Решаващ ден в Турция, дали Ердоган ще получи още власт?

252 000 полицаи и 128 000 войници са мобилизирани за референдума
183
Решаващ ден в Турция, дали Ердоган ще получи още власт?
Снимка: Reuters

252 000 полицаи и 128 000 войници от турската жандармерия са мобилизирани за охраната на референдума за конституционните промени, който ще се проведе днес в Турция, съобщи турският министър на вътрешните работи Сюлейман Сойлу, цитиран от БТА.

Още по темата

Мерките за сигурност в страната са повишени до най-висока степен.

Разкрити са над 167 000 избирателни секции. Има секции и в турските затвори. А гласуването на граничните пунктове, летищата и пристанищата продължава и днес и ще приключи в края на изборния ден.

Със самолети на Търкиш еърлайнс бяха транспортирани в Анкара чувалите с бюлетините, подадени от избирателите в чужбина, които са около 1.5 милиона. Но тяхното броене ще се извърши след приключването на изборния процес.

Според наблюдатели гласовете от чужбина може да се окажат решаващи за резултатите от вота.

Опозиционната Народнорепубликанска партия е сформирала в Истанбул кризисни щабове за предотвратяване на възможни нарушения в изборния процес. Юристи и близо 200 000 души ще бъдат доброволни наблюдатели.

Компактно населената с български изселници община Авджълар ще осигури безплатно транспорт за хората с увреждания до избирателните секции. Екипи на общината ще помагат за тяхното безпроблемно придвижване до местата за гласуване.

Последните проучвания на социологическите агенции сочат преднина за подкрепа на конституционните промени, като прогнозите варират между 53 и 60 на сто в подкрепа на промените.

Първите неокончателни резултати се очаква да бъдат подадени към 19 ч. местно време.

Всички телевизионни канали ще излъчват специални програми след вдигането на забраната за публикуване на резултатите. Като цяло Турция я очаква много дълга нощ в неделя срещу понеделник.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


183
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
86
4
 
5
 
! Отговори
французин от Италия преди 7 години
Приятел ти османски въобщше знаеш ли?Ще ти кажа, че дори неуките турци бъткат не турският словоред, а българският, бъркат българските родове, защото в турският няма родове. Както писах старите хора са учили само на турски в българските училища. Някои даже до смъртта си не научиха българският добре, защото не им и трябваше. В махалата на баба ми излизаха вечер на седянка българки, туркини, даже имаше две гъркини и всички говореха на турски. На баба ми българският беше лош, за разлика от турският
85
3
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Пред Ердоган и Гюлен избирам Ердоган. Той е по-малкото зло.Дано днес да спечели.
84
11
 
3
 
! Отговори
HAYIR преди 7 години
HAYIR za Erdogan.HAYIR za Maika Turkie.
83
4
 
1
 
! Отговори
турска филология преди 7 години
До французин от ИталияТурският в България не е неразбираем, а архаичен, османски....................Та да продължа с предния коментар -брат ми казал на онзи турчин - посочи ми документи от османската истори ,документи от османски летописи и други ,в които турският език да е бил такъв какъвто го говорят днешните български " турци " ! Онзи млъкнал ! Млъкнал понеже брат ми е прав ! Това ,че вие уж говорите някакъв турски от времето на осм. импери ви го втълпяват !
82
4
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Призовавам всички братя турци, които живеят в Майка Турция и имат право на глас в днешния референдум да гласуват с Hayır !
81
2
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Пожелавам успех на Ердоган и привържениците му, защото ако спечелят Гюленистите сатинисти ще стане страшно. Терористите ислямисти ще са на един хвърлей от границата ни.
80
1
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Ako specheli,shte zagubi cyala evropa,usa,rusiya,ako zagubi shte vleze v eu sled kato svaliat air dogan,zatova po dobre da specheli i da zagubi vsichko.Taka dobronamereno
79
5
 
0
 
! Отговори
турска филология преди 7 години
До французин от ИталияТурският в България не е неразбираем, а архаичен, османски..................Не дрънкай тъпотии бе ! Къде в османските документи си срещал изречения с объркан словоред както е при така наречените български турци ! Това което си го написал не го споменавай на друго място ,ще станеш за смях ! Както казах брат ми е завършил турска филология - един турчин от Турция също като тебе се опитал да оправдае бг турците със същата теза ! Брат ми казал - в осм. документи не е така !
78
1
 
0
 
! Отговори
французин от Италия преди 7 години
Всъщност държавните канали се оказаха 20, по-долу ги давам. TRT 1, TRT 3, TRT Haber, TRT Spor, TRT Çocuk, TRT Müzik, TRT Türk, TRT Avaz, TRT Belgesel, TRT Okul, TRT Diyanet, TRT El Arabia, TRT World, TRT Kurdî, TBMM TV, TRT 4K, TRT 1 HD, TRT Haber HD, TRT Spor HD, TRT Belgesel HD
77
4
 
8
 
! Отговори
ИНШАЛЛАХ преди 7 години
ЕРДУХАН ДА СПЕЧЕЛИ ВОТА ! ТАКА ТУРЦИЯ ЩЕ ТРЪГНЕ КЪМ ДЪНОТО НА ОКЕАНА ! ЕРДОГАН ЩЕ ДОКАРА ТУРЦИЯ ДО СВЕТОВНА ИЗОЛАЦИЯ ,А НАДЯВАМ СЕ ТАКА И ДО КРАХА НА ТУРЦИЯ ! ВЕРОЯТНО ЕС ЩЕ ОГРАНИЦИ ТЪРГОВИЯТА СИ С ТУРЦИЯ ОТ КОЕТО ЩЕ ЗАГУБИ САМО ТУРЦИЯ ,А ЕС ЩЕ ВНАСЯ СТОКИ ОТ ДРУГО МЯСТО ! ПРОИЗВОДИТЕЛИ НА КАРТОФИ , ДОМАТИ И ДРЕХИ КОЛКОТО ЩЕШ ,ДАЛ БОГ ,С ЛОПАТА ДА ГИ РИНЕШ ! ТАКА ЧЕ ПРОБЛЕМЪТ Е ИЗЦЯЛО НА ТУРЦИЯ
76
0
 
2
 
! Отговори
французин от Италия преди 7 години
Турският в България не е неразбираем, а архаичен, османски, така се е консервирал и запазил, но вече и това е относителн, защото откакто има демокрация и България не е затворена страна, турците много пътуват в чужбина и се влияят. Отделно почти всеки има сателит или интернет и вече слуша новини на турски по един от многото канали и радиостанции. Само държавните телевизии са 23, няма да ги изброявам. На сателита са качени 400 програми с дигитално качество. Отделно има и регионални тв станции.
75
15
 
8
 
! Отговори
Бурса евет преди 7 години
Настъпи великият ден, ден когато ще светят светлините ражда се новата велика независима Турция .
74
4
 
4
 
! Отговори
французин от Италия преди 7 години
Турците в България са билингвисти, поне. вече по времето на комунизма учихме задължително руски, та станахме и трилингвисти. Сега вече ако някой знае и друг език... Общо взето знанието на всеки език обогатява. Не може да се обясни, доста сложно е. Учените спорят на какъв език мислят билигвистите, и не са на едно мнение. Според мен винаги един език е водещ. При мен водещ е българският. Което не значи, че понякога не мисля на турски или руски. Но българският ми е най-силен.
73
12
 
2
 
! Отговори
бг турци - друг път преди 7 години
Ако един човек е турчин по майка и баща ,той копира онова което се говори в семейството ,говори чист турски както говорят родителите му ! В Германия има турци преселили се от Турция още през 1945 г. ,та тези турци говорят чист турски понеже са истински турци ,въпреки че в Турция има различни диалекти ,но официалния турски език всеки го знае и го предава на поколенията си ! А в България така наречените турци говорят един неразбираем турски ,турците в Турция трудно ги разбират ! Това е истината !
72
1
 
2
 
! Отговори
французин от Италия преди 7 години
Ами и с това с езика не е много сигурно, защото до 1959 г. някъде турците в България са учили всички предмети на турски, и а след това комунистите премахват това. От тогава са и първите изселвания в Турция. Турците винаги са искали да си отидат в Турция. И Турция винаги е приемала турци, но не и "шведи". МИТ знае кой какъв е.Та баща ми беше завършил цялото си образование на турски в България. Турският му беше по-добър от българският, но говореше български перфектно, без диалект.
71
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
в турският език има много думи които нашите така наречени български турци не знаят! ЗАЩО ?----- kogato byah v bg nyamase i edna turska duma koyato da ne znam imase arabski dumi koito nyakoi turtsi izpolzvat tyah neznaeh no vipreki ce znam dobre bilgarski ne moga da razbera vsickite dumi na bilgarite okolo sofiysko da recem ili na rodopite ili v plevensko da recem
70
5
 
2
 
! Отговори
привет от Германия преди 7 години
До ФердиВ Германия чистите турци също не учат турски език и турска литература ,понеже по закон учениците имат право на един предмет - свободно избираема подготовка ,а турците масово избират да учат религия ,тоест корана на арабски език ! Моите деца са учили с турчета и германци и араби ,затова знам какво е положението в немските училища ! Но въпреки че не учат турски те говорят перфектно турски защото са истински турци по майка и баща ,копират езика на родителите си ! А вие се турчеете !
69
2
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Резултатът е ясен!Циркът"гласуване"е само за пред Европа!
68
6
 
13
 
! Отговори
Ферди преди 7 години
Нашите турци не знаят всички думи, защото не са имали в училище 12 години час по турски език. Не са им преподавали турска литература, както би било редно. Вие българягите сте учили 12 години българска граматика, а не можете да различите кое е подлог и сказуемо, а като използвам в изречение думи като алитерация или алегория неграмотниците ме гледат като гръмнати. Турският език бива "модернизиран" в училищата през 5-7 години, а в България се говори един и същ турски от 120 години. Да живеят непреклонните антифашисти, Сивите Вълци- БОЗКУРТЛАР!
67
13
 
3
 
! Отговори
до бг турците преди 7 години
В Германия турците не учат турски език в училищата ,а учат религия ,тоест текстове от корана на арабски език ,но въпреки че не учат турски езит те говорят чист турски защото копират от родителите си чист турски език ,защото родителите им са чисти турци ! А вие не сте чисти турци и изобщо не сте турци ,вие се турчеете ,затова не говорите добре турски език ! Това ,че владеете една малка част от турския език не ви прави турци! Ако родителите ви бяха турци щяхте да се научите от тях на чист турски