При 90% преброени бюлетини: 52.8% казаха "да" на Ердоган

Избирателната активност на референдума в Турция е била 86%
Обновена: 16 апр 2017 19:37 | 16 апр 2017 19:28, Веселина Йорданова
116
При 90% преброени бюлетини: 52.8% казаха "да" на Ердоган
Снимка: БТА

При 90% преброени бюлетини от референдума в Турция, 52,8 на сто от гласувалите са подкрепили промяна на Конституцията, предаде Анадолската агенция, цитирана от БНР.

Още по темата

Неофициалните данни сочат, че по-голям процент от гласувалите в централен Анадол са одобрили измененията.

Мнозинството от гласоподавателите в регионите край Егейско море и в югоизточната част на страната, населена предимно с кюрди, са били против.

Турската телевизия телевизия НТВ, цитирана от БТА, съобщи, че 52,77% от турските избиратели са гласували с "да", според преброени 87,84 процента от бюлетините. 47,23 % от избирателите са посочили отговор "не".

Според последните данни 50,40 от избирателите в най-големия турски град Истанбул са гласували с "не" на всенародното допитване.

В столицата Анкара изборът на 51,13 процента от избирателите е "да", а на 48,87 - "не". 

Около 86 на сто от имащите право на глас са участвали в референдума в Турция за промяна на Конституцията, обяви телевизия Хабертюрк.

Анадолската агенция съобщи, че най-малко осем души, издирвани от властите за предполагаеми връзки със забранени групировки, са били задържани в избирателните секции днес, предаде Асошиейтед прес.

Заподозрените са били задържани в градовете Адана, Малатия и Трабзон от полицията, която ги чакала в избирателните секции, за да пуснат бюлетината си за днешния референдум.

Най-малко петима души са задържани за предполагаеми връзки със забранената Кюрдска работническа партия /ПКК/. Трима други са били издирвани за връзки с движението на живеещия в САЩ ислямски проповедник Фетхуллах Гюлен, когото Турция обвинява за неуспешния опит за преврат през юли миналата година.

Първите официални резултати от вота в Турция се очакват около 21 ч.

Ако промените бъдат одобрени, правомощията на президента Реджеп Тайип Ердоган ще бъдат значително увеличени.

Проучванията на общественото мнение показват, че има малка преднина в подкрепа на измененията. Според Ердоган и поддръжниците му те са необходими, за да може страната по-добре да се справя с политическите предизвикателства и проблемите със сигурността.

Опонентите му обаче твърдят, че това ще бъде стъпка към авторитарен режим. 

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


116
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари