Непознатият Христос – в няколко неизвестни щрихи

Въпреки образа на смирен човек, Исус всъщност е бил "кибритлия"
15 апр 2017 14:44,
35
Непознатият Христос – в няколко неизвестни щрихи
Снимка: архив Reuters

1984 години след разпъването на Исус Христос житието на Спасителя продължава да изненадва с неизвестни досега щрихи.

Четирима апостоли – Матей, Марко, Лука и Йоан – описват живота му в евангелия. Има и едно апокрифно – Евангелието от Юда.

С фактологията на тези библейски източници е запознат почти всеки християнин, но има малко известни факти от житието на Спасителя, които може да пробудят нов интерес към него, пише "Труд".

Името Исус произтича от староармейското Йешуа, което означава "спасение". Във всички езици обаче то не се превежда, а се предава максимално близко до оригиналното му звучене. В Библията това име се появява около 900 пъти.

Още по темата
Христос всъщност не е име, а титла. В Стария завет се говори за Месията, дошъл да изкупи греховете на човечеството. В Новия завет не се използва думата "Месия", Христос – и в двата случая обаче в превод титлата означава "богопомазан". Първото споменаване на Спасителя в Стария завет е в "Битие" 3:15, а в новия думата се среща над 500 пъти.

Исус нарича себе си по най-различни начини – "хлябът на живота" и "светлината на живота", "добрият пастир" и "човешкият син" (Евангелие на Йоан). Също казва, че е "пътят, истината и животът" (Йоан 14:6).

Професията на Спасителя е дърводелец (Марко 6:3). Това е нормално, защото той отраства в къщата на дърводелец. Има разногласия относно точния превод на думата "дърводелец" – от гръцкото tekton, което е общ термин за човек, който прави неща – в най-общия смисъл е "занаятчия". Най-ранните източници сочат, че Исус е боравил най-вече с дървесина, така че "дърводелец" е удачен превод.

Кога е роден Исус? Рождеството му се чества по традиция на 25 декември. В Библията обаче никъде не се споменава точната му рождена дата. Според много учени той по-скоро е роден през зимата или ранната пролет. Чак в IV век от новото летоброене църквата се спира на датата 25.12.

Всъщност и годината на неговото раждане не е фиксирана точно. Дионисий Малки (около 470 г. – около 544 г.) е римски абат, скит по произход, който се смята за основоположник на летоброенето, използващо като база рождението на Христос, или – началото на новата ера. Според много учени той е сбъркал годините и най-вероятно Христос е роден между 2 и 7 години по-рано от обявеното впоследствие.

Имал ли е родственици? Да, определено – няколко полубратя и сестри. За братята му знаем, че са се казвали Иаков, Иосия, Иуда и Симон (Матей 12:46), но за имената на сестрите му в Светото писание не се споменава нищо.

Въпреки широко разпространения образ на благ и смирен човек Исус всъщност е бил голям кибритлия и е изпитвал силни и дълбоки чувства. Достатъчно е да се припомни как разпердушинва масите на менячите на пари пред църквата (Матей 21:12). Същевременно е бил и изключително състрадателен – разплаква се горко след смъртта на Лазар (Йоан 11:35).

С какво се хранил Спасителя? Според апостол Матей той е консумирал предимно хляб, което е било най-разпространената форма на прехрана в библейските времена. Според Лука също е употребявал чисти меса – агнешко и риба. От неговите думи, че яйцето е добър подарък можем да заключим, че е употребявал и този продукт. Според Стария завет Месията ще се храни още с мед и масло – в Евангелието на Лука (24:42) се казва, че след възкресението Исус е хапнал варена риба и пита мед.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


35
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари