Брюксел към Ердоган: Смъртната присъда е краят ви за ЕС

ЕК подкани Турция да се върне към Европа и да не се отдалечава
Обновена: 18 апр 2017 21:46 | 18 апр 2017 20:48,
69
Брюксел към Ердоган: Смъртната присъда е краят ви за ЕС
Снимка: БТА

Дори само насрочването на референдум за връщането на смъртното наказание в Турция ще означава край на преговорите за влизането й в ЕС. Това заяви днес говорител на шефа на Европейската комисия Жан-Клод Юнкер.

"Преминаването от реторика към действие ще е ясен знак, че Турция не иска да е член на европейското семейство", заяви говорителят.

Още по темата

Той нарече въпроса за смъртното наказание "най-червената от червените линии" за преговорите, които Турция води за влизането си в ЕС от 2005 г. "Дори няма да обсъждаме такава възможност", категоричен беше говорителят на Юнкер.

Той подчерта, че ЕС е категорично против смъртното наказание и че това е един от основополагащите принципи на Съюза и "символ на Европа по света".

Говорителят призова противниците и поддръжниците на промяната на държавно управление от парламентарна към президентска република в Турция, да проявят въздържаност.

"Насърчаваме Турция да се върне към ЕС, а не да се отдалечава още повече и по-бързо от нас", заяви говорителят на Жан-Клод Юнкер.

Властите трябва внимателно да подберат следващите си стъпки, като се стремят към възможно най-широк национален консенсус, посочи говорителят, като се позова на малката разлика и широкообхватните последици от референдума в неделя.

Европейската комисия призова турските власти да разследват съобщенията за нарушенията на изборните правила, установени от международните наблюдатели от ОССЕ.

Наблюдателската мисия обяви, че референдумът е проведен при по-ниски от международните стандарти. Цитира се и решението да се броят и неподпечатани от изборните секции бюлетини.

Председателите на Европейската комисия Юнкер и на Европейския съвет Доналд Туск до момента не са последвали примера на американския президент Доналд Тръмп, който се обади на Реджеп Ердоган, за да го поздрави за резултата от референдума.

Междувременно европейските либерали се присъединиха към социалистите в Европарламента в искането за прекъсване на преговорите за членството на Турция в ЕС. За разлика от евросоциалистите, които искат европейската перспектива на страната да бъде отнета, след като конституционните промени бъдат приети, либералите настояват това да се случи незабавно. Техният лидер Ги Верхофстат настоява ЕС да преосмисли изцяло отношенията си с Турция.

Най-голямата парламентарна група в Европарламента - на ЕНП засега не е излязла с официална позиция, но нейният водач Манфред Вебер заяви в Туитър, че "референдумът е исторически прелом" и че "Турция е отстъпила от демокрацията и върховенството на закона".

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


69
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
32
4
 
3
 
! Отговори
ОСМАН преди 6 години
ЕВРОПЕЙСКИЯ СЪЮЗ Е ЕДНА ИЗМИШЛЬОТИНА.БЪЛГАРИЯ СТАНА ЧЛЕН НА ЕС 2007 ГОДИНА .УМИРА ОТ ГЛАД.ЕРДОГАН ЗА 12 ГОДИНИ СЪБУДИ ЗАСПАЛАТА 100 ГОДИНИ ИМПЕРИЯ.ИМПЕРИЯТА ОТВРЪЩА НА УДАРА.КРЪСТОНОСЦИТЕ ЩЕ СИ ПЛАТЯТ ЗА ИЗВРАЩЕНИЯТА ПОСЛЕДНИТЕ ГОДИНИ.КОЛЕЛОТО СЕ Е ЗАВЪРТЯЛО.НОВИЯТ СВЯТ ЩЕ СЕ ПРОМЕНИ .НОВИЯТ СВЕТОВЕН РЕД ЗАПОЧНА ОТ КРИМ.ЩЕ СЕ ПИШЕ НАНОВО.ГОСПОД ДА НИ ПОМАГА.....
31
3
 
3
 
! Отговори
karmiziharti преди 6 години
uuuf, eu mai ste se moli 50 godini na turcite da vleznat v eu...?!
30
3
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Do rusofil gurbechiykaMisli za tvoqta kochina v koqto vsqka godina napuskat 500.000 dushi v Germaniq se napalni sas rusnaci koito se prestavqt ra ruski nemci
29
10
 
6
 
! Отговори
ЕРДОГАН преди 6 години
САМО ВСЕЛЕНАТА И ТУРСКАТА ПPOCTOTИЯ СА БЕЗГРАНИЧНИ НО ЗА ПЪРВОТО НЕ Е СИГУРНО :))))))
28
4
 
6
 
! Отговори
)))))) преди 6 години
ЕрдоГаньо, ти пак си изпълзял от дупката и ръсиш това дето най- много ти липсва. Нещо да кажеш за Белгия, че ще маха двойното гражданство заради кю пеци като теб? Останалите европейски държави ще я последват. Референдумът бе фалшифициран с 2,5 милиона неподпечатани бюлетини в полза на тирана, иначе загубата му бе катастрофална. Българите в турция се чудят как да се върнат час по- скоро тук, а ти си пиши лакардиите, да ти се посмеем.
27
0
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Тези *** още не разбраха, че нито народа нито управляващите искат ЕС, но от ЕС си мислят, че като преговярт с Турция и ги мотаят ги разиграват защото никога няма да ги приемат, но истината е, че Турция ги разиграва защото никога не са искали да влизат !
26
1
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Gurbetchiqta e ot slujbite manipulator !!!!!
25
2
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
САЩ са на първо място в света по брой затворници на глава от населението. Турция е едва на 53то място.
24
2
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Бетер, турски му работи.
23
8
 
6
 
! Отговори
РЕДЖЕП ИВЕДИК преди 6 години
Е КАКВО ЗА ТИ КАЖА БЕ ***:-):-):-):-)ПОХВА ЛИ СЕ И ТИ С НЕЩО:-):-):-)ДНЕС ИМАЛИ БАБИ ХВЪРЛЕЛИ ПРЕЗ БАЛКОНА ПАРИ:-):-):-)УСПЯХТЕ ЛИ ДА ВЗЕМЕТЕ ПОМОЩ ЗА ОЩЕ 1 КМ ТЕЛ:-):-):-):-)ЗА ВЕЛИКАТА ВИ ОГРАДАТА :-):-):-):-)КАЖИ НЕЩО:-):-):-):-)
22
6
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
ЕС се разпада, за какво членство говорят триполовите. Този съюз така и така няма да го има след няколко години и Ердоган го знае. А Турция винаги ще бъде ключов играч региона.
21
0
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
До анонименколкото и грозно да звучи е добре да имаме такива съседи буфер пред предстоящите събития в азия :)Да, наистина е добре, благодарение на нашите съседи след 2 години България може да стане от 6 на 15 милиона, и от най-бързо измираща нация да се превърне в най-бързи плодяща се нация, тези с новите български паспорти ше се плодят скоростно.
20
4
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
"Толкова си т ъп, че възприемаш думите ми буквално."ХИЛЯДИТЕ...ТИ СЕ СТРУВАТ МНОГО НАЛИ...ПРЕД 7 МЛН...ХИЛЯДИТЕ СА МНОГО...АМА ТИ ХЕПТЕН ПОЛОВИН ТУРЦИЯ:-):-):-):-):-):-):-):-):-):-):-):-):-):-):-):-)
19
0
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
А ЕС какво казва за смуртното наказание в САЩ?
18
1
 
0
 
! Отговори
анонимен преди 6 години
колкото и грозно да звучи е добре да имаме такива съседи буфер пред предстоящите събития в азия :)
17
5
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
"Присмял се Реджеп Иведик на Бай ***."АБЕ ТАМ НАЩЕ КОМЕДИИ И СЕРИАЛИ НАИСТИНА МАЙ МНОГО СЕ ХАРЕСВАТ...В КОЛКО ДЪРЖАВИ СЕ ВЪРТЯТ ТУРСКИТЕ СЕРИАЛИ И ФИЛМОВЕ:-):-):-):-)НЕ НАПРАЗНО ИМАТ РЕЙТИНГ:-):-):-):-)ЩОТ АЗ НАПРИМЕР НЕЗНАМ ИМЕТО НА ДОРИ И ЕДИН БГ СЕРИЯЛ ИЛИ ФИЛМ:-):-):-)А ЗА БГ АРТИСТИ НЕ МЕ ПИТАЙ...:-):-):-):-):-):-)
16
2
 
4
 
! Отговори
England / Essex преди 6 години
До Карамански турчинЕдната от причините Англия да напусне ЕС е точно Турция,(Албания също - мослемс) защото никои не иска 80 милиона алахакбарци да щъкат безпрепятствено из кралството.
15
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
L-Драган иска султанат и харем. Получава ... други неща :))))))))))))))))
14
5
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
"Мустака арестува и уволни половин Турция":-):-):-):-)ДА 40 МЛН СА В ЗАТВОРА:-):-):-)*** ТИ *** 7 МЛН СИ ДЪРЖАВА КОЛКО СА В ЗАТВОРА И КОЛКО ИМА ЗА ЗАТВОРА:-):-):-):-)В 7 МЛН ТИ ДЪРЖАВА....:-):-):-):-):-)ПОЛОВИН ТУРЦИЯ:-):-):-):-)
13
0
 
3
 
! Отговори
Мишо преди 6 години
Ха, Ха, ХаЗа какво му е на Ердоган да ходи в Европата, той вече е там.Ако ЕС все още не са осъзнали, скоро ще им пее мюезина и по една джамия във всеки квартал.