Северна Корея днес: Един парад с усещане за война

Пхенян обяви, че е готов за война, ако САЩ предприемат военни действия
15 апр 2017 14:58,
495

 Снимка: Reuters

Северна Корея демонстрира военна мощ на парад в памет на основателя си Ким Ир-Сен и обяви, че е готова за война, ако  САЩ поискат това.

Парадът идва на фона на нарастващото напрежение между двете държави заради ракетно-ядрените изпитания на Пхенян.

С парада днес Северна Корея отбеляза 105-годишнината от рождението на покойния си основател и "вечен президент" Ким Ир-сен, предаде ДПА.

Парадът прие лидерът на Ким Чен-ун - внук на Ким Ир-сен, който поздрави участващите войници и събралото се множество, показват кадри, излъчени от държавната телевизия.

Още по темата
На събитието бе показана и нова междуконтинентална балистична ракета, както и прототипи на ракети, които могат да се изстрелват от подводници, заяви южнокорейската армия, цитирана от южнокорейската агенция Йонхап, съобщи БТА.

В реч на парада висшият представител на държавното ръководство на Северна Корея Чхуе Ньон-хе заяви, че Северна Корея е готова за война, ако САЩ предприемат военни действия и каза, че Пхенян ще отговори на "ядрена война" с ядрените си оръжия.

Рожденият ден на Ким Ир-сен е честван в КНДР като "Денят на слънцето" и е най-важният национален празник.

Преди парада имаше спекулации, че Северна Корея ще използва този ден, за да извърши ракетно или ядрено изпитание. Американската телевизия Ен Би Си нюз съобщи в четвъртък, че ако стигнат да убеждението, че Пхенян е напът да извърши изпитание на ядрено оръжие, властите в САЩ може да нанесат превантивен военен удар.

На спътникови снимки от сряда се вижда, че севернокорейският ядрен полигон Пхунгие-ни е в готовност, съобщи американски аналитичен център.

За разлика от предишни паради, на които е присъствал Ким, сред гостите на днешния не беше забелязан високопоставен представител на китайската държава, отбелязва Ройтерс. Китай е единственият голям съюзник на Северна Корея, но се обяви против ракетно-ядрените й изпитания и подкрепи режима на санкции на ООН.

Северна Корея показа днес нови типове междуконтинентални балистични ракети, монтирани върху шасита на камиони, което подсказва, че Пхенян работи върху нова концепция за такива ракети, заяви Мелиса Ханъм от Института за международни изследвания "Мидълбъри" в Монтерей, Калифорния.

Тя обаче припомни, че Северна Корея има навика да показват на паради някои нови оръжия, които още не са минали изпитания и не са били изстрелвани.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


495
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
317
3
 
11
 
! Отговори
до 370 от славянин преди 7 години
Абе Москва си е приличен град в сравнение с африканско-арабските столици на държавите от ''белия свят''!
316
1
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
До Мелания има късмет най вероятно на гнома Путин ще му излезе късмета 4е като го напъне дебелия великан Ким могъщи
315
1
 
6
 
! Отговори
Мелания има късмет преди 7 години
Мелания Тръмп ще извади късмет. Нека бай Дончо (Доналд) да стреля срещу Ким Чен Ун и два-три след това Мелания ще се казва или Ун или Путина. Не мога да си представя този Ким възседнал дългокраката Мелания. У него харесвам само подстрижката и смелостта му да се блещи на бай Дончо. Но този път бай Дончо може да яде таламангата.
314
4
 
5
 
! Отговори
Шоп преди 7 години
България е с 4 пъти по-малко население и 3 пъти по-голям брутен продукт.
313
1
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
в се пак факта 4е северна Корея има по високи сгради и по добри улици от Москва не може да се отре4е
312
1
 
3
 
! Отговори
Viva С. Корея преди 7 години
До SpaceX 355Имаш предвид феновете на Буда и Лиляна Павлова ли?
311
2
 
11
 
! Отговори
славянин преди 7 години
Като сравня снимките от Пхенян с тези от София разбирам кой е първият и кой третият свят! Както е казано - една снимка казва повече от хиляда думи!
310
1
 
8
 
! Отговори
щракомбел преди 7 години
чета ви излишните и смешни дискусии днес по обед САЩ си обраха "победоносно посраните круши
309
4
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
До До 352Бягай в Рашка Говняшка тогава.
308
3
 
8
 
! Отговори
До 352 преди 7 години
Опитах, не става. В Северна Корея не приемат стръганаци от България, казват , че мястото ни било в страните от ЕС. Пращат ни там да ходим да просим.
307
3
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Хихихи, бетер комунисти.
306
4
 
15
 
! Отговори
До Фронто преди 7 години
Здрасти Фронто, ти нищо не знаеш за Северна Корея. Тази държава има наложени санкции от преди 60 години. От глад започнаха да произвеждат балистични ракети и ядрени бомби, правят самолети. Днес командващия парада се возеше в Мерцедес. От глад естествения прираст за една година е 680 000 човека. Ние смена помощи от ЕС и имаме отрицателен прираст - 52 000 за една година. Това е положението. Прочети още за КНДР, няма да ти е излишно.
305
7
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Северна Корея и династията Ким са руско творение и носят всички най-отвратителни черти на създателката си.
304
4
 
6
 
! Отговори
Viva С. Корея преди 7 години
До славянинДа, истината е, че ФАЩ много добре знаят, че при евентуален конфликт с Русия, ще претърпят сериозни поражения и за това всячески избягват подобен контакт. За това тероризират само значително по-изостанали технологично държави по отношение разработка и притежаване на оръжия и армия - примери колко щете по целия свят - Югославия, Иран, Ирак, Либия, Сирия и т.н., където почти не търпят някакви поражения и няма как да им бъде даден отговор с удар по тяхната територия в Америка...
303
9
 
5
 
! Отговори
Фронто преди 7 години
Какво знаем официално за С.Корея? Половината от необходимото за физическото изхранване на населението идва от ООН! Хора възхваляващи режима там,опомнете се!
302
2
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
ако американците не ги заплашваха постоянно нямаше да има никакви войни. не съм чул северна корея да се нападнали някои или да са го бомбардирали
301
1
 
15
 
! Отговори
Гледах парада преди 7 години
Гледах парада. Поздравления за Ким Чен Ун ! Гледайте и го вие. Ще стигнете до моя извод - отлична армия, отлично въоръжение, липсват им само Помака, Трудовака и Шматката. Без тези експерти КНДР е за никъде. Аз съм трътлестия макак от Банкя. Днес преядох с яйца, от малък ям много яйца, това и Меркел го знае. Хайде честита Коледа на всички.
300
13
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Русофилите са най-големите ***, а руското мекepe, което е на смяна да не трие. В
299
2
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Явно Тръмп като е видял парада, му се е дръпнала фашшкията. Защото тези ракети могат спокойно да стигнат до щатите. Особенно до цветущото западно крайбрежие. А локализирането на тези мобилни ракети, хич не е лесна работа. Все едно подводница в океана.
298
1
 
8
 
! Отговори
Да се оплача ! преди 7 години
Софиянец от Ст. Загора съм. През 2012 г. Лили Магистралката довърши лота Оризово-Ст.Загора. Същата година беше направен ремонт. Ремонти бяха правени всяка година от тогава до 2016 г. Участъка е отново за ремонт. Изпълнението беше извършено от фирма на Шиши. Днес Лили да не боядисва червени яйца (тя е 40 г.не е минала през климакса и още може да ги боядисва), а да се качват с Шиши на джипката и да отиват да правят асфалта. После стиропора.