Все по-малко мигранти поемат през опасностите в Нигер

В Либия обаче има стотици хиляди, които ще тръгнат към Европа
8
Все по-малко мигранти поемат през опасностите в Нигер
Снимка: Reuters, архив

Броят на мигрантите, прекосяващи Нигер, за да достигнат Либия, намалява, заяви днес Международната организация по миграцията (МОМ). Констатацията е направена, след като Европа обеща пари на Нигер, за да помогне за борбата с трафикантите на хора, предаде БТА като цитира Ройтерс.

МОМ следи трафика на камиони, с които мигрантите биват превозвани през град Сегедин, Източен Нигер, през който обикновено пътят към Либия, откъдето през последните три години над половин милион души се опитаха да стигнат до Европа с несигурни плавателни съдове. Хиляди загинаха при опита си да прекосят Средиземно море.

Броят на преминаващите през транзитната точка мигранти намалява значително в сравнение със септември 2016 г., заяви МОМ.

Около 292 000 души са минали през Сегедин между февруари и декември миналата година, а в първите два месеца на тази година - само 8700.

Потоците през Агадез, сборен пункт, където каналджиите събират мигрантите за опасното прекосяване на пустинята Сахара, също изглежда намаляват, каза за Ройтерс по телефона ръководителят на мисията на МОМ за Нигер Джузепе Лупрете.

"Потоците не са така големи като миналата година. Няма място за сравнение", заяви той.

Миналата година германският канцлер Ангела Меркел обеща 77 милиона евро за противодействие на каналджийството в Нигер, една от най-бедните страни в света, а ЕС предложи 610 милиона евро под формата на помощ.

Този месец Италия предложи 50 млн. евро на нигерския президент Махамаду Исуфу, като заяви, че парите ще бъдат предоставени на траншове и ще зависят от това как Нигер контролира границите си.

Федерико Сода, координационният директор на МОМ в Рим, обаче предупреди, че намаляването на потоци от Нигер не означава, че това лято по-малко хора ще предприемат пътуване през Средиземно море, тъй като в Либия вече има стотици хиляди мигранти.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


8
Още по темата: ЕвропаЛибиямиграти
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
5
0
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
От десетилетия западните държави експлоатират природните богатства на Африка.Експлоатация на чернокожите и бедност.Сега озверели от глад и бедност африканци пъплят към Европа с надежда за по добър живот.Но като се знае,че черният не иска да работи те само ще унищожат бялата раса.
4
0
 
10
 
! Отговори
афротолераст преди 6 години
Нищо не става от тия!Пример-Либерия!
3
0
 
26
 
! Отговори
МмМ преди 6 години
Чичо Кадафи ги ,със строг режим, пазеше половината свят от тези получoвeци ! Но, уви... Падна в борба за демокрация !
2
0
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Ехаа 77 млн. евро за шаманите в Нигер! А у нас паре за опазване от джихатския десант няма!
1
0
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
77 милиона евро за най-бедната държава, за да се бори с каналджийството. Браво, колко добра идея!