Нападателят в Париж прекарал 14 години в затвора

Марин льо Пен знаела за нова атаки преди изборите
Обновена: 21 апр 2017 21:02 | 21 апр 2017 20:56, Камелия Цветанова
12
Нападателят в Париж прекарал 14 години в затвора
Снимка: Reuters, архив

Нападателят, открил огън по полицаи на парижкия булевард "Шанз-елизе", е носел бележка, защитаваща радикалната организация Ислямска държава, съобщи прокурорът на френската столица Франсоа Моленс, цитиран от Асошиейтед прес и БТА.

На пресконференция Моленс каза, че бележката изглежда е паднала от джоба на 39-годишния криминално проявен Карим Шьорфи. В нея се възхвалявала Ислямска държава и се изброявали адресите на обекти, свързани със сигурността.

Още по темата
Екстремистката групировка пое отговорността за вчерашното нападение, при което загина един полицай, а нападателят беше застрелян от полицията.

Моленс уточни, че Шьорфи е имал голямо полицейско досие, включително с опит за нападение срещу полицаи. През февруари е бил арестуван, но по-късно е бил освободен поради липса на доказателства, че представлява заплаха.

Въпреки престоя си в затвора, нападателят не е показвал признаци на радикализация и не е бил обект на наблюдение от силите за сигурност, подчерта прокурор Моленс, цитиран от Ройтерс.

През януари и февруари той е посетил Алжир, въпреки че е трябвало да се явява редовно в полицията.

Следователите се опитват да изяснят дали Шьорфи е действал сам, или е имал съучастници.

Нападателят е с френско гражданство, живеел е с майка си в източното парижко предградие Шел. След 2001 г. е прекарал около 14 години в затвора за престъпления, включително въоръжени нападания срещу служители на реда.
Моленс не каза нищо за други потенциални заподозрени. Говорител на френското вътрешно министерство първоначално каза, че въз основа на информация от белгийските служби се издирва един човек, но че е прекалено рано да се каже дали той е свързан със снощното нападение.

Кандидатът за президент Марин льо Пен пък заяви, че се страхува от нова терористична атака във Франция "през следващите дни.

"Да, вярвам, че може да има друга атака преди първия тур на президентските избори в неделя“, отбеляза льо Пен пред радио RFI.

Кандидатът за държавен глава уточни, че "знае“, че терористичната групировка Ислямска държава планира няколко жестоки нападения в страната преди изборния ден.

"Не мога да кажа повече за това, но ние знаем, че поне един терорист е бил изпратен от „Ислямска държава“, за да извърши атака във Франция преди първия тур на изборите в неделя, и че този човек вероятно все още е на свобода“, подчерта льо Пен.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


12
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
9
0
 
1
 
! Отговори
Толераст преди 6 години
14 г. в затвор... а?Нещо за смъртното наказание?.!..тишина
8
0
 
0
 
! Отговори
УУУ преди 6 години
Така ги инструктират - да ръсят бележки, защото личните карти не доказват връзка с ИД. Следващият да си остави дневника.
7
0
 
6
 
! Отговори
rushi.gonamushi преди 6 години
Не бях аз,Аллах ми го каза,разбириш ли :)
6
10
 
3
 
! Отговори
zdhb преди 6 години
Хахахаха, ЛьоПЕНис "знаела" за нова атака?!?! Ми как да не знае, като руските и спонсори ги нареждат "атаките", тя и за последната е знаела-много ще и помогне определено! А руските стерви и помагат на тая изфирясла лелка, щото ииначе не могат си върна милионите с които я спонсорираха на 2 пъти вече. Стана рисково капиталовложение г-жата и се търсят начини да се намали риска. А знаем -руските атки имат опит в организацията на подобни забавления с оръжия и отровен газ!!
5
1
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Е ми изкарали го от затвора лишили го човека от редовен полов живот и превъртял
4
5
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Можем ли да изгоним Франция от ЕС? Много развалят картината. Станаха като Афганистан, не ни трябват такива нестабилни държави в хубавия ни Европейски съюз.
3
13
 
7
 
! Отговори
българина преди 6 години
Трябваше да убие повече... Да им дойде акъла
2
6
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Е, има си хас Льо Пен да не знае кога къде ще има атаки! Тя ако не знае, кой да знае?
1
2
 
9
 
! Отговори
:-)) преди 6 години
:-)))) Объркахте се, изкахте явно да кажете, че АТОМНИЯТ ФИЗИК, имал 4 вишита :-)))