Северна Корея днес: Един парад с усещане за война

Пхенян обяви, че е готов за война, ако САЩ предприемат военни действия
15 апр 2017 14:58,
495

  Снимка: Reuters

Северна Корея демонстрира военна мощ на парад в памет на основателя си Ким Ир-Сен и обяви, че е готова за война, ако  САЩ поискат това.

Парадът идва на фона на нарастващото напрежение между двете държави заради ракетно-ядрените изпитания на Пхенян.

С парада днес Северна Корея отбеляза 105-годишнината от рождението на покойния си основател и "вечен президент" Ким Ир-сен, предаде ДПА.

Парадът прие лидерът на Ким Чен-ун - внук на Ким Ир-сен, който поздрави участващите войници и събралото се множество, показват кадри, излъчени от държавната телевизия.

Още по темата
На събитието бе показана и нова междуконтинентална балистична ракета, както и прототипи на ракети, които могат да се изстрелват от подводници, заяви южнокорейската армия, цитирана от южнокорейската агенция Йонхап, съобщи БТА.

В реч на парада висшият представител на държавното ръководство на Северна Корея Чхуе Ньон-хе заяви, че Северна Корея е готова за война, ако САЩ предприемат военни действия и каза, че Пхенян ще отговори на "ядрена война" с ядрените си оръжия.

Рожденият ден на Ким Ир-сен е честван в КНДР като "Денят на слънцето" и е най-важният национален празник.

Преди парада имаше спекулации, че Северна Корея ще използва този ден, за да извърши ракетно или ядрено изпитание. Американската телевизия Ен Би Си нюз съобщи в четвъртък, че ако стигнат да убеждението, че Пхенян е напът да извърши изпитание на ядрено оръжие, властите в САЩ може да нанесат превантивен военен удар.

На спътникови снимки от сряда се вижда, че севернокорейският ядрен полигон Пхунгие-ни е в готовност, съобщи американски аналитичен център.

За разлика от предишни паради, на които е присъствал Ким, сред гостите на днешния не беше забелязан високопоставен представител на китайската държава, отбелязва Ройтерс. Китай е единственият голям съюзник на Северна Корея, но се обяви против ракетно-ядрените й изпитания и подкрепи режима на санкции на ООН.

Северна Корея показа днес нови типове междуконтинентални балистични ракети, монтирани върху шасита на камиони, което подсказва, че Пхенян работи върху нова концепция за такива ракети, заяви Мелиса Ханъм от Института за международни изследвания "Мидълбъри" в Монтерей, Калифорния.

Тя обаче припомни, че Северна Корея има навика да показват на паради някои нови оръжия, които още не са минали изпитания и не са били изстрелвани.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


495
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
357
0
 
3
 
! Отговори
Хари Ефтимов преди 6 години
До Шоп Абе *** смотан ,колко пенсионери получават 600 лева ,Вие излизали ли сте извън София или сте още под влиянието на наркотиците,***.
356
5
 
17
 
! Отговори
Война няма да има преди 6 години
Краварите са страхливи и те воюват само ако имат съотношение по-голямо от 20:1 в тяхна полза. Корейците са мотивирани защото защитават родината си, те много добре знаят какво стана с Ирак и Либия, които повярваха на САЩ и се предадоха. В допълнение ще има война между дрогираните *** на САЩ и добре подготвената и въоръжена армия на Корея, в С. Корея марихуана и наркотици няма.Просто краварите нямат никакъв шанс дори и да ползват ядрено оръжие.
355
3
 
9
 
! Отговори
урок от историята преди 7 години
Пхенян предлага военен конфликт - САЩ остава в изчаквателна позиция.Ха са им дръпнали опашката, ха са ги сритали. То и магарето на село така прави.Спомняте ли си Пърл Харбър? После кой бил виновен . . .
354
2
 
24
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
В природно отношение България е малък рай- климат, води, релеф, почви ,растителност- всичко.Камък да вдигнеш- храна намираш, казват старите хора.Затова и оцеляваме досега.
353
9
 
5
 
! Отговори
Шоп преди 7 години
Желаещи за емиграция на - 25С по четири месеца в годината има ли?А другите четири по на минус 10?*** за какво драпат към Поморие?
352
18
 
4
 
! Отговори
Шоп преди 7 години
3200 лв в Москва взимат мениджърите от средно ниво.Само че там зимата е 8 месеца. А тука не стига, че е само 3-4 месеца, но държавата дава безплатен *** и дърва. В Москва мое ли да се разходи на 2км и да си набере дърва? А у нас 80% от хората могат. На българския пенсионер освен че пенсията му е 600 кинта, му дават безплатни лекарства, слухов апарат, годишна винетка, карта за градски транспорт, куп изследвания само срещу потребителска такса от 3,20, и той пак иде и се оплаква.
351
4
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
тя и с 400 уж прихващала на 400 км а се оказа на 30 км та така и в раша много богати ама дупето им по голо от нашето
350
4
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
До ШопВ България пенсиите са по 500 лв, а не заплатите.Значи ГЕРБ и патриотите смятат на намалят пенсиито от 500 на 200 лева!
349
2
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Пенсия в България - 200 лева. Заплата в София - 750 лева. В провинциата 380 лева, ако изобщо има работа, има райони където незработицата е над 50%.
348
17
 
3
 
! Отговори
Шоп преди 7 години
В България пенсиите са по 500 лв, а не заплатите.Заплатите в София са по 2-3 000 лв.
347
3
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
А при тоя просперитет и високи заплати в членката на ЕС(на втора скорост) и НАТО всички стоки в магазините са западни, няма нищо българско, безработицата реално е над 25%, а 3 милиона евроатлантици слугуват на Запад за мизерно заплащане и пращат пари на семействата си в България да купуват западни стоки и парите пак се връщат на запад да плащат с тях на робите - праткически на Запда робите им излизат безплатно.
346
4
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
До Анонимен 396 Взимаме колкото Вас в путинския ви рай
345
2
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
55 рубли е билета в метрото в москва
344
3
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
А бе, там в членката на ЕС (на втора скорост) и НАТО нали живеете добре, взимате големи заплати при евроатлнантизма, защо се вълнувате толкова от заплатите в Русия, а? Там живеят бедно, в членката на ЕС(на втора скорост) и НАТО живеят богато, хубаво, а някакъв даже и онлайн-обявите за работа в Русия взел да чете и да ги споделя в коментара си. Освен това статията е за военен парад в Северна Корея!
343
5
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
До Анонимен 393 - 46 рубли бензин ама А 85 и то един бензин руски ) а за 2000 всяка рускиня трябва да поработи по гръб поне година НА ЯСНО СЪМ 4е за Руснака в ко4ината ТОВА Е НАЙ БОГАТОТО МУ ВРЕМЕ от как има държава Изобщо
342
7
 
6
 
! Отговори
Шоп преди 7 години
При тия заплати и тая липса на безработица, трябваше светът да е заринат от стоки "сделани" в ***. А пък аз нещо не наблюдавам такова нещо... Ще ми покажете ли един руски индустриален продукт на световно ниво?
341
4
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
46 рубли бензин това е 1.50 лева. При заплати от порядъка на 1700 - 2000 лева. А в България при заплати 500 лева бензина е 2 лева.
340
4
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
До Анонимен 388 отваряш обявите за работа в русия и о 4удо 100500 места за менажери по 50 000 - 150 000 рубли и 10 места за работници в цех за по 28 000 - 35 000 -- така като го сметнеш Идва 50 000 рубли Аре стига с 4екиските номера
339
5
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
До АнонименБилета за метро в Москва за еднократно пътуване е 30 рубли - около 1 лев. Това е при заплата в москва поне 100 000 рубли, около 3200 лева. А в София заплатата е 700-800 лева а билета стрива 1.60.
338
5
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Тия просто ще помелят краварите ако онези се осмелят да ги нападнат. Единствения шанс е да ги унищожат с ядрено оръжия, но и Северна Корея ще отвърне и ще бастиса поне няколко щата. Краварите са бъзливци, няма да посмеят. Оранжевият пуяк в Белия дом само се дуе и вече не знае какво да прави, тотално се е шашардисал, едно говори, друго върши или си сменя мнението като Бойко Борисов.