Жертвите на атентата край Алепо вече са 126

68 от загиналите при атаката на автобуси са деца
Обновена: 16 апр 2017 17:36 | 16 апр 2017 17:24, Веселина Йорданова
79
Жертвите на атентата край Алепо вече са 126
Снимка: БТА

Броят на загиналите при вчерашния самоубийствен атентат в Сирия достигна 126, сред които 68 деца и 13 жени, предадоха световните агенции, като се позоваха на Сирийския център за наблюдение на правата на човека.

Още по темата

Неправителствена мониторингова организация, която е базирана във Великобритания и разполага с широка мрежа от информатори в Сирия, съобщи, че 109 от убитите са жители на Фуа и Кафрая - две селища в контролираната почти изцяло от бунтовници северозападна провинция Идлиб, чието население симпатизира на режима на президента Башар ал Асад.
 
Очаква се броят на жертвите да продължи да нараства.
 
До момента никой не е поел отговорност за атаката. Тя обаче носи почерка на джихадистки групировки като "Ислямска държава" и Джебхат Фатах аш Шам, бившия клон в Сирия на терористичната мрежа Ал Каида.
Нападението бе извършено в Рашидин - контролирано от бунтовници западно предградие на големия град в Северна Сирия, Алепо. Мишена на атаката с натъпкана с експлозиви камионетка станаха блокирани автобуси с евакуирани жители на Фуа и Кафрая.
 
Над 7000 човека, евакуирани в петък от четири обсадени сирийски селища, бяха блокирани вчера заради разногласия, които не позволиха те да продължат по пътя си. След атентата извозването на евакуираните бе възобновено.
 
В петък едновременно 5000 души бяха евакуирани от Фуа и Кафрая и 2200 - от контролираните от бунтовници селища Мадая и Забадани. Тези евакуации, последните от дълга поредица от началото на войната в Сирия преди повече от 6 години, бяха извършени по силата на споразумение, сключено между Катар, който подкрепя бунтовниците, и Иран, съюзник на режима на президента Башар ал Асад.
 
След евакуирането им с автобуси, бойците и цивилните от Фуа и Кафрая, трябва да се отправят през Алепо към столицата Дамаск и крайбрежната провинция Латакия, които са бастиона на режима. В същото време, отново през Алепо, хората, евакуирани от Мадая и Забадани, пък е предвидено да потеглят за северозападната провинция Идлиб, която е почти изцяло под контрола на противниците на Асад.
 
Общо 30 000 души трябва да бъдат евакуирани на два етапа през следващите 60 дни по силата на споразумението, сключено през миналия месец. 
 
Очаква се днес да бъдат евакуирани над 3000 човека - 3000 от Фуа и Кафрая и 200, предимно бунтовници, от Мадая и Забадани. (БТА)

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


79
Още по темата: атентатСирияАлепо
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
52
8
 
0
 
! Отговори
Shopp™ преди 6 години
Почеркът на руските служби е характерен - винаги между жертвите преобладават жени и деца.
51
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Dnes.bg , Ако ще информирате хората поне си пишете материалите сами. Тоя журналист дето е "написал " статията поне да беше оправил шрифта и Font на текста та поне да си помислим че го е написал
50
5
 
3
 
! Отговори
Ala_Bala преди 6 години
Америка ще свика ли извънредно заседание на Съвета за Сигурност? Русия уби тези хора!
49
0
 
0
 
! Отговори
Цион преди 6 години
До ХмИ Катар и Суадитска арабия.
48
0
 
15
 
! Отговори
край преди 6 години
Нема ли некой да е Алепо. Не е престижно а?
47
1
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Това са изчадията на Сащ
46
1
 
12
 
! Отговори
Хм преди 6 години
До ShoppНе се прави на л.у.д!Конвоя от автобуси е пристигнал на няколко километра от Алепо(правителствена територия) и там е спрян от недоволни от споразумението!Колко са били умерени или неумерени тия-не знам,но е факт,че са го направили!После идва и бомбата,която очевидно не е с извънземен произход!Впрочем,трябва да отбележим,че прословутия "режим" досега не е извършил НИТО един атентат,нещо което е ежедневие за джихадистите.
45
2
 
8
 
! Отговори
Хм преди 6 години
До юбералесОчевидно си нямаш представа за какво става дума!Евакуират се два алуитски анклава-Фуя и Кефрая,които са в средата на Идлиб,обградени отвсякъде от умерени и неумерени демократични главорези!Жертвите са именно от тях!И ще тежат изцяло на съвестта на американците,ако приемем че имат въобще съвест!
44
1
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Шопе, къде да се срещнем? Отдавна искам да те образовам!
43
1
 
2
 
! Отговори
Иванка Тръмп преди 6 години
Тате,тате, много съм ***. На кого съм се метнала ??
42
9
 
3
 
! Отговори
юбералес преди 6 години
До ХмНаселението от тези райони се евакуира, защото ще следва война за превземането им от Асад. Хората не бягат от тамошната власт при Асад, бягат от войната на Асад.
41
21
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
САЩ са единствените, които водят война с ИД.
40
4
 
24
 
! Отговори
Хм преди 6 години
Подкрепяните от САЩ джихадисти убиха 120 невъоръжени(повечето деца),които се евакуираха от демократизирани вече области на Сирия при "диктатора" Асад!Не ви ли говори нещо това?Защо сирийците бягат от "свободните"територии,а си живеят нормално при "режима"?Преди 27 години твърдо вярвах в демокрацията по американски и европейски образец,но след всичко случило се в Югославия,Либия,Ирак,на 11.09.01 и прочее смятам,че единствения шанс на света за мир е пълното унищожение на Вашингтон и Тел Авив...
39
3
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
От един красив сирийски град, сега град Алепо е развалини само, благодарение на хамериканските ***!Докторе, знай едно- Владимир никога няма да те изостави в борбата срещу платения *** на хамериканеца!Вече е твърде късно!
38
3
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Горките...с какво заслужиха тази съдба сирийчетата?Защо се избиват деца заради болните имперски интереси на някакви откачени янки зад океана?
37
3
 
21
 
! Отговори
ПАЗАРДЖИК преди 6 години
в одеса киевската власт изгоряха около 50 човека в алепо 200 човека 68 деца никои не води следствие зашото лидерите на запад не искат това. самите лидери от запада ги финансират а винаги путин е им виновен.ето ви доказателство ..това чудо е за три дена и ще се забрави и старата песен на запад ще почне с нов глас
36
4
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Когато видите в България сирийци бягащи от Сирия запомнете че те бягат от война, а не за по-добър живот в Германия.
35
0
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
до 38Сталин казваше точно това: "Да убиеш един човек е престъпление. Да убиеш милиони е статистика"
34
10
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Ес и НАТО трябва да предупредят хората, че сипатизирането на Асад и Путин е опасно за тяхното здраве.
33
0
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Ако убиеш 1 човек,все едно си убил целия свят.Лицемери