Кой взима най-много български паспорти? Украинци и руснаци

Европа става по-строга с чужденците, търсещи гражданство
21 апр 2017 17:45,
90
Кой взима най-много български паспорти? Украинци и руснаци
Снимка: архив, Булфото

България предоставя гражданство най-много на украинци и руснаци, показва статистиката за 2015 г., събрана от Евростат.

Всеки трети (34,4%) от раздадените на 1275 чужденци български паспорти е на името на украински (17,6%) и на руски (16,8%) граждани. Трети по честота са кандидатите от Турция (14%).

Интересът на украинците и на руснаците в европейски мащаб е насочен основно към Германия. България е извън тройката на предпочитанията им, която за украинците включва още Португалия и Полша, а за руснаците - Франция и Финландия.

България е една от европейските членки, чието гражданство се търси най-малко от други европейци. Едва 1% от натурализациите през 2015 г. са в полза на други граждани на ЕС.

Подобна е ситуацията с Румъния, Естония и Литва, където решенията за придобиване на гражданство от жители на други европейски държави са под 1 на сто от всички натурализации.

Европейците ценят най-високо паспортите на Люксембург (79% от всички натурализации са в полза на граждани на ЕС) и на Унгария (72%).

Като фактическа бройка най-много нови граждани през 2015 г. има Италия (178 035 натурализации), следвана от Великобритания (118 хил.) и Испания  и Франция с по около 114 хил. С германски паспорти са се сдобили 110 128 чужденци. Всеки пети от получилите европейско гражданство през 2015 г. е взел италиански паспорт, отчита Евростат.

Най-трудно гражданство дават Литва и в Словакия.

За разлика от България, където основният поток на натурализации идва от Украйна и от Русия, в останалата част на Европа движението е от Мароко (Франция и Испания), от Албания (Италия и Гърция), от Турция (Германия) и от Индия и Пакистан (Великобритания).

През 2015-а 840 000 чужденци са се сдобили с европейски паспорти, по-малко от предходните две години. Потокът обаче е устойчив и за 5 г. повече от 5 млн. са станали европейски граждани.

Румънците и поляците най-често сменят паспортите си сред европейските граждани. 28 400 румънци са взели гражданство на друга европейска държава, половината от тях в Италия. Следвани от 17 800 поляци.

Извън движенията в Европа интересът към паспортите на ЕС е най-силен в Африка - всеки трети паспорт, издаден на чужденец през 2015 г., е на човек от черния континент, следван от 21% азиатци и 14,4% американци.

Най-успешно с придобиване на европейско гражданство от латиноамериканските държави се справят еквадорците и колумбийците. От африканските държави - мароканците и алжирците, а от Азия - индийците и пакистанците.

Статистическата агенция на ЕС засича, че сред балканските държави при сърбите и косоварите има най-голям интерес към италианското и германското гражданство.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


90
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
30
14
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
На руснаци защо се дава българско гражданство ?
29
4
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
До Анонимен 46Не 1000, а 10 000 въоръжени и танкове. И не само държавния апарат, ами и банкери, джypналята, лъжците и измамниците! Ама тогава ще станем 2-3 милиона, всичко друго е за утилизация!
28
14
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
До европакучето си лае кервана си върви България не е европейска държава, а славянска
27
5
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Трябват 1000 въоръжени мъже и един референдум. Целия държавен апарат ще се изпусне в гащите а народа ще ликува. Това е втора фаза де. Някак е нечестно народа да не иска евро либерало содомия а да го държат там насила.
26
10
 
23
 
! Отговори
европа преди 6 години
Русия е най голямата държава в света,най богата на природни суровини и ядрена суперсила.България е една малка държава,без никакви суровини,без ядрено оръжие,най бедна в ЕС.Но забележете,другари и другарки,руснаците емигрират към България.Рускините мечтаят да се залепят за някой българин който да ги измъкне от Русия.хахаха
25
9
 
4
 
! Отговори
Мартин преди 6 години
До АнонименТова със силовата промяна на статуквото че ще стане ще стане и народа няма никакво намерение да се съпротивлява и подкрепя елита. Запада вече стана смешен и жалък, а тея са 3 пъти повече като народ. Плюс това България принадлежи към славянския език, светоусещане и духовност. Нямаме работа при запада. А дали ще стане зле не се знае но се знае че сега е простотия содомия и мизерия, така че трябва да се рискува. Както и да е скоро очаквам бунтовници и начукването на "елита" да започне.
24
2
 
7
 
! Отговори
Какво става с Ердо? преди 6 години
Абе, защо днес не сте писали изобщо за нашия султан?Стана ми мъчно за него, няма нито една статия в последните няколко часа.Моля пишете ни за Ердоган. Много го мисля и не знам какво става с него напоследък.
23
11
 
5
 
! Отговори
Мартин преди 6 години
Скъпи Турци, скъпи Иранци, скъпи Китайци, скъпи Руснаци и тнт горди и свободни държави, моля елате да ни освободите от разнебитената евро про ститутка и от цивилизационния избор на Българите, който те не са правили и да ни присъедините към Евразия. Бъдете сигурни, че народа ще Ви подкрепи и че няма нищо против да избиете така наречения му днешен "елит". Въпреки лъжите ние сме добър, работлив, умен и производителен народ. Очакваме скоро да пратите въоръжени групи за сформиране на народно опълчен
22
3
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
А колко българи са взели руски паспорт и гражданство? Това са истинските русофили. Дайте статистика!
21
1
 
10
 
! Отговори
див селски рейнджър преди 6 години
До ссдд 32Така е. Въпроса е обаче България с колко год. изостава и къде учат децата на бг политиците? И защо българите масово бягат и те на запад? А Норвегия например е по-развита от САЩ.
20
0
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
не ги разбирам рашите!какви великолепни оръжия за избиване на хора имат.То ракети,самолети,флот ,ядрени бомби -красота.Е защо рашана бяга,като обезумял от Расия не знам.Че и пък най-много харесва да се намърда при кръвният нацисткивраг и разбира се душа дава де се нацепи в Сащ още по голямият враг.Разправям на младите германците загубиха войната спечелия Расия ,ате не вярват.Бил съм луд.Ко' да ги правиш копленц@.
19
1
 
2
 
! Отговори
Солнцево преди 6 години
До Анонимен 30Уау човече тва е откачено. Ей сега се видяхме в пари.
18
2
 
17
 
! Отговори
ссдд преди 6 години
До Анонимен 10 ;Най-богата и демократична страна е САЩ.Руския народ живее по-бедно и от нашия.Съвсем нормално е руснаците да бягат масово на запад.Половината деца на руските политици учат в САЩ и западна Европа,а както виждате ,вече и много руснаци взимат българско гражданство.Тъжната действителност за българските русофили.Русия изостава с 50 години от белия свят.
17
9
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Руснаците са абсолютни мизерници, но устите са им като на хипопотами.
16
5
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
В Русия минималната заплата е 7500 рубли, което са 230 лева, а у нас е 460 лева - два пъти повече.
15
6
 
14
 
! Отговори
до 27 преди 6 години
Я погледни картата, че в цяла Русия имат магистрали по-малко от България.
14
13
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Гузната съвест на българите: Българска национална черта ли е да бъдем послушници на силните? Защо в България за броени години булевард Адолф Хитлер се преименува на Сталин и защо днес отново от неофициална 16-та република на СССР приличаме на 51-ви американски щат?
13
18
 
5
 
! Отговори
Стоян преди 6 години
Ние сме толко малки, незначителни и нищожни пред Русия, че даже и с гнида неможем да се сравним! Тука един платен или заблуден се сравнява с Русия ха ха Селоо, влез и погледай в youtube автомобилните катастрофи записани с видео регистратори и се вгедай в пътищата на цяла Русия и преброй колко дупки ще видиш, и тогава приказвай! Ние само видео регистратори неможем да си купим на автомобилите! А в Русия всички 6оли имат видео регистратори, инфраструктората им е 10 пъти по добра от бълг
12
3
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Тия от Путколандия не бяха ли добре при вожда си ?
11
5
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
До Анонимен 20Питай ме кога руснак ще напусне Русия за да работи в България .==============Работят и още как. Отварят магазини, фирми, агенции за недвижимо имущество, преподават руски, работят в болници. Познавам доста. Не е трудно да се провери в многобройните форуми на руски граждани, живеещи в Бг. Напр. People & Countries.В Русия доходите вече са по-ниски от тези в България.