Страстите около референдума в Турция взеха две жертви

Двама души са загинали при сбиване пред изборна секция
Обновена: 16 апр 2017 15:54 | 16 апр 2017 14:23, Камелия Цветанова
108
Страстите около референдума в Турция взеха две жертви
Снимка: Reuters

След сбиване пред изборна секция в югоизточната турска провинция Диарбекир двама души загинаха, съобщава "Фокус" като цитира телевизионния канал ABC News. 

Спор между две семейства е прераснал в смъртоносно сбиване в градината на селско училище, където хората гласуват на референдума за изменения в Конституцията на Турция.

Още по темата
Засега не е ясна причината за спора.

Според турска информационна агенция, свата въпрос за "различия в политическите мнения".

Един човек е настанен в болница, двама са задържани.


Днес турците гласуват "за" или "против" поправки в основния закон на страната.

Предвижданите промени в Конституцията ще дадат изключителна власт в ръцете на президента.

Ако референдумът има успех, към новата система ще се премине през 2019 г.

Според новите поправки следващите избори за президент и парламент ще се проведат на 3 ноември 2019 г.
 
"Днешният референдум е вот за бъдещето на Турция“, заяви пред журналисти турският президент Реджеп Ердоган.

"Дай Боже тази вечер нашият народ да пристъпи в бъдещето, правейки очаквания избор“, коментира държавният глава, след като гласува в азиатската част на Истанбул.

Ердоган заяви, че "ще постигнем съвременната цивилизация, мечтана от героя Ататюрк”, макар референдумът да цели окончателно премахване на политическата система, създадена преди век.

Турският външен министър Мевлют Чавушоглу остро критикува днес чужди страни за това, че са се опитали да повлияят върху исторически референдум в Турция за разширяване на президентските пълномощия.

Някои "от чужбина се опитаха да кажат на турската нация какво да прави", посочи Чавушоглу.

"Те заеха страна, но днес решението принадлежи на нашата нация", каза той.

Чавушоглу не уточни кого има предвид, но по време на кампанията за референдума се създаде силно напрежение между Турция и някои европейски страни, по-специално Германия и Холандия.

Според премиера на страната Бинали Йълдъръм всякакъв резултат от референдума ще е успех за нацията.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


108
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
60
3
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
"ТАКИВА КАТО НА ТАЗИ СНИМКА СА 80 % ОТ НАСЕЛЕНИЕТО НА ТУРЦИЯ !ВСЕ " ГРАМОТНИ " ХОРА !"НЕ НЕПОЗНА ТОВА СА ВИ ЛЮБИМИТЕ КЮРДИ...НЕМОГА ДА ТЕ РАЗБЕРА БЕ ***...НАЛИ ГИ АРЕСВАХТЕ И ПОДКРЕПЯХТЕ:-):-):-)
59
6
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Ами ... Турция. Простотия, невежество и средновековна нрави.
58
7
 
6
 
! Отговори
бг преди 6 години
За тях е добре. Това означава една силна Турция
57
3
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Кюрдите масово подкрепят Ердоган, това е изненадата
56
0
 
2
 
! Отговори
EVET преди 6 години
До честито на всичкиКъде ги видя тези резултати?
55
2
 
11
 
! Отговори
до Анонимен преди 6 години
Дори по време на османската симперия никой не е задължавал туркините да носят бурка-----Е, тук вече дискусията влиза в така наречените "подробности"!Дали ханъмата ще наси или не Бурка или Фередже зависисеше от степента на религиозност на съпруга!А, в подрепа на вашия довод за разлика от Арабите през онзи период, та и до наши дни турците си пийват мастиката, ракийката и винцето.Пък и до ден днешен нашите баби (особенно по селцата)носят забрадки в съответствие с православната вяра
54
0
 
15
 
! Отговори
до БГ преди 6 години
Съгласен съм!Но, поне имаше законодателно отделяне на държавата от религията!Не напразно армията, като институция, БЕШЕ гарант за светската държавност.А, утре (образно)?
53
2
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Не можете да атакувате кемализма, а същевремено да говорите добри думи за Мустафа Кемал. Това е делото на живота му, а това е бащата на турците, създал Република Турция от руините на Отоманската империя след голямата война въпреки опите на Антантата да разкъса държавата на окупационни зони.
52
8
 
9
 
! Отговори
бг преди 6 години
До до IС ХРСамият Ататюрк беспорно е най-великият турски държавник. Но кемализмът като идея е един неуспешен експеримент. Турция винаги е била ислямска държава и векове в нея се е живяло по нормите на исляма. Кемализът е една утопия.
51
1
 
5
 
! Отговори
до РУСОФИЛЬ ГУРБЕТ преди 6 години
Не си прав!За обикновенните миряни има Сутрешна Пасхална Литургия, след което хората се прибират по домовете си и Великденска Трапеза със семеството и близките си.
50
7
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
ЕРСДУХАН Е ИЗБИВАЛ А СЕГА ЩЕ ИЗБИВА ОЩЕ ПОВЕЧЕ ТУРЦИ!!!ХАЛИФАТА ВЕЧЕ Е ФАКТНА ТЕЗИ КОИТО ПОДКРЕПЯТ ЕРСДУХАН ТЕ СА БРАТОУБИЙЦИ И СИ ГО ЗНАЯТ!ЖАЛКО, ЧЕ ИМАМЕ ГРАНИЦА С ТОЗИ ПРОГНИЛ ФАЛИФАТ!
49
28
 
8
 
! Отговори
бг преди 6 години
Аз съм сигурен, че всички турци масово ще гласуват с Да за реформите на Ер4доган. Едва ли между турците ще се намерят национални предатели, които да гласуват против Ердоган. Той направи Турция отново велика държава.
48
9
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
И защо ни занимавате на Великден с някакви си турци с някакъв си референдум на болни хора?...Че някой насила ли те кара да четеш и коментираш новините за великите турци?Няма ли новини за благодатния огън, за баба Гуси, за крака Филка? Чети и си коментирай тях!
47
0
 
10
 
! Отговори
до IС ХР преди 6 години
Щото се очертава в Съседна Турция да се появи Султан с Неоосмански амбиции и ислямизираща се Турция, в противовес на идеологията на Ататюрк за Светска Турция!Какви ще са последствията за Балканите и особенно за БГ и ГР тепърва ще видим!ПАСХА ГОСПОДНЯХРИСТОС ВОЗКРЕСЕ!!!!!
46
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
-евет- е нужен на феновете на световният -хаир- , тъйк ато чрез -евет- ще се решат вътрешните системни проблеми на -системата- , които породи -хаир-.-евет- е инструмента за почистване на несъгласните с -хаир-. -ин- и -ян- , -плюс- и -минус- , -69- това са дефакто -евет- и -хаир- т.е. двете страни на една и съща монета.
45
1
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
ДО ГЛУПАВИЯ МАКЕД!!!БЪЛГАРИЯ СЕ Е БИЛА С МАКЕДОНИО-СЪРБИЯ ПРЕЗ СВЕТОВНАТА ВОЙНА ЩОТО МАКЕДОНИЯ Е БИЛА ОКУПИРАНА ОТ СЪРБИЯ И Е ИСКАЛА ДА Я ОСВОБОДИ ОТ СЪРБИЯ И ПРИСЪЕДИНИ ОТНОВО КЪМ БЪЛГАРИЯ!СЪРБИТЕ СА НАКАРАЛИ МАКЕДОНЦИТЕ ДА СЕ БИЯТ СРЕЩУ БРАТЯТА СИ БЪЛГАРИ!!!!АЛЕКСАНДЪР МАКЕДОНСКИ Е БЪЛГАРИН ВАРВАРИНО ТАКА ГО НАРИЧАТ А ВАРВАРИТЕ СА ПРАБЪЛГАРИТЕ!
44
6
 
6
 
! Отговори
РУСОФИЛЬ ГУРБЕТЧИЕВЪ преди 6 години
До IC XCИ защо ни занимавате на Великден с някакви си турци с някакъв си референдум на болни хора?ТИ СИ ТОЛКОВА ХРИСТИЯНИН КОЛКОТО АЗ СЪМ МЮСЮЛМАНИН !КАТО СИ ГОЛЯМ ХРИСТИЕНИН ЗАЩО ДНЕС НЕ СИ НА ЦЪРКВА ,АМИ ЦЯЛ ДЕН ВИСИШ В ДНЕС БГ И ЧЕТЕШ НОВИНИ ЗА ТУРЦИЯ ,ТА ДОРИ И КОМЕНТАРИ ПИШЕШ ПОД ТЕЗИ НОВИНИ ! ИСТИНСКИТЕ ХРИСТИЯНИ ДНЕС ЦЯЛ ДЕН СА НА ЦЪРКВА
43
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Може ли някой запознат охлювофрен да каже коя от 18 те точки го притеснява най-много?
42
4
 
8
 
! Отговори
IC XC преди 6 години
И защо ни занимавате на Великден с някакви си турци с някакъв си референдум на болни хора?
41
1
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
До ЛОШОТО ЗАПОЧВАНе скоро .То е започнало.Виж новите монети турски лири - Ататюрк го няма Един байряк с ръце са сложили