Газов магнат е най-богатият в Русия – с $18,4 млрд.

"Форбс": 200-те най-имотни руснаци имат $460 млрд.
20 апр 2017 13:52, Елка Василева
22
Газов магнат е най-богатият в Русия – с $18,4 млрд.
Снимка: архив, Reuters

Съоснователят на руската газова компания Новатек Леонид Михелсон оглави за втора поредна година класацията на най-богатите руснаци, като състоянието му се оценява на 18,4 милиарда долара, съобщи руското издание на американското сп."Форбс", цитирано от Ройтерс и ТАСС.

Според изданието 61-годишният Михелсон е увеличил богатството си с 4 милиарда долара за година, което го поставя начело на класацията за тази година на 200-те най-богати руски бизнесмени.

Освен дял в Новатек - втория по големина производител на газ в Русия след Газпром, Михелсон притежава и дял в нефтохимичната компания Sibur.

Сред първите петима най-богати руснаци се нареждат собственикът на компанията за стомана Северстал 51-годишният Алексей Мордашов (17,5 милиарда долара), председателят на съвета на друга компания за стомана НЛМК Владимир Лисин (16,1 милиарда долара), акционерът в Новатек Генадий Тимченко (16 милиарда долара) и основателят на USM Holding Алишер Усманов (15,2 милиарда долара).

Общото състояние на 200-те най-богати руснаци се е увеличило до 460 милиарда долара, което е със 100 милиарда повече спрямо година по-рано. Броят на доларовите милиардери е скочил от 77 на 96.

Увеличението се дължи на укрепването на рублата спрямо долара, както и на благоприятните условия на пазара на суровини, преди всичко растежа на цената на стоманата.

Михаил Фридман, съосновател на Алфа Банк, е минал от втора позиция миналата година на седмо място тази година, отбелязва "Форбс". 

/БТА/

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


22
Още по темата: ФорбсЛеонид Михелсон
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
20
0
 
0
 
! Отговори
rushi.gonamushi преди 7 години
Само ***
19
0
 
0
 
! Отговори
туема простотия преди 7 години
какта у нас добива на подземни богатства се ублата с много нисък данък , добив и печалба!
18
1
 
9
 
! Отговори
popa ot razgrad преди 7 години
най-богатия руснак е Путин...
17
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Добре че са българите да му плащат редовно и двойно всеки месец.
16
1
 
3
 
! Отговори
до 8 анонимен преди 7 години
Е то и швейцарци нямат имоти в Русия.Кажи ***.Те по бедни ли са.В главата ти е пълна каша
15
4
 
6
 
! Отговори
До 16 преди 7 години
"Поне не ядат 50 годишно месо и не пият вода с уран в Русия..."Прав си. Въобще не ядат месо и пият само водка с уран!
14
1
 
6
 
! Отговори
шматка преди 7 години
Някой ми слага минуси на пост 11Кажете бе отворки къде отиват парите от газта за цяла ЕвропаПетрола и цялата Менделеева таблица.Защо тези трилиони на година не достигат до редовия руснак
13
1
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Братушка-пусни некой млрд за БГ пенсионерите...
12
0
 
6
 
! Отговори
до8 преди 7 години
Имах позната рускиня която има голям апартамент във Варна.Тя не работи.Мъжа и работи в кметството на Москва.Заплатата му била около 2500 долара.Според тебе могат ли с такива доходи да си позволят този начин на животКорупцияКорупция.....Почти всички имоти на руснаци в България са купени с мръсни пари
11
1
 
4
 
! Отговори
до 9 преди 7 години
Така прави дивия капитализъмЦентралноевропейските бивши соц страни не допуснаха да се развие див капитализъм и са добре.Ние руснаците и румънците го допуснахме и сега берем плодовете на това безумие
10
3
 
10
 
! Отговори
шматка преди 7 години
Арабите имат само петрол и газ и всички живеят като шейховеРуснаците имат всичко.Няма да изброявам какво имат защото няма да ми стигне мвстото.2/3 от руснаците живеят бедно като нас.В Бг обаче няма нищоНяма в целия свят такава кражба като в Русия.
9
1
 
8
 
! Отговори
На последно преди 7 години
За руските милиардери четеме всяка година че от богати стават по богати!А Руския народ на кое място са по богатсво!
8
1
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Така прави капитализма, подсилва егото, култа към материализъм и илюзорното усещане за богопомазаност, едни хора стават супер богати и те нямат никакви смислени идеи за света, където да стане по-добре, инвестират в удоволствия и безсмислени глупости, а едни други, които имат хиляди идеи и мотивация да подобрят света, нямат пукната пара и им остава да стоят отстрани, да отделят малко жълти стотинки да си платят интернета и да говорят истината по такива форуми в новинарските сайтове :D
7
6
 
10
 
! Отговори
до 2 преди 7 години
Стряскащо бедни, ама с имоти в БГ! А колко *** са с имоти в Русия, а ?
6
3
 
1
 
! Отговори
Цола Драгойчева преди 7 години
До Анонимени безобразно пияни
5
4
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Нищо подобно! Путин с неговите 40 млрд. долара ги слага всичките в малкият си джоб!
4
4
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Каквио стана с най-справедливият комунистически строй, който ушанките, пък ние строихме с петилетки наред?Башдругарите лапнаха милиардите, а строителите на живота нов лапат мухите!Най- измамният строй и най-голямата диктатура са при КОМУНИЗМА!!!!!!!Такава демагогия не е имало никога.
3
1
 
4
 
! Отговори
Мечтател преди 7 години
Малеее, тия да успеем да ги национализираме, колко нови атомни бомби и армати ще можем да си направим! Може и за самолетоносач да има, истински самолетоносач!
2
7
 
25
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
50 000 много богати и 140 млн стряскащо бедни.
1
2
 
23
 
! Отговори
А не е вярно преди 7 години
Путин е най-богатия, а след него Медведя.