ООН поиска да осъди Пхенян за ракетен опит, Русия ги спря

В текста Съветът определя поведението като дестабилизиращо
20 апр 2017 10:45,
153
ООН поиска да осъди Пхенян за ракетен опит, Русия ги спря
Снимка: архив, Reuters

Русия блокира в сряда внесено от САЩ предложение Съветът за сигурност на ООН да осъди последния ракетен пуск на Северна Корея, при все че текстът бе подкрепен от Китай - съюзник на Пхенян. Това съобщиха дипломати, предаде Франс прес.

Американският проект съдържаше искане Пхенян да се въздържа от нови опити с ядрени заряди или балистични ракети след несполучливото изстрелване на ракета в неделя.

Според дипломати от Съвета Москва е искала да допълни текста с части от предходна декларация, сочещи по-специално, че е необходимо да се стигне до решение чрез диалог.

Ред дипломати, пожелали анонимност, признаха, че са изненадани от решението на Русия да блокира текст, подкрепен от Пекин - обичайния дипломатически чадър на Севера в механизма на ООН.

В блокирания проект членовете на Съвета изразяваха "безгранична тревога" от "твърде дестабилизиращото поведение" на Северна Корея и отново заплашваха със "съществени мерки" срещу комунистическия режим.
Миналия месец Съветът твърдо осъди с консенсус поредица от ракетни пускове в КНДР. А след седмица участниците в този орган ще обсъдят ситуацията около Северна Корея под председателството на първия дипломат на САЩ Рекс Тилърсън.

Междувременно постоянният представител на САЩ и ротационен председател на Съвета за сигурност Ники Хейли заяви пред репортери, че Вашингтон не търси конфликт със Северна Корея, и призова Пхенян да не дава повод за започването му. "Топката е в тяхното поле", каза тя.

Американският вицепрезидент Майк Пенс предупреди вчера Северна Корея да не подлага на изпитание решителността на въоръжените сили на САЩ, които по думите му ще дадат "смазващ" отговор на всяко нападение. Той нарече Пхенян "най-опасната и неотложна заплаха в региона".

Генералният секретар на ООН Антониу Гутериш заяви вчера, че страните, намиращи се "на фронтовата линия" в тази криза - Китай, САЩ, Япония, Южна Корея и Русия, трябва да възпрепятстват с всички средства стремежа на Пхенян да се въоръжава, допълва АФП.

(БТА)

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


153
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
88
9
 
3
 
! Отговори
айде сега преди 6 години
европуделите да отговарят, що не увеличиха санкциите на Путин? Санкции требе! До дупка! До посиняване!
87
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
И що ги спря?Да не би ядрените опити да са нещо хубаво?!!!Новина.
86
1
 
2
 
! Отговори
anon преди 6 години
това оон-то да го затварят.. за нищо не могат да се съгласят и после винаги става от играчка на плачка...
85
11
 
4
 
! Отговори
св.св.Маркс и Енгелс преди 6 години
Рашка гов.няшка отново се оака. С мераците си да бъде значима,тоя път стана смешна...Даже китайците и показаха среден пръст...
84
4
 
2
 
! Отговори
до 104 преди 6 години
Абе съкъпо е да ги пращаме чак в русия.Тук има достатъчно на брой високи дървета.
83
6
 
0
 
! Отговори
ми де е раша преди 6 години
ве, дето създаде въпросния ненормален режим, да си защити протежето ве? а другари? хахаха мълчи като ... путин ...
82
8
 
4
 
! Отговори
Ф.С.В. преди 6 години
Нещата са много прости-САЩ удрят от море Северна Корея-Тя удря с всичките си ракети Южна Корея и я унищожава-После следва -Огромен пазар които е заеман от Южна Корея в Световната икономика- СЕ ОСВОБОЖДАВА- Китай и Сащ са доволни-Сащ няма да връщат никакви кредити на Корея-Всички автомобилни компании корабостроителници и ИТ техника- ще се освободи огромна ниша за два пазара - САЩ и Китай- Обединена разрушена Корея ще бъде изоставена от Световните сили потънала в мизерия и глад- Това е положението
81
1
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
A не допускате ли,че всичко това е игра,съгласувана,между Китай и Русия,а защо не и САЩ?!Китай има големи икономически връзки със САЩ и затова си трае;на Русия не и пука от никакви "санкции" и може да си позволи това "вето"!Представете си,обаче,че това "вето" работи и са САЩ(Тръмп),за вътрешна употреба -демек,размахва "томахавки" за сплашване,но толкова.А как да се измъкне,че не удря КНДР?Е,подчинява се на решението на ООН,а то е..."вето" на Русия!И Тръмп въздъхва с облекчение!!!МИСЛЕТЕ!
80
7
 
6
 
! Отговори
предлагам преди 6 години
да заловим по айпитата руските *** и да ги заточим в Русия за наказание! да видят и живеят в путиновия рай! и да не се връщат!
79
5
 
3
 
! Отговори
ЦК-русофилистици преди 6 години
До ЦК на ЛибераститеСпоко, добре, че ги има руските *** та да отървават такива хуманни режими като севернокорейския.
78
4
 
11
 
! Отговори
Анонимен до Коко преди 6 години
Остави КНДР да живеят както са го правили до сега, ти не си човека а най вече американците да казват кое е по добре за тях.Когато усетят че трябва промяна, те без теб и жалките американци ще променят живота си.Не си ти човека да определяш дали имат болни мозъци.А тези които подкрепят терорист номер едно сащ какви мозъци са?
77
3
 
8
 
! Отговори
ЦК на Либерастите преди 6 години
Споко бе! ООН е организация която си сътрудничи с терористи,башибозук и доктаторски армии финансирани от САЩ от доста време! ООН е организация която не е възпрепятствала нито един прокси конфликт на САЩ!
76
6
 
5
 
! Отговори
до 96 преди 6 години
ква англия, къде си ве, кви са тия фантазии! ти си руско ***! Англя мразела САЩ хахахаа аве ходи плескай на филмчето и ти и после всички да ви издирят по айпитата и - в Карлуково!
75
7
 
4
 
! Отговори
коко преди 6 години
колко трябва да си примитивен и жалък да симпатизираш на корейските *** с болни мозъци, дето се кефят на някво филмче как се погубва чужда държава с ядрена гъба, че и рукопляскат?
74
8
 
6
 
! Отговори
! преди 6 години
Moсква защитава Сев.Корея "за всеки случай" и защото униформите им са все "соц".;-))Русия е на страната дори и на онази ПРОВОКАТИВНА ГЛУПОСТ севрнокорейска- видеото с опожаряване на САЩ;еее, има ли по-голяма провокация... но понеже тези провокативни глупости са им "родни', Русия ги защитава....(питайте Мадуро, Ево Моралес, Кастро, онези от "синдеро луминозо"..)
73
2
 
3
 
! Отговори
По приятелите им преди 6 години
ще ги познаете!
72
5
 
20
 
! Отговори
Анонимен до Ок преди 6 години
Тук повечето не са ***, аз живея 12 години в Англия но също ненавиждам агресивната политика на сащ.Не може една изкуствена държава да определя, как да живеем, колко армия да имаме, и какво да правим в собсвената си държава.Повечето Англичани също, открито мразят американците повярвай ми.Изводите ги оставям на вас.
71
6
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
До аве тука ли иСпоко бре, сега ще се появи и "Боби". Ще ни "светне" как САЩ "треперят" от Грух.
70
1
 
1
 
! Отговори
До74 преди 6 години
Ей, Матросов, ама ти се припозна сред мурзилажа щом се засегна...А?
69
0
 
2
 
! Отговори
аве тука ли и преди 6 години
е другия ***, да копне колко е зле положението в Българтия, а Кремъл - цветя и рози?