Северна Корея днес: Един парад с усещане за война

Пхенян обяви, че е готов за война, ако САЩ предприемат военни действия
15 апр 2017 14:58,
495

 Снимка: Reuters

Северна Корея демонстрира военна мощ на парад в памет на основателя си Ким Ир-Сен и обяви, че е готова за война, ако  САЩ поискат това.

Парадът идва на фона на нарастващото напрежение между двете държави заради ракетно-ядрените изпитания на Пхенян.

С парада днес Северна Корея отбеляза 105-годишнината от рождението на покойния си основател и "вечен президент" Ким Ир-сен, предаде ДПА.

Парадът прие лидерът на Ким Чен-ун - внук на Ким Ир-сен, който поздрави участващите войници и събралото се множество, показват кадри, излъчени от държавната телевизия.

Още по темата
На събитието бе показана и нова междуконтинентална балистична ракета, както и прототипи на ракети, които могат да се изстрелват от подводници, заяви южнокорейската армия, цитирана от южнокорейската агенция Йонхап, съобщи БТА.

В реч на парада висшият представител на държавното ръководство на Северна Корея Чхуе Ньон-хе заяви, че Северна Корея е готова за война, ако САЩ предприемат военни действия и каза, че Пхенян ще отговори на "ядрена война" с ядрените си оръжия.

Рожденият ден на Ким Ир-сен е честван в КНДР като "Денят на слънцето" и е най-важният национален празник.

Преди парада имаше спекулации, че Северна Корея ще използва този ден, за да извърши ракетно или ядрено изпитание. Американската телевизия Ен Би Си нюз съобщи в четвъртък, че ако стигнат да убеждението, че Пхенян е напът да извърши изпитание на ядрено оръжие, властите в САЩ може да нанесат превантивен военен удар.

На спътникови снимки от сряда се вижда, че севернокорейският ядрен полигон Пхунгие-ни е в готовност, съобщи американски аналитичен център.

За разлика от предишни паради, на които е присъствал Ким, сред гостите на днешния не беше забелязан високопоставен представител на китайската държава, отбелязва Ройтерс. Китай е единственият голям съюзник на Северна Корея, но се обяви против ракетно-ядрените й изпитания и подкрепи режима на санкции на ООН.

Северна Корея показа днес нови типове междуконтинентални балистични ракети, монтирани върху шасита на камиони, което подсказва, че Пхенян работи върху нова концепция за такива ракети, заяви Мелиса Ханъм от Института за международни изследвания "Мидълбъри" в Монтерей, Калифорния.

Тя обаче припомни, че Северна Корея има навика да показват на паради някои нови оръжия, които още не са минали изпитания и не са били изстрелвани.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


495
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
297
1
 
9
 
! Отговори
славянин преди 7 години
Днес рано сутринта на поредният изпитателен полет разработваната в момента руска хиперзвукова противокорабна крилата ракета ''Циркон'' е постигната скорост от 8 МАХ (8 пъти скоростта на звука) като разработчиците и твърдят че пределната и скорост може да достигне 12-13 МАХ, като от 2018-та година започва серийното и производство! Краварските флотилии плаващи по цялото земно кълбо, гордостта на ''башдемокрацията'', скоро ще станат безполезни, поне в евентуална война срещу Русия!
296
1
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Обаче на снимките, тези мобилни комплекси, които много приличат на руските Топол и Ярс би трябвало да имат обсег от 10000 км. Най-интересното е че велимите щати, нямат мобилни пускови установки за балистични ракети.я
295
3
 
10
 
! Отговори
КРАЛИ МАРКО преди 7 години
Винаги съм изпитвал ненавист към измислената държава наречена сащ .Бих бил най щастливият човек ако изчезне от лицето на земята без да пострадат хора от другите страни. Дано Господ даде възмездие по някакъв начин на тези човекоубийци. Все пак възмездието от Всевишния е невъзможно да избегне никой. Сееш ветрове ,жънеш бури .
294
2
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
До SpaceXА ти що не емигрираш в САЩ да им миеш улиците, там е много яко. Не можеш? Ми що така бе, а? Аааа, нямаш виза, а? Бе България не беше ли членка на ЕС който има безвизов режим със САЩ, американците си влизат в България свободно без визи!
293
5
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
До Анонимен 318Да,точно затова,Северна Корея е място за безправие,жестоки убийства без съд и присъда на инакомислещи,лоша храна,примитивен начин на живот ,цензура,диктатура и каквото се сетиш ,най-лошо за обикновения човек.Не дай си Боже,някой да каже погрешна дума,веднага се осъжда на жестока смърт.Шишкото си изби собствения род,за да заеме този пост.Такива ненормалници с ядрени бойни глави,това е заплаха за света.
292
9
 
3
 
! Отговори
Фронто преди 7 години
Към 296(за поредността): Да видим какво е намислил Тръмп за Куба. Куба от десетилетия е буфера. После? После ще коментираме, но когато се появи Тръмп и го сравних с Рейгън никой не ми обърна внимание. Ще има екшън /не непременно с бомби/. Русия панически се страхува от война,те си знаят .че за нищо не стават. Страховете си крият зад бабаитлък,сега Тръмп ще ги разкрие. Ще има да се се смее светът на " изназадването" на Москва. Много ги е страх,горките!
291
0
 
8
 
! Отговори
диванка тръмп преди 7 години
Ама, тате, тия тука ме обиждат :-( Да ги бомбардираме! Ще ги обвиним в това, че имат два танка и половина и се готвят да купят трети. Правят се на приятели, пък не ни уважават....
290
1
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
От този самолетоносач, ще излезе чудесен изкуствен риф.
289
1
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
"И защо те могат да разработват такива оръжия, а когато Северна Корея го прави, я изкарват световното зло?"Защото те са демократични, а Северна Корея не е!
288
2
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Китай се съгласи за първи път,с предложението на САЩ ,за ембарго с въглища и други стоки срещу Северна Корея,която полека губи традиционния си партньор.
287
6
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Не разбирам какъв е този жален плач за севернокорейския диктатор? Или по заповед на Москва русофилите се превърнаха в приятели на Ким Чен Ун.
286
4
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Южнокорейски граждани казаха,че не ги интересува "представлението",в Северна Корея и не желаят да се затормозяват с него.А специалисти изказаха съмнение,че показаните на парада ракети са изобщо годни,за употреба.
285
1
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
До Viva С. КореяПътища наистина нямат много, но няма и за какво. Там бензина е кът, много трудно се намира бензин заради икономическата блокада. Въпреки че си произвеждат собствени автомобили наорода не кара коли зашото бензина ще бъде по-скъп от колата. Колкото бензин успеят да внесат всичко отива за армията и обществен транспорт. И въпреки това се оправят и наритаха зypлите на наглите американци.
284
2
 
15
 
! Отговори
Viva С. Корея преди 7 години
Колкото до Северна Корея, онзи ден съобщиха, че са открили цял комплекс от небостъргачи на по 100-тина етажа. Та, не знам как някой хора си позволяват да плюят тук - мястото на анархия, кражби и бутафорни пътища.Замислям се, кое е нещото което пък ние сме открили напоследък символ на икономическия ни просперитет и стигам някъде до многобройните отрязани лентички от Буда за кръстовище, саниран блок... и се стигне до услужливо направения на олигарха Домуса стадион с държавни пари.. Ово е стандарт
283
0
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
А проспериращата членка на ЕС(на втора скорост) и НАТО България каква армия има?
282
1
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Ще подпалят света,кравите.Те кво си мислят че ще еволюират в бункерите.Ще настъпи ядрена зима за150 год.,радиацията отделно.И с човешкият род,сбогом
281
0
 
18
 
! Отговори
Реалността преди 7 години
На нашата държава ще и трябва поне 10 милиарда нов заем само за дрехите на тези войници на парада.
280
1
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Не знам, каква атомна бомба разработват САЩ, но днес отложиха отново с десеттина години стартът на,,Орион",( пак, ще летят в космоса, само ако руснаците благоволят, да ги натоварят, като чували с картофи )
279
0
 
22
 
! Отговори
Америка за България преди 7 години
Ако САЩ е приятел на нашата държава, то с такъв приятел врагове не ни трябват.
278
1
 
14
 
! Отговори
Viva С. Корея преди 7 години
До Бяхме преди години тТи живял ли си там, та знаеш или си гледал много американо-еврейска телевизия?!Препоръчвам на такива като теб, да намалят значително телевизията и интернета и да си дадат сметка до каква степен са зомбирани и с промити мозъци. То е ясно, че се излъчва това, което хамериканците искат да внушат.Държавата, в която на анархията й викат демокрация, се дразни, че не може да сложи ръка на строя там, в СК и да продължи пъкленото си дело да разваля социалното общество по света