Северният ледовит океан – сметище за пластмаса

Във водите на изток от Гренландия има много отпадъци
20 апр 2017 19:36,
8
Северният ледовит океан – сметище за пластмаса
Снимка: Архив, Reuters

Северният ледовит океан е като задънена улица за пластмасовите отпадъци, които плуват по повърхността в северната част на Атлантическия океан, сочат резултатите от изследване, цитирани от Франс прес и БТА.

Авторите му предупреждават за свързаните с това замърсяване рискове за уникалната екосистема в региона.

Получените резултати потвърждават, че във водите на изток от Гренландия и на север от Скандинавския полуостров има много пластмасови отпадъци, макар че тези райони са слабо населени. Би трябвало там да има далеч по-малко пластмасови отпадъци.

Наблюденията показват, че е важно своевременното събиране на пластмасовите отпадъци, защото след като попаднат в океана, дестинацията им става непредвидима.

В полузатворените морета, като Средиземноморското, чието крайбрежие е гъсто населено, пластмасовите отпадъци са много. Подобно натрупване на отпадъци обаче не се очакваше да има в слабо населените райони в Арктика.

През 2013 г., по време на експедицията "Тара", учени, сред които Андрес Косар от университета в Кадис, Испания, извадиха с мрежи пластмасови отпадъци от морето. Голяма част от Северния ледовит океан бе слабо замърсена с пластмасови отпадъци. Но количеството им бе голямо в морето край брега на Гренландия и в Баренцово море.

Резултатите от изследването са публикувани в Science Advances.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


8
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
7
1
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
ДО 6МНОГО ТИ Е ОБЪРКАНА МИСЪЛТА, ЗА ПРАВОПИСА ДА НЕ ГОВОРИМ. СИГУРНО В МОЗЪКА ТИ ИМА ВЪЗЛИ
6
0
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Да ви открехна. На исток в северния океан е за да ви играят на подсъзнанието. Тъй като с истока се възприема Русия. А в стщност течението ковто ги докарва в Гълфстрийма, което тръгва от Мексиканския залив покрай флорида, Майами, през флоридския пролив със скорост от 6 км.час покрай големите американски градове в атлантическото крайбрежие алед това покрай великобритания и северна западна европа, а от севр се спуска студеното лабрадорско течение покрай бреговете на канада и така се зараждат цикони
5
1
 
1
 
! Отговори
до НЛО преди 6 години
Хайде накажии меХайде уд.....
4
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
комшийката от 8-ми етаж пък кога е ходила чак до там ?
3
0
 
4
 
! Отговори
MaйMyнaтa преди 6 години
Надя Николова е виновна, ако щете вярвайте
2
0
 
12
 
! Отговори
НЛО преди 6 години
.рахте планетата време е да ви унищожиме. Не заслужавате това райско късче от вселената. Та вие го превърнахте в тоалетна! Идваме да ви накажеме!
1
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Ислямска държава замърсяват със средиземноморски пликчета.