ООН поиска да осъди Пхенян за ракетен опит, Русия ги спря

В текста Съветът определя поведението като дестабилизиращо
20 апр 2017 10:45,
153
ООН поиска да осъди Пхенян за ракетен опит, Русия ги спря
Снимка: архив, Reuters

Русия блокира в сряда внесено от САЩ предложение Съветът за сигурност на ООН да осъди последния ракетен пуск на Северна Корея, при все че текстът бе подкрепен от Китай - съюзник на Пхенян. Това съобщиха дипломати, предаде Франс прес.

Американският проект съдържаше искане Пхенян да се въздържа от нови опити с ядрени заряди или балистични ракети след несполучливото изстрелване на ракета в неделя.

Според дипломати от Съвета Москва е искала да допълни текста с части от предходна декларация, сочещи по-специално, че е необходимо да се стигне до решение чрез диалог.

Ред дипломати, пожелали анонимност, признаха, че са изненадани от решението на Русия да блокира текст, подкрепен от Пекин - обичайния дипломатически чадър на Севера в механизма на ООН.

В блокирания проект членовете на Съвета изразяваха "безгранична тревога" от "твърде дестабилизиращото поведение" на Северна Корея и отново заплашваха със "съществени мерки" срещу комунистическия режим.
Миналия месец Съветът твърдо осъди с консенсус поредица от ракетни пускове в КНДР. А след седмица участниците в този орган ще обсъдят ситуацията около Северна Корея под председателството на първия дипломат на САЩ Рекс Тилърсън.

Междувременно постоянният представител на САЩ и ротационен председател на Съвета за сигурност Ники Хейли заяви пред репортери, че Вашингтон не търси конфликт със Северна Корея, и призова Пхенян да не дава повод за започването му. "Топката е в тяхното поле", каза тя.

Американският вицепрезидент Майк Пенс предупреди вчера Северна Корея да не подлага на изпитание решителността на въоръжените сили на САЩ, които по думите му ще дадат "смазващ" отговор на всяко нападение. Той нарече Пхенян "най-опасната и неотложна заплаха в региона".

Генералният секретар на ООН Антониу Гутериш заяви вчера, че страните, намиращи се "на фронтовата линия" в тази криза - Китай, САЩ, Япония, Южна Корея и Русия, трябва да възпрепятстват с всички средства стремежа на Пхенян да се въоръжава, допълва АФП.

(БТА)

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


153
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
68
1
 
1
 
! Отговори
аве тука преди 6 години
ли е тоя *** да си копне и днес колко стрували бозата и халвата през комунизма? Опорната точка е демег - какво добро сме видели от СССр...
67
5
 
4
 
! Отговори
хаха в днес преди 6 години
само 2 троля ли я творят цялата тая помия? Няма рубли - реже бюджета джуджето!
66
3
 
6
 
! Отговори
обяснявам преди 6 години
на руските *** и началника в москва - щом сееш омраза, ще жънеш война. Тва ви чака, товарищи! Ама тоя път като кацнете във Вашингтон за заеми след загубата, сексът тогава ще е много по- голям от този с Горбачов и Елцин! Ще приключат с вас окончателно!
65
7
 
6
 
! Отговори
ОК преди 6 години
сте го включили пак Ким грухчо - руските *** ного кълват! Рубли тр. да се изкарват! Печелете, ваща м...А я обяснете гадове руски, що ни вдигнахте газа?
64
9
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Руската дегенерация винаги е защитавала най-мракобесните режими, понеже самата тя е такава.
63
8
 
5
 
! Отговори
св.св.Маркс и Енгелс преди 6 години
До Анонимен 87- С . КОРЕЯ НЕ МОЖЕ ДА БЪДЕ НИКАКЪВ ПРОТИВНИК НА САЩ,КАМО ЛИ ПЪК ДОСТОЕН...ПРОСТО ВЪПРОСЪТ ЩЕ СЕ РАЗРЕШИ МИРНО С ПОСРЕДНИЧЕСТВОТО НА КИТАЙ...За съжаление Рашка го,вняшка показа за пореден път какво представлява...
62
4
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
"Силната" америка даде на задна и върна самолетоносача, здрав разум или наси.ране не се знае.Когато срещу краварите застане достоен противник, и те дават на задна.
61
5
 
1
 
! Отговори
Гepманистaн Убepалec преди 6 години
Ех пак ще му се размине на тлъcтата rнида ким. Трябваше отдавна да се учи по истирия а корейците да са си сменили имената, щото "ким" е обиднио. като "хитлер".Брадат виц:Имало един човек, който се казвал Бойко Говняров. Един ден поискал от съда да си смени името. Съдията погледнал делото, веднага се съгласил, че името е обидно и попитал г-н Говняров как иска да се казва. Той отговорил, че би искал да се казва Гошо Говняров.
60
2
 
15
 
! Отговори
калоян преди 6 години
Ами ядрените опити на сащ , франция и т.н. кой ще ги възпре , да не говорим за ракетен обстрел на държави без никакъ повод ?????
59
2
 
3
 
! Отговори
жалко, преди 6 години
че посетителите на този сайт, са заливани от псевдо новини и дезинформация! жалко е, че нямате информация за буба и новостите в производството на САЩ, Япония и други развити технологично страни, жалко е, че миналата седмица пропуснахте да разберете за отрицателните стойности в цената на електроенргията добивана от "перките" в Калифорния, жалко е че ви набиват канчетата с Ким и Брадърс, путин и добива на газ и петрол, когато хората живеят в други измерения и действителност! много е жалко херм-ци
58
7
 
3
 
! Отговори
Синемагугу Нагага преди 6 години
Смърт на фашизма, свобода на народа. Вечна слава на Великия Вожд Ким Ир Сен, на Великия Учител Ким Чен Ир и на сегашния Велик Ким Чен Ун. Води ни партийо любима. Не искаме фашистки изобретения като телевизори,телефони и автомобили. Не искаме да се напиваме с Кока-Кола както правят американските войници. Искаме Ким. Венсеремос. Но пасаран. Урааааааааааа.
57
0
 
7
 
! Отговори
Анонимен 76 преди 6 години
Ахаха утре Северна Корея и когато и да е било никога няма да се репчи на Русия.Защото има респект или уважение както е думата от тази силна държава.
56
10
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
На пухкавия Кимчо, вече му е предложено по дипломатичен път до 2 седмици да се откаже от ядрените си мераци и да предаде ядрените си материали и готови бомби на чичо Сам. Сега както каза Пенс вчера топката е в полено на Ким. Той трябва да реши дали да остане на власт или да бъде изпържен.
55
4
 
12
 
! Отговори
Анти ГЕРБ преди 6 години
САЩ извършиха преди дни опит с усъвършенствано ядрено оръжие и казаха, че предстоят и други такива, но това естествено не притеснява Съвета за сигурност на ООН. САЩ унищожиха държавите в Близкия изток, създадоха с насилие Косово, бомбардираха Сърбия, избиват хора по целия свят, но това естествено не тревожи никого. Е какви са тези "стандарти" не мога да проумея.
54
2
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Малкият Ким нарита манерките на краварските добичета!
53
5
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
ахаха утре ако северна корея почне да се репчи на русия руснаците друга песен ще запеят
52
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
До Анонимен 72Кои, изчезналите ли?
51
1
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
До Анонимен 68Свирнаха ли ви вече от централата... Ама защо тролите в работно време? И на дърржавните компютри, а, пестите париччки от домашен интернет. Ба си, дрипажите...Творете, творете, много важно е да си необразоват фантасмагорист! И назначен по принадлежност, а не по квалификация.
50
2
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
До Анонимен 65Върхът на шизофренията - "дребничките виетнамци за да правят мръсно на САЩ." Нобел за тролски идиотизъм!!!
49
2
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
До БобиБоби, умничко, а в световната история, 140 000 теснооки япончета са си направо милимикрон поумрели. Лошо ще е ако тия милимикрончета са твоите майка, баща, сестра, децата ти, ако ги имаш или ако можеш да ги имаш (нали знаеш - алкохол, наркотици, радиацийка, някоя и друга болестчица от различност... всичко става). А още по-лошо ще е ако ти е откъсната ръчичката или ампутирано крачето или останеш без очички от светлинката на ядрения взрив... а и след.. Иначе, кво, малоyмници много...