От Русия: Турция пое опасен курс към султанат

Реджеп Ердоган постигна своето, пишат руски издания
18 апр 2017 09:37, Елка Василева
54
От Русия: Турция пое опасен курс към султанат
Снимка: Reuters

Най-радикалната политическа реформа в Република Турция след времето на основателя й Кемал Ататюрк дава на държавния глава Реджеп Ердоган огромни пълномощия, каквито никой турски лидер не е имал почти цяло столетие, пише "Комерсант" по повод неделния референдум за конституционни промени в страната.

Консолидацията на властта протича впрочем при поляризация на обществото - копнеещите за "силна ръка" постигнаха победа на референдума с минимална преднина. Противниците на президента се страхуват от по-нататъшно затягане на гайките в Турция - допускат, че властта може да въведе смъртно наказание и да се откаже изцяло от курса към евроинтеграция, посочва вестникът.

Още по темата

"Турция пое опасен курс към султанат", констатира в заглавие "Независимая газета". Референдумът доведе до позитивна реакция на местните фондови пазари и закрепи местната валута спрямо долара. Но резултатът от вота, който се очаква да разшири президентските пълномощия и юридически да ускори вземането на външно- и вътрешнополитически решения, е трудно да бъде оценен без опасения - експерти допускат, че референдумът ще засили експанзионистичните намерения на Анкара, се казва в коментара.

"Ердоган постигна своето" и Турция се превръща в президентска република, но той "получава пълна власт над една разцепена страна с растящ потенциал за конфликти и насилие", предупреждава политологът Фьодор Лукянов в "Росийская газета".

"Турският икономически бум остана в миналото - до голяма степен тъкмо заради политическото и особено външнополитическото суетене на вожда. Стратегията за повишаване на международното влияние е под въпрос - Анкара се оплете в отношенията и със своите съседи, и с великите сили. По европейското направление виждаме остра взаимна неприязън и неясни заплахи. Също и разцепление в обществото - както по етническите (кюрдите), така и по социалните линии", обяснява аналитикът.

"С какво авторитаризмът на Ердоган заплашва Русия", разсъждава онлайн изданието "Нов ден". Конституционният референдум в Турция няма да повлияе особено на външната политика на Анкара, но крие заплаха от вътрешна криза, включително нов опит за държавен преврат. За Русия е изгодно Турция да се оформи като силна държава, която окончателно да обърне гръб на Евросъюза, обобщава електронният вестник мнения на руски политически експерти, говорили пред журналисти в Москва.

След приемането на конституционните промени ситуацията в Турция може да се развие по три основни сценария, смята наблюдателят Алексей Фененко. "Първият е да бъде установена силна президентска република. Такава република със сигурност ще се изправи пред въпроса за възстановяване на силната армия. Тогава Русия ще трябва да има работа с една силна, относително самостоятелна Турция. Естествено може да имаме търкания по въпроса за Сирия и Ирак. Основното обаче е друго - такава Турция постепенно ще се дистанцира от ЕС и НАТО, а точно това е потребно на Русия", заявява анализаторът.

"Вторият вариант предвижда ислямизиране на Турция, засилване на ислямските нагласи. Това може да предизвика много сериозен граждански конфликт в Турция. Въпросът е дали Русия има интерес от това. Според мен няма, тъй като една нестабилна Турция стратегически ще затвори Русия в Черно море и ще създаде проблеми, свързани с проливите", казва Фененко.

Трети вариант по неговите думи е да избухне въоръжен конфликт в Кюрдистан, което да предизвика "сириизация на Турция" - ситуация, която "не е много изгодна за Русия", заключава московският експерт.

/БТА/

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


54
Още по темата: референдумРусияТурция
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
38
1
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
До АТАКИСТВярно е,но Русия винаги е правела външната си политика с користни цели.Те уж ни освобождават,но като не искаме ново робство веднага започват да работят против нас.Повечето русофили са пета колона руснаци вкарани в България след 1944-та година та дори и след 1989 като български граждани.Тази русофилия я няма в Румъния,Чехия,Унгария,Полша,Словакия-всичките са по-добре от нас,защото не чакат "освободители".А на промитите мозъци-кого е хранела Русия бре?Нас ли?Да сме ги канели да идват?
37
1
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
При всички варианти Русия печели защото ЕС има освен деспотичната Русия още един враг - Турция. От всичко това най-много ще пострада България. Само една дума на Путин, "Дава ме ви източна България" и цевта няма кой да го спре. Като имаме предвид и това, че ни управлява втория ешалон на БКП те ти случка. Айде на здраве.
36
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
До Анонимен 36На изток от Европа граничи с рускотурски султанат......Ти едно изречение не можеш да напишеш,къде си тръгнал? "..на изток от Европа граничи"! И по форма, е по мисъл - пълен шит!
35
0
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
България , Гърция , Сирия , Ирак , Иран , Армения , Грузия - с коя от тези съседни държави Турция е в добри и приятелски отношения ?? За вътрешните "граници" в обществото да не говорим. Не бих искал и за минута да съм на мястото на Ердоган. Засега си е резервирал страница в историята , но какво ще пише на нея просто не ми се мисли.
34
7
 
7
 
! Отговори
9К51 преди 7 години
Ало Днес.бг това не е официалната позиция на Кремъл .... а дрънкане на соросо_идни издания, като "Независимая газета" и др. интернет драсканици! Позицията на Кремъл, е че силна Турция е от полза на Русия и въобще не се притесняват от победата на Ердоган, все пак историята е показала, че на изток т.н. "либерална демокрация" води само до проблеми и корупция. По-добре е да преговаряш с човек разполагащ с цялата власт отколкото с десетки партийки, които и те незнаят какво точно искат ...
33
0
 
2
 
! Отговори
Само преди 7 години
До Бивш Патриотне е ясно кои точно от тия са българи
32
1
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Добро утро, братушки!Що му помагахте??!!
31
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
До ShoppЯ, шопа вече е отворил гуреливи очички и преди сутришното прочистване е решил да се изтропа тук. Шопе, гаdен си отвсякъде! Не знам на какво се дължи омразата ти, а и не ме интересува. Знам, че ще те изяде отвътре...
30
8
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
На изток от Европа граничи с рускотурски султанат.
29
7
 
11
 
! Отговори
Бивш Патриот преди 7 години
Войната не се води с дръвници и коне а с икономика и тя е отдавна спечелена, важното е да се плаща и да живем добре а дали Асан или Иван мие все едно ! За 25 г. българи извършиха по голям геноцид над българи о всички взетни заедно .
28
7
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
До АТАКИСТ - Ти откъде знаеш на кой му пука и на кого не му пука . Вие и болния ви лидер живеете в 20 век .
27
2
 
12
 
! Отговори
ф преди 7 години
Русия,САЩ и Турция работят за падането на ЕС заедно с Великобритания.Скоро ще видите как.
26
8
 
9
 
! Отговори
Сим преди 7 години
До АТАКИСТКакви ги плещиш? Та Русия е най-верния съюзник на Турция. Веднага без всякакви съмнения и уговорки призна резултатите от референдума на Ердоган първа, преди Тръмп даже, и дори Русия ни препоръча да го уважаваме. Напълно издишахте лъже-патриоти! Махайте се, ердогански кучета!
25
10
 
21
 
! Отговори
АТАКИСТ преди 7 години
до 27 на ЕС не им пука за нас те са спрели турците чак при Австрия защото им пука за Австрия! За нас само Русия е гарант че Кърджали няма да е турско!
24
11
 
18
 
! Отговори
й преди 7 години
А Путин не го ли направи това през 2011 с този трети мандат.В Турция е султанат,а в Москва царство.
23
9
 
8
 
! Отговори
Жириновски преди 7 години
Да си прави султанат , ние уже имаме.
22
5
 
14
 
! Отговори
Патриоти=Ердоган преди 7 години
До АнонименДа, Ердоган осъществи програмната цел на обединени патриотари- Турция да не влезе в ЕС. Вече дълбоко се съмнявам в българския патриотизъм на "патриотите". Защото те имат с Ердоган една програма относно ЕС и Ердоан им я изпълнява?За нас бе по-добре хилядократно Турция да е светска държава, част от ЕС и работеща по общи с нас правила. Сега ще възстановяват Османската империя. Ако е по историческия сценарий - първи сме ние вътре. Ако Турция беше в ЕС това нямаше как да се случи.
21
14
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
че нЕкак си не върви да си мюсюлманин пък да пишеш на азбука дадена ти от християни.....Ахахаха. Латинската азбука не е измислена от християни бе неграмотно!
20
2
 
26
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
АКО ЕВРОПА СИ ДРЪПНЕ ИНВЕСТИЦИЙТЕ ОТ ТУРЦИЯ НЯМА ДА ОСТАНЕ НИШО.
19
1
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
които ще ни изкупят селскостопанската земя и после хлябът от нашето жито ще ни струва минимум 3 лева.....В турция хлябът е по-евтин от тука.