 години
До 4

А защо е бил разпнат според теб?Той е изкупил нашите грехове за да може и.диоти като теб да пишат такива г.лупави коментари.Покажи малко смиреност поне днес.
7
1
 
32
 
! Отговори
Rabotnik преди 4 години
Разпнат е от римляните по настояване на евреите
6
2
 
20
 
! Отговори
IC XC преди 4 години
Исус е искал да каже, че само Бог може да съди и никой друг.
5
4
 
13
 
! Отговори
IC XC преди 4 години
Исус е бил човек като нас. Със всичките си човешки потребности като нас. Проповядващ светлината и добротата, искащ да няма кръвопролития, искащ да няма робство, хората да не контролират и експлоатират други хора. Искащ неговия народ да не страда от римляните. Но и тогава хората са мисляли само за власт, власт и пак власт.... И в крайна сметка той е осъден на смърт от римския управител Пилат Понтийски по обвинения, че е подбуждал към бунт срещу римското управление.
4
32
 
9
 
! Отговори
До цент преди 4 години
Религия която се кланя на разпнат човек е обречена, особено когато срещу нея е изправен ислямофашизма, решен да завземе целия свят без да жали методи и пари. Съжале боку!
3
29
 
11
 
! Отговори
Лилит преди 4 години
Така погледнато можем да напишем следното CV:
Аз, безработният Иисус Йосифов Назаретски, кандидатствам за помощи.
Роден съм в семейство на трудещи се. Баща ми, ми по паспорт, е занаятчия, прехранва семейството като дърводелец. Майка ми е домакиня, но никога не е осъдена като морално разложена, понеже не е работила в организация от обществената сфера.
В детството си съм имал противообществени прояви, но ги отчетоха като грешки на растежа.
....