Преди референдума: Турция обещава екстри за изселниците от България

Сънародниците ни няма да гласуват еднозначно в допитването на Ердоган
Обновена: 15 апр 2017 07:45 | 15 апр 2017 07:44,
143
Преди референдума: Турция обещава екстри за изселниците от България
Снимка: Reuters

В навечерието на съдбоносния за Турция референдум в неделя турското правителство обеща привилегии за изселниците с корени от България и балканските държави. Главната е улесняване и ускоряване на процедурата за получаване на турско гражданство на лицата от турски произход.

На онези, които живеят в Турция и са с чуждо гражданство, но имат роднини от първа степен, които са турски граждани, ще се даде право на придобиване на турско гражданство, залегнало в клаузата "изключителни обстоятелства". Така няма да се налага те да чакат пет години, колкото е предвиденият в закона срок за придобиване на турско гражданство.

"Всички братя, от където и да са, ще може да се възползват от правото на "изключителни обстоятелства" за получаване на турско гражданство". Това обяви министърът на труда и социалните грижи Мехмет Мюеззиноглу на среща с изселници от България и балканските държави в квартала Авджълар.

Още по темата
Министърът съобщи и за прието миналия месец решение на правителството, което предвижда здравна осигуровка срещу 53 турски лири на месец за онези, които не са социално осигурени.

От тази придобивка при същите условия ще може да се възползват и онези граждани с турски корени от други държави, които живеят в Турция, но не са турски граждани. Те ще имат право на медицинска помощ във всички здравни заведения на Турция за срока, предвиден в документа за временно пребиваване, пише 24 часа.

Мюеззиноглу  съобщи, че процедурата по издаване на разрешително за работа ще бъде сведена до 15 дни.

Срещата на министъра с изселниците се състоя в конферентната зала на истанбулската голяма община в квартала Авджълар, който популярно наричат "Малката България" заради компактното население от български изселници.

В края на срещата министърът призова присъстващите да гласуват на референдума в неделя.

"Нека чрез референдума основем стабилна система, в която силата ще е на народа, ще се изпълнява волята на народа", каза той и допълни: "С президент, който ще бъде с пълни правомощия сред народа, чрез демокрация и народната воля да се надяваме, че на 17 април Турция бързо и уверено ще тръгне по пътя на стабилността и прогреса".

Според Ефраим Камбероглу, председател на най-голямата изселническа общност на европейския бряг на Истанбул - Дружеството за култура и сътрудничество на балканските турци в Авджълар, на срещата се коментирали наболелите проблеми на изселниците.

Камбероглу не прогнозира как ще гласуват българските изселници на референдума, защото вотът им едва ли ще е еднозначен.

"Но съм сигурен, че всеки един от общността на българските изселници, която е образована и социално активна, ще гласува по съвест и според собствената си воля, защото в случая избираме не една или друга партия, а става дума за бъдещето на държавата, чиито граждани сме", допълни Ефраим Камбероглу, бивш световен и европейски шампион по свободна борба.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


143
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
26
5
 
15
 
! Отговори
Свидетел преди 7 години
Направи разлика. На КПП КАПИТАН АНДРЕЕВО в Турция е чисто подредено дръвчета млади и учтиви служители, а като минеш в *** - мръсно, изкъртени тротоари, бурени, ***,стари и ръждясали контейнери. Стойте си гладни и мършави в България и плачете да вдигнат заплатите ви,което няма да стане в близките 20 години. Истината е това. Каквито хора живеят в тази безлична територия такива и управниците й.
25
0
 
4
 
! Отговори
Велемир преди 7 години
До Анонимен-20 Ще дойде ден когато ще бъдете изхвърлени от ЗЕМИТЕ НА ДЕДИТЕ НИ!
24
5
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
До 41.Ердоган е ученик на Путин. Ще спечели с 120%. Ще има и 20% против,да не кажат че няма опозиция.
23
4
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
ЕДИН МЕСЕЦ ПРЕДИ РЕФЕРЕНДУМА ПО НАЦИОНАЛНАТА ТЕЛЕВИЗИЯ НА ЕРДОГАНИЯ ОБЯВЯВАТ!!!ЕРСДУХАН ПЕЧЕЛИ С 99.999%
22
6
 
9
 
! Отговори
Активист на БКП преди 7 години
И през 1989г им обещаваха,па половина се върнаха като на.рани...
21
3
 
4
 
! Отговори
ZULU преди 7 години
KATO GO HARESVATE MNOGO RECO SIZOFRENA IDETE V TURKIETO ZA DVA MESETSA I POSLE STE VI VIDIM DUPETA TA,OSTE MALKO I OT DIKTATOR I DEMOKRAT STE IZKARATE,TOCHNO NA REFERENDUMA STE POLUCI GOLAM PARAS OT TURSKIA NAROD.
20
4
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
ОТ РУСОФИЛЬ ГУРБЕТЧИЕВЪ"Нека чрез референдума основем стабилна система, в която силата ще е на народа, ще се изпълнява волята на народа", каза той и допълни: "С президент, който ще бъде с пълни правомощия сред народа.....САМО НЕ МИ Е ЯСНО КАК ТАКА В ТАЗИ СИСТЕМА СИЛАТА ЩЕ Е НА НАРОДА СЛЕД КАТО ПРЕЗИДЕНТЪТ ЩЕ ИМА ПЪЛНИ ПРАВОМОЩИЯ ,ТОЕСТ ЩЕ МОЖЕ ДА ПРАВИ ВСИЧКО НЕЗАВИСИМО ДАЛИ НАРОДЪТ ИСКА ?!
19
8
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Не се заблуждавайте. Турците си харесват Ергодан,както и руснаците Путин. И двамата печелят изборите горе-долу честно.Не им се налага да фалшифицират.Просто, турците и руснаците са по-изостанали в еволюцията народи.Не е политкоректно да се говори така ,но е факт.Тези народи имат нужда от Бащица-Цар. Същество със свръхестествени способности ,което да ги пази,наставлява и на което да се кланят и да обожествяват.
18
10
 
15
 
! Отговори
Дарвин философ преди 7 години
До ВасилевДа, странно само за Ердоган се говори и в България и то негативно.Но ние сме съседи и утре като бъде избран ще работим с него.Популистите трябва да внимават и да не се поддават на 11те лв за глас субсидия ,а да станат по земни.Премахване на субсидиите по проекта на Слави е наложително.Ердоган управлява от 2003г нещо лошо да сте видели от него ?Спирайки и приютявайки 5 милиона сирийци той спаси България!!!!Храни ги вече 6 та година разходите до тук са 25 милярда $....
17
8
 
4
 
! Отговори
Борисов Президент!!! преди 7 години
Тръм, Путин,Саркози,Меркел не са диктатори нале.Не щом се избират от народа!И за България е нужна президентска форма на управление.Сега с червен президент и пътриоти партньори Бойко няма да може да управлява .На всяко решение и закон- вето и пазарлъци .
16
6
 
9
 
! Отговори
Сотир преди 7 години
До ДОЙЧЕМитьо Очите дори се оправи в Истанбул след 9 коршума в Бг само го стабилизираха...
15
9
 
19
 
! Отговори
ДОЙЧЕ преди 7 години
Всички по сериозни заболявания на българите се лекуват в Истанбул.Аналогична процедура в Германия е 10 пъти по-скъпа.Болниците в Турция са най-добрите заедно с Израел и САЩ и са най-достъпни за българите...53 лири са 25лв на месец а получаваш истенско здравеопазване от до без доплащане с най-съвременна апаратура и лекъри на световно и над световно ниво...
14
4
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
дайте им още една екстра да се откажат от българският паспорт или да ги лишим от него и тогава ще видите..... колко ще са щастливи
13
0
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
"" Аааа, в турция минималната е 400 евра. Хахаха. ""..................Ами в Турция не е имало комунизъм, бе ******
12
7
 
20
 
! Отговори
Рими преди 7 години
Да си ги взимат всичките в Анадола.
11
7
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Абе султана не обещава ли 300 лева пенсия? Аааааа, Ко каза? Викаш ако обещае 300 лева пенсия ще го линчуват ли? Защо? Аааа, в турция минималната е 400 евра. Хахаха.
10
11
 
12
 
! Отговори
провинция преди 7 години
С избирането на Султана идва и СВОБОДАТА в България ,от българските некомпетентни,крадливи,корумпирани управници полза нема и народа не е видял и скоро нема да види,ползата ще дойде от Султана....видяхме експеримента на крадливите и корумпираните КАЛИНКИИИИИИ на Б.Б и се оказа страшно вредната,и сега на нов глас се готвят да крадат и да лъжат народа с измислените ПсевдоПатриотите...те ако бяха истински патриоти целия кабинет на Борисов-2 трябва да е в затвора за нанесените огромни щети
9
6
 
14
 
! Отговори
провинция преди 7 години
Един РЕФЕРЕНДУМ и в България и бедната и мизерната провинция да се отдели от крадливия и корумпиран катун София и ще е пътииии по добре за народа,та ще знае че полза нема от кръвожадни те български хиени от катуна София....жълтите павета не са България...не може бедната и изчезващата се провинция да подържа крадливия и корумпиран катун София,почти 80% от бюджета на страната отива за крадливия катун София....другата бедната провинция също трябва да диша и да живеее
8
6
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Не знам колко от вас знаят, но преди няколко години бившият министър-председател на Турция представи книгата си "Стратегическа дълбочина" в София, в която пише леко завоалирано, че Съединението от 1885 е историческа грешка, която трябва да се поправи. Българският политически елит присъствал на тази премиера е ръкопляскал... Това е истинската пета колона на Турция в България и ние си ги избрахме за пореден път...
7
5
 
15
 
! Отговори
провинция преди 7 години
За българските политици България е само крадливия и корумпиран катун София,нарочно уж инвестират в катуна София ,с цел да ги крадаааааат,извън София инвестират само в асвалт на магистрали и уж безплатно саниране...и там само огромни кражбиииии,извън София инвестират и уж на граничната ограда между Турция и България,но и там само огромни кражби от обръчите на ПсевдоПатриота-фашиста Валери Симеонов....не става така ,за кражби и корупция трябва да има сурови наказани политици,а в БГ ги толерираааат