Ердоган готви нов референдум, този път за еврочленството

Стотици пък излязоха на протест срещу спорния резултат от допитването
140
Ердоган готви нов референдум, този път за еврочленството
Снимка: Reuters

Турският президент Тайип Ердоган каза на международните наблюдатели "да си знаят мястото" в отговор на критиките им, че референдумът в Турция не е отговарял на международните стандарти, предаде Ройтерс.

Още по темата
Обръщайки се към свои привърженици пред президентския дворец в Анкара, Ердоган заяви също, че за Турция няма да е от голямо значение, ако ЕС прекрати преговорите с нея за членство.

Той добави, цитиран от Франс прес, че дори може да бъде организиран референдум, с който да бъде решено дали страната да продължи преговорите за присъединяване към ЕС.

Турският президент подчерта, че вчерашното гласуване на референдума е поставило край на дебатите за промени в конституцията и е довело да създаване на президентска република. Ердоган каза, че изпълнението на реформите ще започне със съдебната система.

По неокончателни резултати 51,4 на сто от гласувалите са подкрепили поисканите от Ердоган конституционни промени, предвиждащи преминаване от парламентарна към президентска система на управление.

Ердоган каза също, че Турция не признава докладите на наблюдателската мисия на ОССЕ, добавяйки, че някои държави от ЕС се противопоставят на конституционните промени в Турция повече от опозицията в страната.

Президентът посочи, че операцията "Ефратски щит" в Северна Сирия няма да е последната подобна акция в региона и че Турция ще извършва толкова военни операции, колкото е необходимо, в борбата си с тероризма.
 
В същото време стотици хора излязоха тази вечер по улиците на Истанбул да протестират срещу резултата от спорния референдум за въвеждане на президентска система в Турция, в който хората, отговорили с "да", печелят с незначителна преднина.

Около 2 хиляди протестиращи се събраха в Бешикташ в центъра на Истанбул и скандираха: "Крадец, Убиец, Ердоган!" Други дрънкаха с тенджери в знак на протест. Няма съобщения за сблъсъци с полицията.

В Кадъкьой, квартал в азиатската част на града, хиляди демонстранти развяваха постери, на които пишеше: "Не"-то не е приключило, а тепърва започва".

Организаторите на демонстрацията обясниха, че хората са против измамите, несправедливостта и кражбата на гласове.

Критици на управляващите протестираха и в други квартали на Истанбул, столицата Анкара и западния град Измир.

Ердоган пък се подигра на протестиращите с думите: "Доколкото виждам, онези пак са наизлезли с тенджерите и тиганите".

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


140
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари