325 млн. души са носители на хепатита, а малко от тях знаят

СЗО: През 2015 г. от хепатит са умрели 1,34 милиона души
21 апр 2017 20:00,
7
325 млн. души са носители на хепатита, а малко от тях знаят
Снимка: Архив, Reuters

Около 325 милиона души са носители на вируса на хепатит В или С, но съвсем малка част от тях го знаят, сочат данни на Световната здравна организация (СЗО), цитирани от световните информационни агенции. Повечето от тези хора нямат достъп до средствата за диагностициране и затова не могат да се подложат на лечение.

"Вирусът на хепатита сега е смятан за сериозен проблем за общественото здравеопазване, който бързо трябва да бъде решен - заяви генералният директор на СЗО д-р Маргарет Чан. - Ваксини и лекарства срещу хепатит съществуват и СЗО се стреми да ги осигури на всички нуждаещи се."

По данни на СЗО през 2015 г. от хепатит са умрели 1,34 милиона души. Тези смъртни случаи са сравними с данните за смъртността вследствие на туберкулоза и СПИН. Макар свързаните с туберкулоза и СПИН смъртни случаи да намаляват, смъртността вследствие на хепатит продължава да се увеличава - през периода 2000-2014 г. е нараснала с 22 на сто.

През 2015 г. лекари са диагностицирали едва 9 на сто от заразените с хепатит В и 20 на сто от засегнатите от хепатит С. През същата година са се подложили на лечение 8 на сто от заразените с хепатит В (1,7 милиона души) и 7 на сто от засегнатите от хепатит С (1,1 милиона души).

СЗО планира да осигури диагностика и съответното лечение на 80 на сто от носителите на вируса на хепатит В или С до 2030 г., тъй като 96 на сто от смъртните случаи вследствие на хепатит се дължат именно на тези два вируса.

"Свързаните с тези заболявания услуги в здравеопазването стават по-достъпни във все повече страни - увери Готфрид Хирншал от СЗО. - Вече са разработени бързи тестове, които са по-евтини."

/БТА/

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


7
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
9
0
 
0
 
! Отговори
Потърпевш преди 3 години
... да доживея прилична възраст, за да отгледам дечицата си. Само това искам. Затова, хора!!! Бъдете разумни! Моля Ви! Ценете важните неща за Вас, знайте си приоритетите и не нарушавайте принципите на живота, защото живота може да Ви го върне тъпкано. Моля Бог да се смили над мен и да пази всички хора по света! Ужасно е , когато не можеш да доживееш едни нормални старини и да изживееш хубавите , разумни моменти на всяка възраст. Успех!
8
0
 
0
 
! Отговори
Потърпевш преди 3 години
.. и от тук започна ужаса. Страхът, че може да съм заразил съпругата си, майката на децата ми, страхът , че може да умрем в кратък период и безброй подобни мисли се превърнаха в ежедневие за мен. Щастливият и безгрижен живот изпълнен с много пътешествия и срещи с приятели изчезна, може би завинаги. Отношенията със съпругата ми станаха ужасни.Поради предписанията, Не можех да водя нормален живот. Дори от слънцето трябваше да се крия. Изчезнаха мечти и надежди...е, май остана една - да живея. !
7
0
 
0
 
! Отговори
Потърпевш преди 3 години
Вируса на хепатит Б срина целият ми свят! Имах прекрасен живот. Добра съпруга, изключително възпитани и добри дечица, добър стандарт на живот. Пиша това, с надеждата да помогна на много хора, да не правят глупостта, която допуснах аз. Имах наистина всичко, но човешката глупост е безгранична. Реших, че мога да имам и още, знаейки, че не е редно. Симпатичен мъж съм , ухажван от не малко жени и в крайна сметка допуснах някои от тях до себе си. Така в един момен се оказах носител на вируса нахепатит
6
0
 
1
 
! Отговори
Az sum преди 6 години
#4Вследствие на което вирусът е отслабен и моята имунна система се е справила сама с вируса, успяла да направи противотела които ще ме пазят доживот от тази инфекция. Аз също не съм инфекциозен и нямам нужда от каквито и да е било лекарства! Планина ми падна от плещите, но все пак това означава че никога няма да мога да даря кръв на никого, дори и на моите деца.
5
0
 
0
 
! Отговори
Az sum преди 6 години
#3 Веднага след прочитането, аз телефонирах на моят Доктор за да ми резервира време за преглед и изследване. След прегледа и лабораторните изследвания той ми се обади по телефона за да ме успокои и ме информира, че аз наистина имам противотела срещу Хепатитос-А, което е много добре, тъй като те ще ме пазят срещу инфекция от този вирус. Той ми обясни че аз съм бил в контакт със някой който е заразен и взима лекарства срещу вируса.
4
0
 
0
 
! Отговори
Az sum преди 6 години
#2 Запознах се и с моята бъдеща съпруга и бъдещето ми изглеждаше розово. Две години по-късно аз дарих кръв в "Блуд мобиле" който беше дошъл в местният мол. Две седмици по-късно аз получих писмо от кръвната банка с което ме известяваха че в моята кръв са намерени противотела за Хепатитос-А, и като резултат кръвта ми е негодна за преливане. Съобщението ме срина, начинът по който беше написано беше, като ли че никой не го интересува нищо за мен и моето състояние!
3
0
 
0
 
! Отговори
Az sum преди 6 години
#1Аз живея в САЩ от 1990. Преди да емигрирам аз бях задължен да ме тестват за всякакви болести, вируси и бактерии, а също и да се ваксинирам за поне 10 болести. Резултатите от всички тестове бяха негативни и визата ми беше дадена. Аз емигрирах веднага и така започна моят нов живот отвъд океана. Сравнително бързо аз си намерих добра работа, но това беше само начало и аз се записах и започнах курсове в ФИУ, залагайки основата на моето бъдещe в образованието.
2
1
 
0
 
! Отговори
въпрос преди 6 години
Откъде знаят броя на заразените???? След като са диагностицирани една 9%. Те ли ги заразяват, че имат толкова точна статистика?
1
1
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Самите хора не знаят, но СЗО знае! Пхахахаха Е да де, имат да продават ваксини хората - бизнеса требе да върви!